Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΗΣ COCA COLA


Σε όσους επενδυτές δεν θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή μετοχών, η διοίκηση της Coca - Cola θα καταβάλει 13,58 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει τις μετοχές τους, όταν στην προαιρετική δημόσια πρόταση η σ

Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ COCA - COLA HELLENIC
Μετακομίζει στην Ελβετία 

To σχέδιο της Coca - Cola θα υλοποιηθεί αρχικά με την προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών της Coca - Cola Hellenic με την Coca - Cola HBC AG, η οποία πλέον αποτελεί τη νέα μητρική εταιρεία του ομίλου

Σε όσους επενδυτές δεν θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή μετοχών, η διοίκηση της Coca - Cola θα καταβάλει 13,58 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει τις μετοχές τους, όταν στην προαιρετική δημόσια πρόταση η συμμετοχή ξεπεράσει το 90%
Στην Ελβετία μετακομίζει η έδρα της Coca ? Cola Hellenic. Χθες η διοίκηση της εταιρείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο και τους λόγους που επέλεξε να μετακινηθεί, χωρίς ωστόσο να θίγει στο παραμικρό την εγχώρια παραγωγή και το προσωπικό της.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την απόφαση της διοίκησης της Coca - Cola, τόνισε ότι προκειμένου να μη φύγουν άλλες εταιρείες είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών έτσι ώστε να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο κ. Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να υποδεικνύω σε κάθε εταιρεία πώς θα κινηθεί ούτε έχω τη δυνατότητα αστυνομικών μέτρων». Πρόσθεσε ότι «διανύουμε το τελευταίο... μίλι και έχουμε αυτή την ισχυρή βάση στήριξης, τότε οι επιχειρήσεις δεν θα φύγουν από τη χώρα».
To σχέδιο της Coca - Cola θα υλοποιηθεί αρχικά με την προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών της Coca - Cola Hellenic με την Coca - Cola HBC AG, η οποία πλέον αποτελεί τη νέα μητρική εταιρεία του ομίλου. Σε όσους επενδυτές δεν θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή μετοχών, η διοίκηση θα τους καταβάλει 13,58 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει τις μετοχές τους, όταν στην προαιρετική δημόσια πρόταση η συμμετοχή ξεπεράσει το 90%.
Κίνηση «ματ» χαρακτηρίζουν αναλυτές την απόφαση της διοίκησης, η οποία εισέρχεται σε διεθνές οικονομικό περιβάλλον που μόνο οφέλη θα έχει. Η Coca - Cola θα είναι η πρώτη ελληνική πολυεθνική εταιρεία που θα συμπεριληφθεί στον δείκτη FTSE-100, δηλαδή θα συγκαταλέγεται στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μετοχές της Coca - Cola HBC AG θα ενταχθούν στην premium κατηγορία της χρηματιστηριακής αγοράς της βρετανικής πρωτεύουσας. Επίσης αναφέρεται ότι η διοίκηση θα ζητήσει την παράλληλη εισαγωγή μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Διαπραγμάτευση
Στελέχη της αγοράς ανέφεραν ότι ο κύριος όγκος διαπραγμάτευσης των μετοχών θα πραγματοποιείται στο Λονδίνο και σχετικά μικροί όγκοι στο Χ.Α.
Οι δεσμοί της Coca - Cola Hellenic με την Ελλάδα παραμένουν ανεπηρέαστοι, καθώς θα διατηρήσει την παραγωγή και διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Αθήνα το Κέντρο των Εταιρικών Υπηρεσιών.
Αναλυτής μεγάλης τράπεζας έλεγε ότι η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 5% των συνολικών πωλήσεων, που υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν οι συνολικές πωλήσεις της ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν απώλειες εσόδων για το κράτος από τη φορολογία λόγω μεταφοράς της έδρας.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα διαθέτει πέντε εργοστάσια παραγωγής και απασχολεί συνολικά 2.000 εργαζόμενους και εμμέσως υποστηρίζει συνολικά 43.000 θέσεις εργασίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχε κάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 127 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου