Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

Εισαγγελική πρόταση να προφυλακιστεί ο Διονύσης Ψωμιάδης



Εισαγγελική πρόταση να προφυλακιστεί ο Διονύσης Ψωμιάδης

Να προφυλακιστούν και να παραπεμφθούν σε δίκη οι 29 Θεσσαλονικείς, ανάμεσα στους οποίους και ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, αδελφός του Παναγιώτη, προτείνει εισαγγελικός λειτουργός της Συμπρωτεύουσας στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Η πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Κωνσταντίνου προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, την οποία αποκαλύπτει η zougla.gr, κατατέθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2012.
Σε αυτή ξεδιπλώνεται ολόκληρη η δράση των κατηγορουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπερκοστολογούσαν τις μελέτες δημοσίων έργων, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που συνολικά υπερβαίνει και τις 800.000 ευρώ. Η  δράση τους εκτείνεται χρονικά από το 1997 και χωρίζεται σε δύο υποπεριόδους, ενώ οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με κατηγορίες που επισείουν μέχρι και ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η δικογραφία αφορά συγκεκριμένα στην οικονομική ζημιά που φέρεται να υπέστη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης από την υπερκοστολόγηση της μελέτης και εν συνεχεία της κατασκευής του έργου «Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της επαρχιακής οδού Ωραιοκάστρου – Θεσσαλονίκης».
Οσον αφορά τώρα συγκεκριμένα τον Διονύση Ψωμιάδη, ζητείται η παραπομπή του για περισσότερα από ένα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς όπως περιγράφεται στο δικαστικό έγγραφο στις 9 Σεπτεμβρίου του 2004, υπό την ιδιότητα του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Α.Θ., «εν γνώσει του και με σκοπό να ωφελήσει την ανάδοχο της μελέτης του έργου», τάχθηκε με την ψήφο του υπέρ της χορήγησης παράτασης της προθεσμίας της μελέτης της πρώτης Συμπληρωματικής Σύμβασης, με επακόλουθο την ομόφωνη παράταση της προθεσμίας.
Στον αδελφό του Παναγιώτη Ψωμιάδη καταλογίζεται ότι γνώριζε πως η συγκεκριμένη παράταση γινόταν αναιτιολόγητα δεκτή, καθώς η προηγούμενη παράταση είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2003 και η αίτηση του αναδόχου για τη νέα παράταση υποβλήθηκε στις 3 Αυγούστου του 2004.
Ο αντιεισαγγελέας τονίζει στην πρότασή του ότι «η παραπάνω ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Ν.Α.Θ. με 17.608 ευρώ, από τη μη κατάπτωση ποινικής ρήτρας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση».
Ο Διονύσης Ψωμιάδης κατηγορείται, επίσης, ότι στις 20 Απριλίου 2005 και ενώ εκτελούσε χρέη αντινομάρχη Θεσσαλονίκης, με σκοπό να ωφελήσει την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, εξέδωσε απόφαση έγκρισης ανασυνταχθέντων τευχών δημοπράτησης της μελέτης.
Συγκεκριμένα ενέκρινε για σιδηρό οπλισμό STI δαπάνη ύψους 1.904 ευρώ, ενώ τέτοιο κονδύλι δεν προβλεπόταν, και για σιδηρό οπλισμό STII την προμήθεια 180.000 χγρμ, μολονότι στη μελέτη προβλέπονταν 94.000 χγρμ, ζημιώνοντας τη Ν.Α.Θ. κατά 59.340 ευρώ.
Μάλιστα, επισημαίνεται, επίσης ότι ο αδελφός του Παναγιώτη Ψωμιάδη ακολούθησε την «ίδια γραμμή παροχών» και σε ό, τι αφορά στον σιδηρό οπλισμό STIV καθώς και σε τσιμεντοσωλήνες μεγαλύτερων διατομών, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον προϋπολογισμό του έργου σε τεράστια οικονομικά ύψη, εγκρίνοντας κονδύλια που άγγιξαν τα 515.916 ευρώ!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου