Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΟΥΣ ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙΡΟΥΣ


Άλλο ένα παρεπόμενο της κρίσης

Κόβουμε τώρα και τα εμβόλια στα παιδιά

 

Η κρίση «χτύπησε» και τον εμβολιασμό των παιδιών. Χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα βρίσκονται χωρίς εμβολιαστική κάλυψη καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην τήρηση του προγράμματος των υποχρεωτικών εμβολιασμών της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό, τι αφορά την επαπειλούμενη έξαρση ασθενειών στον παιδικό πληθυσμό λόγω της παραμέλησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
 
Μέχρι και πριν από ενάμισι  έτος,  η επίσκεψη στους ιδιώτες παιδιάτρους ήταν ρουτίνα για τους Έλληνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάποιο σύνηθες πρόβλημα υγείας του παιδιού τους, όπως πχ οι ιώσεις της εποχής, και να γίνει ο αναγκαίος προληπτικός εμβολιασμός για μια σειρά ασθενειών. Πλέον όμως η επίσκεψη στον παιδίατρο, με κόστος που κυμαίνεται συνήθως από 30 έως 70 ευρώ, τείνει να γίνει… πολυτέλεια για την ελληνική οικογένεια.
 
Μειωμένη η προσέλευση μικρών ασθενών προς τους ιδιώτες παιδιάτρους
 
Σύμφωνα με τον Σύλλογο των Ελευθερο-επαγγελματιών ιατρών Αττικής, στον ιδιωτικό παιδιατρικό κλάδο καταγράφεται μείωση της κίνησης της τάξεως του 40%. Ανάλογη είναι η μείωση στη Θεσσαλονίκη. Οι Έλληνες γονείς αναζητούν πλέον τον ιδιώτη γιατρό τους μέσα στα… Παίδων, στα ασφαλιστικά τους ταμεία  ή σε κοινωνικο-ιατρικές δομές άλλου τύπου που έχουν αναπτυχθεί, όπως πχ στα πολυιατρεία των Δήμων, στα ιατρεία ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του Κόσμου, στο ΠΙΚΠΑ κα. Η μειωμένη προσέλευση στους ιδιώτες παιδιάτρους είναι η μία όψη της οικονομικής συγκυρίας στη χώρα μας. Η άλλη όψη αφορά  την υγεία των παιδιών και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η παραμέλησή της λόγω της κρίσης.
 
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση του προγράμματος υποχρεωτικών εμβολιασμών στον παιδικό πληθυσμό. «Οι γονείς δεν έρχονται πια σε μας για εμβολιασμό. Εύχομαι να αναζητούν τη λύση μέσω  ραντεβού στο ασφαλιστικό τους ταμείο ή σε άλλη δομή, να αξιοποιούν όποιο φορέα μπορεί να τους βοηθήσει στην παρούσα φάση όπου η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη. Ειδάλλως θα βρεθούμε αντιμέτωποι τα επόμενα χρόνια με εξάρσεις παιδικών ασθενειών που έτειναν να εκλείψουν» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.  Μέχρι τώρα συνήθως οι παιδίατροι και οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς καλούνταν να διαχειριστούν επιδημίες ιλαράς που προκαλούνταν λόγω των αλλοδαπών και των μετακινούμενων πληθυσμών.
 
Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί και στα ασφαλιστικά ταμεία
 
Η εικόνα που επικρατεί στο ΙΚΑ είναι ενδεικτική για το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για τον φορέα όπου υπάγεται ο μεγαλύτερος αριθμός άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων της χώρας -περί τα 4 εκατ. άτομα- αλλά και γιατί πρόκειται για έναν φορέα με επαρκείς δομές υγείας για τις ανάγκες των μελών του.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr  επιβεβαιώνουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό χώρο της υγείας σύμφωνα με τους παιδίατρους αλλά και τον φόβο του επικεφαλής του αρμόδιου επιστημονικού οργάνου, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας  περί «εμβολιαστικού ελλείμματος» στα Ελληνόπουλα.
 
Τα στοιχεία των 59 Κέντρων Υγείας Μάνας και Παιδιού του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, δείχνουν ότι η προσέλευση σε αυτά για εμβολιασμό είναι αισθητά μειωμένη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το α’  εξάμηνο του 2010 χορηγήθηκαν 188.910 εμβόλια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 ο αριθμός των εμβολίων μόλις που έφτασε τα 176.000!
 
Ζητούν από τηλεφώνου οδηγίες πια οι γονείς από τους παιδιάτρους
 
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι επισκέψεις στους παιδιάτρους της Αττικής έχουν μειωθεί κατά 40% με  50%,  με τη μείωση να αγγίζει πια και τις θεωρούμενες ως εύρωστες περιοχές των βορείων προαστίων.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι  γονείς πλέον εξαντλούν στα…  τηλεφωνήματα προς τον παιδίατρο το πρώτο 48ωρο μιας ίωσης, προσπαθώντας να λάβουν τηλεφωνικά τις ιατρικές οδηγίες, αυτές δηλαδή  που θα ελάμβαναν με την επίσκεψη στο ιατρείο και καταβάλλοντας το ποσό των 40- 50 ευρώ» αναφέρει ο καθηγητής.

Το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο για τους παιδιάτρους εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε… ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι γεννήσεις στην χώρα μας, σε αντίθεση με τον αριθμό των παιδιάτρων που έχει αυξηθεί σημαντικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Μόνο στην Αττική υπάρχουν 4.000 ιδιώτες παιδίατροι ενώ οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2000. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου