Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΒΑΖΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΧΕΡΙ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ


Παγίδα στους Ομογενείς. Φορολογούν στην Ελλάδα εισόδημα εξωτερικού!...

 
Ακόμα και για 1 ευρώ εισόδημα που αποκτήθηκε στην Ελλάδα, η εφορία μπορεί να φορολογήσει τους Έλληνες που ζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό με τους υψηλούς συντελεστές και τα «τσουχτερά» τεκμήρια που ισχύουν στην χώρα μας και για το εισόδημα που είχαν στην Ελλάδα, αλλά... και στο εξωτερικό! Μπορεί να ακούγεται παράλογο, άλλα το... «παραθυράκι» αυτό στην νομοθεσία παραμένει σκοπίμως ανοιχτό ώστε να μπορεί να υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει το παγκόσμιο εισόδημα των Ελλήνων και να το φορολογεί με το εξαντλητικό σύστημα που ισχύει στην χώρα μας.
Η παγίδα αυτή απειλεί όσους δεν πρόλαβαν να μεταφέρουν τις υποθέσεις τους στην ΔΟΥ Εξωτερικού ενώ, βάσει του νόμου, είχαν την υποχρέωση αυτή. Μέχρι τις 28 Ιουνίου οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό -εφόσον το επιθυμούσαν- μπορούσαν να δηλώσουν ότι η βασική τους κατοικία είναι σε άλλη χώρα ώστε να φορολογηθούν στην Ελλάδα μόνο για εισόδημα που εισπράχθηκε στη χώρα μας. Η προθεσμία έληξε, παράταση δεν δόθηκε και όσοι πρόλαβαν... πρόλαβαν!

Τι ισχύει τώρα; Όπως εξηγεί στο Capital.gr o φοροτεχνικός κ. Αντώνης Μουζάκης υπάρχουν 2 περιπτώσεις φορολογουμένων:
1. Οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και έχουν εισοδήματα μόνο σε ξένη χώρα. Εφόσον δεν έχουν εισπράξει τίποτα στην Ελλάδα, δεν υποχρεούνται να υπαχθούν στην ΔΟΥ Εξωτερικού και βάσει νόμου δεν φορολογούνται στην Ελλάδα. Ακόμα και εάν έχουν ακίνητα κλπ στην χώρα μας δεν απειλούνται από τα τεκμήρια, εφόσον δεν είχαν εισόδημα στην Ελλάδα.
2. Οι Έλληνες που κατοικούν και εργάζονται στο εξωτερικό αλλά έχουν και κάποιο εισόδημα στην Ελλάδα. Αυτοί υποχρεούνταν να δηλώσουν ότι κατοικούν στο εξωτερικό. Εάν πρόλαβαν να ενταχθούν στην ΔΟΥ Εξωτερικού τότε θα φορολογηθούν στην Ελλάδα μόνο για τα εισοδήματα που απέκτησαν στην χώρα μας. Εάν δεν πρόλαβαν, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα τους καλέσει να δηλώσουν ό,τι εισέπραξαν στην Ελλάδα μαζί με το εισόδημα εξωτερικού και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου εάν είναι εκπρόθεσμοι κλπ. Εξυπακούεται, ότι για αυτούς θα ισχύουν τα τεκμήρια και οι αποδείξεις για το σύνολο της περιουσίας τους!
Δυστυχώς τα δυσάρεστα αυτά νέα τα μαθαίνουν εκ των υστέρων πολλοί Έλληνες του εξωτερικού! Επιστρέφουν στην Ελλάδα π.χ για διακοπές και συνειδητοποιούν ότι ακόμα και για ένα πολύ μικρό εισόδημα που είχαν στην χώρα μας θα φορολογηθούν, εξ ολόκληρου, με το επαχθές φορολογικό σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα. Ένα σύστημα το οποίο συνεχίζει να αγνοεί ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ζουν σε άλλη χώρα, σε πολλές περιπτώσεις με πολύ υψηλότερο κόστος ζωής, το οποίο συνεπάγεται και διαφορετική φορολογική μεταχείριση.

Στην συγκεκριμένη φορο-παγίδα έπεσαν Έλληνες του εξωτερικού που είχαν καταθέσεις και στην Ελλάδα και οι τόκοι ξεπέρασαν τα 200 ευρώ, όσοι εισέπραξαν κάποιο ποσό από ενοίκια, όσοι εισέπραξαν εκ των υστέρων αμοιβές, κ.α.
Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ενήμερο όσον αφορά το πρόβλημα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια ουσιαστική ενέργεια για το λύσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου