Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΙΑΤΗ ΜΟΡΦΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ


Ανίατη μορφή φυματίωσης εμφανίστηκε στη Ινδία

 

 Κανένα φάρμακο δεν πιάνει...
Κρούσματα «ολικά ανθεκτικής φυματίωσης», μιας μορφής της νόσου που δεν αντιμετωπίζεται με κανένα αντιβιοτικό, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία. Είναι η τρίτη χώρα όπου καταγράφονται ανίατα περιστατικά, προκαλώντας ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση.
«Είναι πράγματι ανησυχητικό. Κάθε ... φορά που εμφανίζεται κάτι τέτοιο υπάρχει άμεση ανάγκη να το ελέγξουμε πριν γίνει εκτεταμένο πρόβλημα» σχολίασε ο Δρ Κένεθ Κάστρο, διευθυντής του τμήματος καταπολέμησης της φυματίωσης στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το σχόλιό του αφορά δημοσίευση στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases, στην οποία γιατροί του ινδικού Κέντρου Ιατρικής Έρευνας αναφέρουν 12 περιστατικά φυματίωσης που υποβλήθηκαν σε διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες για δύο με τρία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Τρεις από τους ασθενείς έχουν αποβιώσει και οι υπόλοιποι εννέα πιστεύεται ότι δεν έχουν καμία ελπίδα.

Οι γιατροί αποδίδουν την εμφάνιση της «ολικά ανθεκτικής φυματίωσης» στην κακή αρχική περίθαλψη που δέχτηκαν οι συγκεκριμένοι ασθενείς. Η φυματίωση κανονικά θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ωστόσο αν η θεραπεία διακοπεί ή η δόση μειωθεί, το βακτήριο της ασθένειας ξαναρχίζει να πολλαπλασιάζεται, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου μεταλλαγμένου, ανθεκτικού στελέχους.

Ανάλογα περιστατικά είχαν αναφερθεί στην Ιταλία το 2003 και στο Ιράν το 2009, ωστόσο το πρόβλημα δεν πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε.

Η φυματίωση παραμένει σήμερα η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου από μεταδοτικό νόσημα μετά το AIDS.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν στελέχη του βακτηρίου της φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis) που δεν καταπολεμώνται με κανένα αντιβιοτικό. Υπάρχει ωστόσο μια επιστημονική διαφωνία για την επίσημη ταξινόμηση αυτών των περιστατικών:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αναγνωρίζει τον όρο «ολικά ανθεκτική φυματίωση» (totally drug-resistant tuberculosis) και κατατάσσει αυτά τα κρούσματα στην κατηγορία της «εκτεταμένης ανθεκτικότητας (XDR-TB) που καθιερώθηκε το 2006. Το σκεπτικό αυτής της πρακτικής είναι ότι τα ανίατα στελέχη είναι απλά παραλλαγές των πολυανθεκτικών στελεχών που ήδη γνωρίζαμε.

Ωστόσο, αυτή η επιστημονική συζήτηση αφορά την ιατρική ορολογία και όχι την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανθεκτικότητας στην πράξη.

Δεδομένου ότι τον τελευταίο μισό αιώνα δεν έχουν αναπτυχθεί νέα φάρμακα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, όλα δείχνουν ότι το μείζον πρόβλημα της ανθεκτικότητας δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου