Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ;

Η πρόκληση της Praktiker και η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ


 Προκαλεί η Praktiker μετά από 350 απολύσεις και μια αυτοκτονία - Δείτε τι ζητάει - Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφαρικά με τη στάση της εταιρείας PRAKTIKER HELLAS AE μετά από την τραγωδία με την αυτοκτονία εργαζόμενου (δείτε εδώ). Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλης Δημήτρης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπάρκας Κώστας, Μπόλαρη Μαρία, Σταθάς Γιάννης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Μητρόπουλος Αλέξης και Τσουκαλάς Δημήτρης ρώτησαν:

Η εργοδοτική αυθαιρεσία, που υποκινείται από τις μνημονιακές, ακραία νεοφιλελεύθερες αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης καθώς και από την ανοχή της στην καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, εντείνεται καθημερινά φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους. Παράλληλα, η ουσιαστική απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών από τους χώρους εργασίας, ως φυσική συνέπεια της υποστελέχωσής τους και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για την προστασία την εργαζομένων, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας οδηγεί στην εξάπλωση των φαινομένων εργασιακής ζούγκλας .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο τραγικό γεγονός με την αυτοκτονία εργαζομένου σε κατάστημα της πολυεθνικής αλυσίδας PRAKTIKER ο οποίος, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων, δεν άντεξε τις πιέσεις της εταιρείας και αφού αναγκάστηκε σε παραίτηση, έδωσε τέλος στη ζωή του βρισκόμενος σε απόγνωση από το φάσμα της ανεργίας , των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και της απαξίωσης από την διοίκηση της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε απολύσεις 350 εργαζομένων την τελευταία τριετία , πολλές από τις οποίες κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, ενώ τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων πιέζοντας για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης με μειωμένες αποδοχές.
Μετά την σθεναρή αντίσταση του Σωματείου στην παραπάνω εξέλιξη, η επιχείρηση προχώρησε αυθαίρετα σε μονομερή μείωση των μισθών κατά 7% πιέζοντας ασφυκτικά τους εργαζόμενους, ακόμα και με την απειλή της απόλυσης, για την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου και των εργαζομένων. Στους περίπου 200 εργαζόμενους που δεν υπέκυψαν στις εργοδοτικές πιέσεις, η εταιρεία προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων με τις τροποποιημένες μονομερώς ατομικές σύμβασης εργασίας παραβιάζοντας το ΠΔ 156/94 και εμμένοντας στην απροσχημάτιστη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.

Επειδή, οι αντεργατικές πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την απώλεια ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Επειδή, οι πολιτικές της κυβέρνησης και η έλλειψη προστασίας των εργαζομένων έχουν οδηγήσει στην έξαρση των φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας και έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε απόγνωση με οδυνηρά αποτελέσματα.
Επειδή βασική υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και του Σ.ΕΠ.Ε. είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης εργοδοτικής αυθαιρεσίας από την διοίκηση της εταιρείας PRAKTIKER HELLAS AE η οποία έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους;
2)Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει του Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να σταματήσει την εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία σε πολλές επιχειρήσεις της χώρας, την παραβίαση της εναπομείνασας εργατικής νομοθεσίας και τις πρακτικές πίεσης των εργαζόμενων προκειμένου να αποδεχτούν βλαπτικές μεταβολές στους μισθούς και τους όρους εργασίας τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου