Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012



Η κατοικία της κ. Πατεράκη στον Άλιμο



Ποιους «τάιζε» η αρχηγός της σπείρας




Με «χρυσά» κουτάλια έτρωγαν οι συγγενείς πρώτου βαθμού, οι κουμπάροι, οι φίλοι ακόμη και οι γείτονες των επίορκων υπαλλήλων του υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Καλλιθέας, οι οποίοι ζημίωσαν το Ίδρυμα κατά 15 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα στοιχεία της έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι επί εννέα ολόκληρα χρόνια «βάπτισαν» δικαιούχους όλους τους φίλους και τους συγγενείς τους, πολλοί εκ των οποίων ουδεμία σχέση είχαν με το Ίδρυμα.
Σε άλλους χορήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τοκετούς οι οποίοι ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, σε άλλους έδωσαν επιδόματα ακόμη και για… λουτροθεραπεία, ενώ όλους -σχεδόν- τους συμβούλευαν για το πώς πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση που κληθούν να εξεταστούν από την αστυνομία.

Η «εγκέφαλος» και η οικογένειά της

Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση είχε η Ελένη Μπουραζάνη, η οποία ήταν υπάλληλος του Τμήματος Παροχών του Ι.Κ.Α. Καλλιθέας και το τελευταίο διάστημα είχε μετατεθεί στο Παγκράτι. Στην αποθήκη του διαμερίσματος της κυρίας Μπουραζάνη, στην οδό Άνδρου στο Μοσχάτο, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης το ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα σε συσκευασία Pampers, την οποία αποπειράθηκε να… εξαφανίσει ο σύζυγός της. Εκτός από τα χρήματα, οι Αρχές κατέσχεσαν και ένα πολυτελές τζιπ Cherokee, αξίας 47.000 ευρώ.
Βάσει των στοιχείων που αποκαλύπτει η zougla.gr, προκύπτει ότι η εν λόγω υπάλληλος είχε «ταΐσει» πολύ κόσμο, με πρώτους και καλύτερους τους συγγενείς της. Εμφανίζεται, δε, να είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην αδελφή της αλλά και την ανιψιά της, τις οποίες «προίκισε» για τα καλά.
Η κυρία Μπουραζάνη εκταμίευσε για την αδελφή της, Ηλιούλα Ν., 65.000 ευρώ. Τα χρήματα δόθηκαν - και μάλιστα αναδρομικά- για ασφαλιστική ικανότητα, την οποία όμως δεν είχε. Στην ανιψιά της, Μαρία Ν., εξασφάλισε επίδομα ύψους 114.000 ευρώ για πέντε τοκετούς. Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι η εν λόγω γυναίκα δεν έχει ούτε ένα παιδί!
Στον ανιψιό της, Παύλο Ν., η κυρία Μπουραζάνη έδωσε 89.000 ευρώ και στον γαμπρό της, Αθανάσιο Ν., 149.000 ευρώ. Ο δε αδελφός της κατηγορούμενης έλαβε ποσό ύψους 49.000 ευρώ για βοήθημα τοκετού. Όμως και εκείνος δεν έχει παιδιά!
Ωστόσο, η υπάλληλος του Ι.Κ.Α. εμφανίζεται να είναι το ίδιο «ανοικτοχέρα» και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Η δεύτερη αδελφή της, Ευανθία Κ., πήρε 19.500 ευρώ, ο κουνιάδος της 12.500 ευρώ και η ανιψιά της 72.500 ευρώ. Η τελευταία, μάλιστα, έλαβε χρήματα για τέσσερις τοκετούς, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μόνο ένα παιδί!
Έβγαλε σύνταξη με το «έτσι θέλω»
Από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση ειδικού ανακριτή προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος και ιδίως η κυρία Μπουραζάνη μπορούσαν να δίνουν συντάξεις-μαϊμού σε πρόσωπα που δεν τις δικαιούνταν. Ο αδελφός της κατηγορούμενης λάμβανε σύνταξη γήρατος από τον Μάιο του 2011. Τα ένσημα που ελήφθησαν υπ' όψιν είχαν επικολληθεί σε δύο Δελτία Ασφαλιστικής Ταυτότητος και Εισφορών (Δ.Α.Τ.Ε.) και είχαν εκδοθεί χειρόγραφα από τη Χριστίνα Πατεράκη. Μετά τον επανέλεγχο, όμως, διαπιστώθηκε ότι για 3.921 ημερομίσθια δεν υπήρχαν παραστατικά, με αποτέλεσμα να γίνει ανάκληση τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος εμφανίζεται να έχει εισπράξει περίπου 49.000 ευρώ χωρίς να διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα. Το τραγελαφικό, ωστόσο, της υπόθεσης είναι ότι μερικές από τις προαναφερθείσες παροχές αφορούν και σε βοήθημα τοκετού. Αυτό και αν είναι θαύμα!
Το δώρο στον κουμπάρο και οι φόβοι
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η διαπίστωση ότι οι κατηγορούμενοι είχαν αρχίσει από τον Νοέμβριο του 2011 να διαισθάνονται ότι μπορεί να ελεγχθούν για τις ημέρες και τα έργα τους. Κάποιος, προφανώς, τους είχε «σφυρίξει» κάτι.
Στις 29 Νοεμβρίου του 2011 η Ελένη Μπουραζάνη επικοινώνησε με γραπτό μήνυμα με τον κουμπάρο της, Σωτήρη Γ., ο οποίος είχε λάβει 186.500 ευρώ -παράνομα- από το Ί.Κ.Α.. Στο sms του υπέδειξε τι στάση πρέπει να κρατήσει σε περίπτωση που κληθεί να εξεταστεί από αστυνομικούς. Ανέγραφε συγκεκριμένα: «Καλημέρα, σε πήρα χθες, αλλά δε με πήρες. Έχεις κάτι μαζί μου; Εγώ δεν είμαι καλά, με έχουν πάει στο Παγκράτι. Αν σε πάρει κανένας αστυνομικός και σε ρωτήσει αν έχεις πάρει χρήματα από το Ι.Κ.Α., να πεις ''ναι έχω πάρει''. Θα σε πάρω τηλέφωνο το μεσημέρι».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 ο «κουμπάρος» κατέθεσε στις Αρχές. Εκεί παραδέχθηκε ότι είχε λάβει τις παροχές τις οποίες -όπως είπε- θεωρούσε νόμιμες, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού το παρέδιδε στην Μπουραζάνη.

Τα ονόματα των συλληφθέντων που ανήκαν στη μαφία του Ι.Κ.Α.

Ελένη Μπουραζάνη, Χρύσα Φέρρα,  Χριστίνα Πατεράκη, Χριστίνα Σουρίδη, Μυρσίνη Θωμάκου, Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Παναγιώτης Αιματίδης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου