Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΑΓΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ Α. Π. Θ. Έτρωγαν… καλά στα… κιλικεία του Α.Π.Θ

Ένα ακόμα πλιάτσικο στην περιουσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)-αυτή τη φορά στα κυλικεία του Ιδρύματος- έφεραν στο φως οι έρευνες του ΣΔΟΕ, με τη ζημία για το Ίδρυμα να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, στον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας (ΕΑΔΠ) του ΑΠΘ -εταιρείας που είχε την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης των κυλικείων του Πανεπιστημίου.

Η έρευνα άρχισε ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες που έφτασαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Η Εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, το πόρισμα της οποίας κατατέθηκε στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρη Δημόπουλο. Με τη σειρά του εκείνος παρήγγειλε την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας, ο οποίος πλέον είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος,

Η έρευνα του ΣΔΟΕ επικεντρώθηκε σε πέντε κυλικεία του ΑΠΘ που διαχειρίζεται η Εταιρεία: αυτά της Φοιτητικής Λέσχης, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Χημικού, όπως επίσης της Φιλοσοφικής Σχολής. Όπως προέκυψε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φέρεται ότι δεν εισέπραττε ως όφειλε τα μισθώματα από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν τα κυλικεία. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, δεν καταλόγιζε τόκους υπερημερίας, έδινε σιωπηρές παρατάσεις στην εξόφληση των ενοικίων, δεν εισέπραττε επιταγές που είχε στα χέρια του κ.ά.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, κατά την 5ετία 2008-2012 το Πανεπιστήμιο ζημιώθηκε με το ποσό του 1 εκατομμυρίου 23 χιλιάδων ευρώ. Ο κατηγορούμενος φέρεται επίσης, ότι δεν ενημέρωνε το 7μελες διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας, πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε πρύτανης του Ιδρύματος. Κατά την έρευνα, ο διευθύνων σύμβουλος εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση τόσο με τον νυν πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο όσο και με τον προκάτοχό του Αναστάσιο Μάνθο. Λίγες μέρες μετά την κατ' αντιπαράσταση εξέταση, ο κατηγορούμενος απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, στο πόρισμα δεν καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε βάρος των μελών της διοίκησης για την επίμαχη 5ετία, καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν διαπιστώθηκε δόλος ή αμέλεια. Καταλογίστηκαν, πάντως, ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος που όμως παραγράφηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου