Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Κύκλωμα αποκλειστικών νοσοκόμων -μαϊμού κάνει πάρτι στα νοσοκομεία 


Κύκλωμα αποκλειστικών νοσοκόμων -μαϊμού κάνει πάρτι στα νοσοκομεία

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ανάγκη ασθενών και συγγενών σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία ελέγχου στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν στήσει ολόκληρη επιχείρηση με αποκλειστικές νοσοκόμες – μαϊμού και αλωνίζουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων αναζητώντας πελάτες.

Φυσικά ο τρόπος με τον οποίο τους δελεάζουν οι χαμηλές -συγκριτικά με αυτές των νόμιμων νοσοκόμων- τιμές. Όπως αναφέρουν και τα Νέα το βασικό πρόβλημα είναι πως τα άτομα που αναλαμβάνουν παράνομα χρέη αποκλειστικής νοσοκόμας δεν έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, ούτε έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να φροντίζουν τους ασθενείς.

Πως λειτουργεί το κύκλωμα

Οι απατεώνες – μεσάζοντες χρησιμοποιούν κυρίως γυναίκες που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί και τις βαφτίζουν αποκλειστικές νοσοκόμες, μάλιστα οι «καλοστημένες» επιχειρήσεις τις προμηθεύουν με πλαστά πτυχία τους ενδιαφερομένους έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, με αποτέλεσμα να τους χορηγείται από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ άδεια εργασίας.

Τα χρήματα που ζητούν οι αποκλειστικές – μαϊμού από τους ασθενείς είναι περίπου 50 ευρώ για 12 ώρες , ενώ όταν η κατάσταση δυσκολεύει και υπάρχει αναδουλειά το κόστος μπορεί να πέσει ακόμα και στα 35 ευρώ. Παράλληλα οι επικεφαλής των κυκλωμάτων εκπαιδεύουν τις αποκελιστικές - μαϊμου να μην ζητούν απόδειξη.

Οι παγίδες όμως στην οποία πέφτουν οι ασθενείς, οι συγγενείς τους, αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου είναι κυρίως οι υψηλές αποζημιώσεις των νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων που φτάνουν τα 78 ευρώ μεικτά τις καθημερινές και με 117 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, οπότε οι ασθενείς επιλέγουν τις παράνομες.

Παράλληλα ακόμα και αν τα νοσοκομεία απαγορεύουν να διανυκτερεύει μαζί με τον ασθενή συνοδός που δεν είναι συγγενής, οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται ένα νομικό παραθυράκι και ζητούν από τους ασθενείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, βάσει της οποίας η συνοδός τους είναι η οικιακή βοηθός, έτσι ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να δικαιολογεί την παρουσία τους μέσα στον χώρο.

Τι έδειξε η έφοδος Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μόνο έφοδο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, τον περασμένο Οκτώβριο, οι ελεγκτές εντόπισαν 133 ανασφάλιστες αλλοδαπές που δεν διέθεταν τη σχετική άδεια και τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας. Σε δύο άλλους ελέγχους εντοπίστηκαν 152 περιπτώσεις παράνομων αλλοδαπών, ενώ έναν μήνα πριν συνελήφθησαν ακόμη δέκα αποκλειστικές νοσοκόμες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου