Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ


 

Οι αρχές βλέπουν «εσωτερική υπόθεση»
Οσμή παρακράτους με τη διαρροή εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών


Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τη χθεσινή διαρροή σημαντικών εγγράφων από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν το δημόσιο χρέος, πληρωμές συμβούλων κι άλλων εταιρειών, τηλεγραφήματα των υπηρεσιών αλλά και εκατοντάδων κωδικών πρόσβασης στα υπολογιστικά συστήματα.
Όπως αποκαλύπτει η «Ημερησία» η υπόθεση χθες το απόγευμα πήρε νέες διαστάσεις όταν, «σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, δεν βρέθηκαν ηλεκτρονικά ίχνη που να επιβεβαιώνουν εξωτερική παραβίαση των συστημάτων και κλοπή των εγγράφων. Φαίνεται, δηλαδή, να μην υπήρξαν χάκερς που εισέβαλαν στους υπολογιστές του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά να αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται για εσωτερική δολιοφθορά. Δηλαδή, να έγινε υποκλοπή εγγράφων από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι και τα έδωσαν για να δημοσιευτούν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους».
Κάποιες πηγές, μάλιστα, μιλούσαν για «κουκουλοφόρους» εντός του Γενικού Λογιστηρίου που κάνουν... εξαγωγή εγγράφων που έχουν σκανάρει, ενώ δεν απέκλειαν σύνδεση της υπόθεσης με τη διάρρηξη που είχε γίνει στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στις αρχές Ιουλίου, όπου άγνωστοι είχαν κλέψει το διπλωματικό του διαβατήριο και άλλα έγγραφα. Αλλά και με άλλη υπόθεση διαρροής εγγράφου από υπάλληλο, ο οποίος και πιάστηκε στα... πράσα.
Η υπόθεση κρίνεται ως εξαιρετικά σοβαρή διότι η διαρροή μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς είναι άγνωστο πόσα έγγραφα έχουν υποκλαπεί και ποιες είναι οι προθέσεις όσων θέλουν να δημοσιοποιηθούν χαρτιά που μπορεί να είναι άκρως απόρρητα.

Εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή εγγράφων από το υπ.Οικονομικών
Παραγγελία στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να ερευνήσει τη διαρροή εγγράφων από το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Ο εισαγγελέας ζητεί από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να εντοπίσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των hackers και να σχηματίσουν δικογραφία.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου