Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ







Σοκ: Κυνομαχίες θανάτου σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης

Ενα από τα απεχθέστερα πρόσωπα της εγκληματικής ζωής στην πρωτεύουσα αποκαλύπτουν οι εντοπισμοί δεκάδων σκυλιών σε ημιθανή κατάσταση, σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού Αττικής. Φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μαφιόζικα κυκλώματα διοργανώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση κυνομαχίες, με σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να συμπεριφέρονται σαν τέρατα, τα οποία ενδυναμώνονται ακόμα και με ενέσεις αναβολικών. Για καθεμία από αυτές τις βάρβαρες αναμετρήσεις, τα χρήματα που ποντάρονται ξεκινούν από τα 300 ευρώ, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 5.000ευρώ Τα κέρδη της κακουργηματικής δραστηριότητας είναι αρκετά ώστε οι συμμορίες να διατηρούν υποτυπώδη εκτροφεία, ακόμα και γυμναστήρια σκύλων μάχης, ενώ τα ζώα που ηττώνται στις κυνομαχίες και δεν καταλήγουν από τα τραύματά τους πετιούνται κυριολεκτικά στην άκρη του δρόμου. Οι φιλόζωοι κάνουν λόγο για σκύλους με φρικιαστικά τραύματα και για πληγές που κλείνονται με συρραπτικό χαρτιού…
Αρένες

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Real planet, πρόχειρες αρένες στήνονται ακόμα και στον περιβάλλοντα χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας, όπου οι κυνομαχίες διεξάγονται κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, υπό το φως προβολέων αυτοκινήτων. Οι περιοχές των αθίγγανων στο Σχιστό είναι ένα από τα σημεία της Αττικής όπου εξασκείται το μεσαιωνικό «σπορ». Εκεί, το ραντεβού κλείνεται κάθε Κυριακή, τις απογευματινές ώρες, μετά το τέλος του παζαριού. Οι αστυνομικές Αρχές έχουν πληροφορίες για κυνομαχίες στο Κορωπί, την περιοχή της χωματερής στην Κερατέα και στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια του Λαυρίου. Την τελευταία διετία, υπάρχουν καταγγελίες και μαρτυρίες για αντίστοιχες αρένες κυνομαχιών στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι φιλοζωικές οργανώσεις όμως αναφέρουν ότι σε πιο μικρές κοινωνίες οι πολίτες συνήθως κρατούν το στόμα τους κλειστό.
«Είναι σχεδόν αδύνατον να πιάσεις επ’ αυτοφώρω μια τέτοια κατάσταση. Οι περιοχές όπου γίνονται οι κυνομαχίες είναι γεμάτες με τσιλιαδόρους και όσες φορές έχουμε προσπαθήσει να τους προσεγγίσουμε, το μόνο που βρίσκουμε είναι κηλίδες από αίμα. Και βέβαια, μιλάμε για πολύ επικίνδυνους ανθρώπους», ανέφερε αξιωματικός αστυνομικού τμήματος της νοτιοανατολικής Αττικής.
«Δολώματα»
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο μικρούλης Μπλάνκο βρέθηκε κουλουριασμένος και σε άθλια κατάσταση στην άκρη της λεωφόρου Λαυρίου. Οι φιλόζωοι που τον περιέθαλψαν δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι επρόκειτο για ένα ζωντανό… απόβλητο από τα κυκλώματα των κυνομαχιών. «Αυτά τα σκυλάκια έχουν όλα τους τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι όλα ράτσας πιτ μπουλ, μικρόσωμα, με βάρος που δεν ξεπερνά τα 25 κιλά και ηλικία το πολύ 2 ετών. Είναι τα γνωστά σε εμάς “δολώματα”», λέει η Μαρίνα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της οργάνωσης Pit Bull Rescue, εξηγώντας μία από τις πιο σκοτεινές και απάνθρωπες πρακτικές των κυνομαχιών: «Τα “δολώματα” είναι εκείνα τα σκυλάκια που δεν είναι τόσο δυνατά για να αγωνιστούν κι έτσι αξιοποιούνται στην προπόνηση και το ξύπνημα των άγριων ενστίκτων των σκυλιών μάχης. Κοινώς, τα πετάνε στα δυνατά σκυλιά για να τα κατασπαράξουν»… Η Μ. Λυμπεροπούλου διστάζει να μιλήσει για τις περιπτώσεις βαριά τραυματισμένων σκυλιών. Οι φωτογραφίες όμως που έστειλε στην «R» μιλούν από μόνες τους. Οι σκληρές εικόνες περιλαμβάνουν σκελετωμένα και τυφλωμένα πιτ μπουλ, με σχεδόν κατακρεουργημένη ράχη, κομμένα αφτιά, βαθιά σκισίματα στη μουσούδα…
Μέχρι σήμερα, μόλις μία υπόθεση ατόμων που εμπλέκονταν σε κυνομαχίες έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για την περίπτωση ενός παλαιού χοιροτροφείου στο Μαρκόπουλο Αττικής, που είχε μετατραπεί σε παράνομο εκτροφείο πιτ μπουλ. Η Αστυνομία έχει σφραγίσει τον χώρο από το 2007, ενώ ο ιδιοκτήτης παραπέμφθηκε σε δίκη τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία έλαβε αναβολή 6 μηνών. «Η περίπτωση αυτή κυνηγήθηκε εντελώς τυχαία, καθώς το εκτροφείο είχε εντοπιστεί από κατοίκους της περιοχής. Ουσιαστικά δεν ασχολούμασταν με τις κυνομαχίες μέχρι το καλοκαίρι του 2010, όταν και ψηφίστηκε ο νέος αυστηρός νόμος για την κακοποίηση των ζώων», αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
Τα ντοπάρουν με ενέσεις αναβολικών 
Παρά την έλλειψη απονομής δικαιοσύνης, οι αστυνομικές έρευνες έχουν ήδη αποκαλύψει κάποιες από τις πρακτικές των εγκληματικών συμμοριών. Τα σκυλιά ντοπάρονται με ενέσεις αναβολικών και περνούν από ειδική εκπαίδευση για να αγριέψουν. Ταΐζονται με ωμό κρέας, αλυσοδένονται σε διαδρόμους γυμναστικής, κλειδώνονται σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτων για να βρίσκονται σε σκοτεινό και περιορισμένο χώρο…
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια μορφή έντονης ψυχικής διαταραχής», αναφέρει η ψυχολόγος Ελισάβετ Ματθαίλη. «Η διαδικασία εκπαίδευσης ισοδυναμεί με βαριάς μορφής κακοποίηση. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι η βιαιοπραγία εναντίον ζώων αποτελεί ένδειξη εγκληματικής ροπής, καθώς ένας άνθρωπος που βασανίζει ένα σκυλάκι θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το ίδιο και σε ένα παιδί ή έναν άλλο, αδύναμο άνθρωπο. Η δημιουργία σκύλων μαχητών, όμως, κρύβει μία επιπλέον διαταραχή. Στο σκοτεινό τους υποσυνείδητο, αυτοί οι άνθρωποι ταυτίζονται με τον σκύλο, προσπαθώντας έτσι να εξωτερικεύσουν τη βίαιη φύση τους», τονίζει η Ε. Ματθαίλη.
Απαγορευμένα 
«Οι κυνομαχίες δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Σε άλλες χώρες μάλιστα, ειδικά στις ΗΠΑ, έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα. Η διαφορά είναι ότι στη χώρα μας δεν έχει γίνει τίποτα για την καταπολέμησή τους», επισημαίνει η Κλειάνα Μαλαματίνα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ιστοσελίδας adespoto.gr. «Κάποιες χώρες έχουν λάβει ακραία μέτρα, για παράδειγμα τα πιτ μπουλ έχουν απαγορευθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτό βέβαια είναι εντελώς λανθασμένο, διότι έτσι ενοχοποιούν τα ίδια τα σκυλιά που δεν φταίνε σε τίποτα. Στις ΗΠΑ, όμως, έχει δημιουργηθεί ειδική βάση δεδομένων DNA για τα πιτ μπουλ. Ετσι, αν η Αστυνομία εντοπίσει ίχνη σάλιου ή αίματος σε χώρο κυνομαχίας, μπορεί να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του σκυλιού. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το ζήτημα», καταλήγει η Κ. Μαλαματίνα.
Επανένταξη 
Οι σκληροί μαχητές γίνονται πιστοί φίλοι
Πρόγραμμα αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης για τα σκυλιά των κυνομαχιών διεξάγει η οργάνωση Pit Bull Rescue, μετατρέποντας τα επιθετικά ζώα με τον τραυματισμένο ψυχισμό σε πιστά και στοργικά μέλη οικογενειών! Από το 2007 που λειτουργεί, τα μέλη της οργάνωσης έχουν περιθάλψει περισσότερα από 50 σκυλιά, τα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε εκτροφεία εγκληματικών συμμοριών. Σήμερα, όλοι οι πρώην «μαχητές» έχουν ήδη υιοθετηθεί. «Τα πιτ μπουλ είναι ιδιαίτερα σκυλιά. Αυτοί που διοργανώνουν κυνομαχίες δεν τα επιλέγουν μόνο επειδή είναι δυνατά, αλλά κυρίως επειδή είναι πολύ πιστά. Στην κυριολεξία, θα κάνουν ό,τι τους πει ο ιδιοκτήτης τους», λέει η επικεφαλής του Pit Bull Rescue, Μαρίνα Λυμπεροπούλου.
Μετά την επούλωση των τραυμάτων, η διαδικασία επανένταξης παίρνει καιρό, ωστόσο έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, δείχνοντας ότι ακόμα και το πιο επικίνδυνο σκυλί μπορεί να εξημερωθεί. «Μόλις επουλωθούν τα τραύματά τους, τα πιτ-μπουλ των κυνομαχιών έχουν τάσεις κυριαρχίας απέναντι στον άνθρωπο, που σημαίνει ότι δεν σε δέχονται ως αφεντικό τους. Οταν όμως γίνει αυτό, η μεταμόρφωση είναι άμεση», λέει η Μ. Λυμπεροπούλου, επισημαίνοντας ότι από όλα τα σκυλιά που έχει περιθάλψει η οργάνωση, μόλις σε ένα χρειάστηκε να γίνει ευθανασία.
Μέρος της διαδικασίας αλλαγής συμπεριφοράς είναι οι διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει η Pit Bull Rescue, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Για να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους, τα σκυλιά συμμετέχουν σε αγώνες επίδειξης, ανεβοκατεβαίνοντας ξύλινες ράμπες και ξεπερνώντας εμπόδια. Το τελικό στάδιο της αποκατάστασης είναι η υιοθεσία. Τα τελευταία χρόνια, σκυλάκια που συμμετείχαν σε κυνομαχίες ζουν πλέον στη θαλπωρή οικογενειών από τη Χαλκίδα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
«Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Λάμι, ένα θηλυκό πιτ μπουλ που είχε εντοπιστεί στην περιοχή της Λούτσας, με εμφανή τραύματα και εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους και ζώα. Μέσα σε έναν χρόνο υιοθετήθηκε και τώρα ζει σε ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα. Οι νέοι ιδιοκτήτες της μας λένε ότι πρόκειται για μια πραγματική κυρία», αναφέρει η επικεφαλής της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου