Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΜΕ ΤΟ Φ.Π.Α.


Εντόπισε το ΣΔΟΕ τους “εγκέφαλους” της απάτης με το ΦΠΑ

Ολοκληρώνεται η έρευνα μαμούθ που έγινε σ’ ολόκληρη την Κρήτη
 
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία έρευνα του ΣΔΟΕ σ' ολόκληρη την Κρήτη για το σκάνδαλο της παράνομης είσπραξης ΦΠΑ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο στόχαστρο των στελεχών της υπηρεσίας βρίσκονται 7-8 χιλιάδες ονόματα ελεγχομένων αγροτών, κτηνοτρόφων αλλά και επιχειρηματιών, οι οποίοι επίσης φέρονται να έκαναν ανταλλαγή εικονικών τιμολογίων.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί και διασταυρώνονται , το ύψος του ποσού επιστροφής ΦΠΑ ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1/3, δηλαδή περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, πιστεύεται ότι αφορούν εικονικά παραστατικά και άρα έχουν εισπραχθεί παράνομα.

Στελέχη του ΣΔΟΕ ανέφεραν στην «Πατρίδα» ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία πρωτοφανή σε έκταση έρευνα που αφορά πολλές δικογραφίες, οι οποίες και θα ενοποιηθούν. Η έρευνα διευρύνθηκε σ' ολόκληρη την Κρήτη, από το ένα άκρο έως το άλλο, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης που έκρινε επιβεβλημένο να ξεκινήσει παράλληλη έρευνα και στους τέσσερις νομούς του νησιού, δίνοντας σχετικές οδηγίες στις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.

Το «άνοιγμα» της έρευνας ήταν αναπόφευκτο μετά τα σοβαρά στοιχεία που εντόπισαν στελέχη του ΣΔΟΕ ξεκινώντας την έρευνα τους σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου και κυρίως σε χωριά του Μονοφατσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο εμβαθύνει η έρευνα, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των εμπλεκομένων στην απάτη και πληθαίνουν οι κραυγαλέες περιπτώσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι για να διαχειριστούν την έρευνα-μαμούθ, στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν ταξινομήσει τα ελεγχόμενα ονόματα με βάση το ποσό επιστροφής ΦΠΑ, θέτοντας ένα πλαφόν.

Ετσι κάθε φορά «τσιμπούν» ένα όνομα που φέρεται να έχει πάρει μεγάλη επιστροφή και κάνουν διασταύρωση των στοιχείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκαλύψεις είναι τόσο καταιγιστικές που απειλείται ακόμα και ενδοοικογενειακή σύρραξη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ελεγχόμενου, ο οποίος με βάση τις καταστάσεις έχει εισπράξει παράνομα ποσό 240.000 ευρώ.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο ελεγχόμενος είχε χρησιμοποιήσει εν αγνοία τους τα στοιχεία συγγενικών του προσώπων, τα οποία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και φυσικά «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν έμαθαν την αλήθεια.

Λίγο έλειψε μάλιστα να γίνουν φονικά και έτσι για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο ελεγχόμενος αναγκάστηκε να πάει στην εφορία και να κάνει συμβιβασμό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου