Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α.


170 τόνοι κρεμμύδια "έφυγαν" ... σε μία μέρα, με το ίδιο φορτηγό!




170 τόνοι κρεμμύδια "έφυγαν" ... σε μία μέρα, με το ίδιο φορτηγό!

"Όργιο" απάτης με την επιστροφή ΦΠΑ - 170 υποθέσεις παραπέμπει το ΣΔΟΕ στις αρμόδιες ΔΟΥ

 169,7 τόνους με κρεμμύδια υποστηρίζει, με βάση τα τιμολόγια που εξέδωσε, ότι "έστειλε" από την Κρήτη ένας αγρότης από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Μάλιστα η τεράστια ποσότητα κρεμμυδιών φέρεται να εστάλη την ίδια μέρα ... και με το ίδιο φορτηγό!

Αυτή είναι μία, μόνο, από τις κραυγαλέες περιπτώσεις παρανομιών που διαπιστώνει το ΣΔΟΕ σε ότι αφορά παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί το "όργιο" της παρανομίας εστιάζεται στην τριετία 2006 - 2009, οπότε επεστράφη σε αγρότες από την Κρήτη, ΦΠΑ ύψους 37,8 εκ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ θεωρούν ότι από το ποσό αυτό, τα 20 εκ. ευρώ έχουν εισπραχθεί παράνομα, εκτίμηση που στηρίζεται από την αύξηση, με γεωμετρική πρόοδο, του ποσού από χρόνο σε χρόνο. Το 2005, χρονιά που λαμβάνετια ως κριτήριο "ισορροπημένης" και λογικής επιστροφής ΦΠΑ, επεστράφη ποσό ύψους 4,3 εκ. ευρώ. Το 2006 το ποσό εκτινάθηκε στα 10,7 εκ. ευρώ, για να (σχεδόν) διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο φθάνοντας 16,8 εκ. ευρώ.

Το 2008, παραδόξως, τα ποσά έπεσαν. Ήταν η χρονιά που ξεκίνησαν εκτεταμένοι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και έτσι η απάτη περιορίστηκε στα 10,3 εκ. ευρώ.

Το ΣΔΟΕ έχει στείλει στις αρμόδιες ΔΟΥ του νησιού 170 υποθέσεις (κυρίως από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο), προκειμένου να εισπραχθούν 6,8 εκ. ευρώ, τα οποία είτε έχουν εισπραχθεί παρανόμως από αγρότες για επιστροφή ΦΠΑ είτε αποτελούν πρόστιμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου