Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ



Είχε προβλέψει από το 1952 τι θα συμβεί στην Ελλάδα; 

 Την πιο εύστοχη και εντυπωσιακά λεπτομερή περιγραφή για τις επιπτώσεις και τον τρόπο χειρισμού της υπερχρέωσης για τα έθνη και, ειδικότερα για την Ελλάδα, έδωσε ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ένας Έλληνας. Πρόκειται για τον Ισίδωρο Πόσδαγλη και το βιβλίο του με τίτλο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική».

Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις "Μπιστιρλή", το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.


Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκάλεσε πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική.


Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του κ. Πόσδαγλη - το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 - είναι ικανές να ανατρέψουν το οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται.


Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο "Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα" σημειώνει ο κ. Πόσδαγλης, στη σελίδα 17:


"Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη."


Και συνεχίζει ο κ. Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο:


"Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά".


"Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών - που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει - θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου