Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ



Η μάχη των «Γιατρών του κόσμου» σε ένα λυόμενο ιατρείο

Εικόνες Αφρικής…στο Πέραμα!

 

Τριτοκοσμικές εικόνες όπου μικρά παιδιά περιμένουν υπομονετικά έξω από ένα  λυόμενο ιατρείο για να τα εμβολιάσει η παιδίατρος, δυστυχώς  δεν συναντάμε μόνο στις φτωχές Αφρικανικές χώρες αλλά και στην περιοχή του Περάματος, εκεί όπου οι «Γιατροί του Κόσμου» προσφέρουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους την έχουν ανάγκη. 

«Κάποτε πήγαινα αποστολές στην Αφρική για να κάνω εμβόλια σε παιδάκια και ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι την ίδια ακριβώς ανάγκη θα είχαν παιδιά και στην Ελλάδα» δηλώνει στο www.protothema.gr η παιδίατρος Χαρά Τζιουβάρα, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, «Γιατροί του Κόσμου» η οποία καθημερινά μαζί με άλλους πέντε συναδέρφους-εθελοντές παιδιάτρους δίνουν το δικό τους αγώνα για να μην μείνει κανένα μικρό παιδί χωρίς τα εμβόλια του.

Οπως μας εξηγεί η ίδια, οι ανάγκες σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι πολύ μεγάλες διότι η προσέλευση παιδιών τα οποία στερούνται ασφαλιστική κάλυψη, κυρίως επειδή οι γονείς τους είναι μακροχρόνια άνεργοι, είναι τεράστια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο πολυιατρείο είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις δύο ώρες η παιδίατρος καλείται να εξετάσει περισσότερα από 15 παιδιά.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να επιλέγουμε τα παιδιά που θα εξεταστούν, δίνοντας προτεραιότητα στα άρρωστα ή σε όσα παραμένουν για πολύ καιρό ανεμβολίαστα. Κάτι τέτοιο όμως είναι πολύ λυπηρό για εμάς, που θέλουμε να δώσουμε τη φροντίδα μας σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. Είτε είναι άρρωστα είτε όχι όσα παιδιά έρχονται στο πολυιατρείο έχουν ανάγκη από τη φροντίδα των ιατρών και από το φάρμακο που τους προσφέρουμε» μας λέει η Χ. Τζιουβάρα.

Οι οικονομικές δυσχέρειες αναγκάζουν όλο και περισσότερους γονείς να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους όπως είναι ο εμβολιασμός.

«Είχα περίπτωση όπου ήρθαν οι γονείς ενός 8μηνου παιδιού και μου είπαν ότι το παιδί τους δεν είχε κάνει ούτε ένα εμβόλιο. Ασφαλώς, κάτι τέτοιο, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων,  εξέθεσε σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του παιδιού τους» μας εξηγεί η εθελόντρια παιδίατρος.

Η όλη προσπάθεια στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ οι θερμότεροι υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής αποδεικνύονται τα ίδια τα μικρά παιδιά, μας λέει η συντονίστρια του προγράμματος Άρτεμης Λιανού επισημαίνοντας ότι: «Μαθητές του δημοτικού προσέφεραν το χαρτζιλίκι τους σε εμάς για να αγοραστούν βρεφικά γάλατα και παιχνίδια για άλλα παιδάκια. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η στήριξη παιδιών από οικογένειες που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν χάσει το βασικότερο δικαίωμά τους, της πρόσβασης στην υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου