Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής» στην Ελλάδα

 

 Στα 6,63 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες το Νοέμβριο και αυξήθηκαν καθώς το Δεκέμβριο προχώρησε σε δραστικό περιορισμό των δαπανών - πλήν μισθών και συντάξεων - προκειμένου να συγκρατήσει το έλλειμα του 2011 γύρω από το 10% του ΑΕΠ. Το ποσό των χρεών του δημοσίου αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,1% του ΑΕΠ και είναι αντίστοιχο με τις οφειλές που είχε το δημόσιο τον Οκτώβριο του 2009, όταν άρχισε η δημοσιονομική απογραφή του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Νοέμβριο ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες (προμηθευτές, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, γιατρούς κ.α) 2,85 δισ. ευρώ. Έπονται τα νοσοκομεία με 1,65 δισ. ευρώ, και ακολουθούν υπουργεία και ΟΤΑ με οφειλές που ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα 6,63 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών προς ιδιώτες αφορούν μόνο τις υποχρεώσεις που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία δημιουργία του, Αν προστεθούν και τα φέσια μικρότερης συνολικής διάρκειας τότε, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το ποσό ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ και θα πρέπει να διευθετηθεί εντός του 2012 αυξάνοντας ισόποσα το έλλειμμα και την ανάγκη για νέα εισπρακτικά μέτρα.


Μεταξύ των υπουργείων ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με 292 εκατ. ευρώ και ακολουθεί το Υποδομών με 269 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι 428 εκατ. ευρώ οφείλονται προς επενδυτές μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.


Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, αρκετοί είναι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να παράσχουν στοιχεία σχετικά με τις δοσοληψίες τους. Μεταξύ αυτών, αρκετές ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου