Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ;;


ΛΟΥΚΕΤΟ ΣTO MEGA;


Η δυσχερής οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Τηλέτυπος, αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2012. Και αυτό, παρά την αύξηση κεφαλαίου και την πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 10 εκ. ευρώ στο δάνειο των 98 εκ. ευρώ.

 Η εταιρία έχει αποφασίσει σε επίπεδο ΔΣ να διενεργήσει αύξηση κεφαλαίου από 15-20 εκ ευρώ, χωρίς ωστόσο, ακόμα οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι, να διατυπώνουν αν έχουν πρόθεση συμμετοχής ή όχι.

Αν δεν πραγματοποιηθεί η αύξηση υπάρχουν αμφιβολίες για την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, πράγμα που καταγράφει η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών. Σύμφωνα με τα "parapolitika.gr", στο δάνειο αναχρηματοδότησης η εταιρία, τα τρία πρώτα χρόνια (2014 και 2015), καλείται να καταβάλλει συνολικά ποσά ύψους 29,4 εκ Ευρώ, ενώ στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2016, η δανειακή σύμβαση προβλέπει την καταβολή 68,6 εκ Ευρώ.

Η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρει, ότι το 2013, στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό κόστος κατά 20%. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση δαπανών κατά 20 εκ Ευρώ. Από την ανάλυση των δαπανών προκύπτει ότι μείωση μπορεί να γίνει μέσω του περιορισμού των αποσβέσεων που μπορεί να φτάσει ενώ οι δαπάνες για μισθούς και αμοιβές τρίτων είναι της τάξεως των 40 εκ Ευρώ.

Αν υποτεθεί, ότι το 20% μπορεί να εφαρμοστεί στο επίπεδο των αποσβέσεων, τότε θα πρέπει οι δαπάνες για μισθούς και αμοιβές τρίτων, να υποχωρήσουν κατά 8 εκ Ευρώ, γεγονός που σημαίνει, ότι είτε πρέπει να γίνει μεγάλη μείωση μισθών ή απολύσεις. Σε περίπτωση όμως που γίνει το δεύτερο οι αποζημιώσεις θα αυξήσουν το κόστος.
H εταιρία με 42 εκ Ευρώ καθαρή θέση και ετήσιο τζίρο 84 εκ Ευρώ έχει 188 εκ Ευρώ υποχρεώσεις και συνολικά περιουσιακά στοιχεία 230 εκ Ευρώ. Στα συνολικά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και ακίνητα με αποτιμήσεις παρελθόντος αλλά και δικαιώματα προγραμμάτων ύψους 40,4 εκ Ευρώ τα οποία μάλιστα έχουν αυξηθεί σε σχέση με την χρήση 2011 δημιουργώντας εύλογες απορίες.

Σημειώνεται ότι το Mega, χρωστά στις εταιρίες παραγωγής Άνωση (θυγατρική του Πήγασου) και ΑΤΑ (θυγατρική του ΔΟΛ) 14,6 εκ Ευρώ από 16,8 εκ Ευρώ στο τέλος του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου