Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ


Κλέβουν αβέρτα καύσιμα σε όλη την Ελλάδα!

 

 Από τους κλεφτοκοτάδες της δεκαετίας του ‘50, στους «σαλταδόρους» καυσίμων του 2011! Ένα νέο είδος μικρο-εγκληματικότητας έχει κάνει εμφάνιση,  τους τελευταίους μήνες,  σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τους κλέφτες πετρελαίου, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο τους σπίτια, εργοστάσια, νταλίκες, σχολεία ακόμη και στρατόπεδα για να κλέψουν  καύσιμα.

Πέρα από τα οργανωμένα κυκλώματα που βλέπουν πλέον ότι η κλοπή καυσίμων με τις σημερινές τιμές είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση, στις κλοπές πετρελαίου καταφεύγουν πλέον και απελπισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν άλλο τρόπο για να προμηθευτούν καύσιμα. «Κρύωνα και δεν είχα λεφτά να αγοράσω πετρέλαιο…»  απάντησε, ένας 23χρονος στην Πτολεμαϊδα, στους αστυνομικούς που πριν μια εβδομάδα των συνέλαβαν να έχει αρπάξει 72 λίτρα καύσιμου από μπουλντόζα της ΔΕΗ.


Η Αστυνομία, σχεδόν αμήχανα, σημειώνει τα συμβάντα και αρκείται σε πρώτη φάση τους πολίτες να έχουν τις τάπες τους διπλοκλειδωμένες. Παράλληλα ψάχνει για οργανωμένα κυκλώματα που βάζουν στο μάτι μεγάλες ποσότητες καυσίμων (δεξαμενές εργοστάσιων κλπ) και τις οποίες στη συνέχεια τις ρίχνουν στην πιάτσα αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.  

Φυσικά, δεν λείπουν και τα πιο σοβαρά συμβάντα όπως αυτό που σημειώθηκε στην Κρήτη όπου μια πιο οργανωμένη σπείρα κατάφερε να ρουφήξει σχεδόν όλο το πετρέλαιο από τις δεξαμενές καυσίμων σχολείου. Μάλιστα, ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί μεγάλων φορτηγών, που διαθέτουν τεράστια ντεπόζιτα εκατοντάδων λίτρων και σε πολλές περιπτώσεις καθημερινά διαπιστώνουν ότι τα καύσιμα τους έχουν κάνει …φτερά!

Στρατόπεδα, σχολεία και πολυκατοικίες


Μετά τους εισβολείς των σπιτιών και των ληστών του δρόμου, οι οικονομική κρίση,  έφερε και τους κλέφτες πετρελαίου. Η πιο οργανωμένη μορφή αυτού του νέου είδους παραβατικότητας, έκανε την εμφάνιση της με τρία περιστατικά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών σε Έβρο, Κρήτη και  Πάτρα.


Από τις αρχές Νοεμβρίου στον Ορεστιάδα, δυο άτομα ηλικίας 36 και 27 χρόνων έβαλαν στο μάτι τα στρατιωτικά οχήματα. Συγκεκριμένα τις νύχτες πλησίαζαν τα μηχανήματα του στρατού που πραγματοποιούσαν έργα κοντά στον Έβρο – εκεί όπου κατασκευάζεται η ειδική τάφρος - και με ειδικές πατέντες αφαιρούσαν από τα ντεπόζιτα τα πετρέλαια. Οι αξιωματικοί αποφάσισαν να βάλουν σκοπιές προκειμένου να δουν ποιοι είναι οι κλέφτες και έτσι στις 12 Νοεμβρίου, τους εντόπισαν την ώρα που προσπαθούσαν να αδειάσουν ένα ρεζερβουάρ. Πρόλαβαν να εξαφανιστούν όμως λίγο αργότερα εντοπίστηκαν και έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας.


Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο γυμνάσιο του χωριού Τζερμιάδο του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, σημειώθηκε ένα ακόμη κρούσμα το οποίο είναι ίσως το σοβαρότερο και μέχρι στιγμής δεν έχει εξιχνιαστεί. Άγνωστοι χρησιμοποιώντας ειδική αντλία και ολόκληρο βυτιοφόρο, άδειασαν τη δεξαμενή του σχολείου που περιείχε  5 τόνους πετρελαίου. Το καύσιμο το είχαν αγοράσει οι καθηγητές μαζί τις οικογένειες των μαθητών του σχολείου προκειμένου να αντιμετωπίσουν  τη βαρυχειμωνιά που επικρατεί στο ορεινό αυτό χωριό.

Το γεγονός ότι το σχολείο βρίσκεται σε απομονωμένο σημείο του χωριού, στην κορυφή ενός λόφου, ενώ δεν υπάρχει φωτισμός ούτε φύλακας τις ημέρες που παραμένει κλειστό το σχολείο έκανε εύκολο το έργο των «ποντικών». Την υπόθεση ερευνά η Ασφάλεια Λασιθίου και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, οι αξιωματικοί εκτιμούν πως βρίσκονται μπροστά σε μια οργανωμένη σπείρα καθώς όπως λένε για να εξαφανιστούν τόσοι τόνοι πετρελαίου θα πρέπει οι δράστες να είχαν  βυτιοφόρα οχήματα τα οποία θα πρέπει να παρέμειναν αρκετή ώρα στο σημείο.
    
Στην Πάτρα, στις αρχές Νοεμβρίου σημειώθηκαν δύο περιστατικά τα οποία για τις αρχές είναι πολύ σοβαρά σε ότι έχει να κάνει με την κλοπή πετρελαίου. Και αυτό γιατί δεν μιλάμε για περιπτώσεις όπου χάθηκαν μερικά λίτρα καυσίμου αλλά για μεγαλύτερες ποσότητες που σημαίνει ότι οι δράστες είχαν και ειδικό χώρο για να το μεταφέρουν.  

Στην πρώτη περίπτωση και συγκεκριμένα σε πολυκατοικία της οδού Σωκράτους, στην καρδιά της αχαϊκής πόλης έκλεψαν από τη δεξαμενή του καλοριφέρ 400 λίτρα πετρέλαιο και στη δεύτερη στην περιοχή Εγλυκάδα της Πάτρας από άλλη πολυκατοικία 465 λίτρα.
    
Φορτηγά, αυτοκίνητα και μηχανάκια

Η Αστυνομία εκτιμά πως σε όλη τη χώρα καθημερινά σημειώνονται πολλά συμβάντα κλοπής καυσίμων όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποσότητες είναι μικρές και δεν γίνονται καταγγελίες στις αρχές. Στο στόχαστρο των επιτηδείων, μπαίνουν και οχήματα κυρίως νταλίκες που διαθέτουν μεγάλα ρεζερβουάρ που χωρούν εκατοντάδες λίτρα από το πανάκριβο καύσιμο. Με ειδικές αντλίες, ρουφάνε από τα ρεζερβουάρ το πετρέλαιο ή τη βενζίνη και τα μεταφέρουν με δοχεία στα δικά τους οχήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που σημειώθηκε πριν μερικές ημέρες στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Τότε που ένας 54χρονος πλησίασε σταθμευμένη νταλίκα, άνοιξε το ρεζερβουάρ χωρίς να τον αντιληφθεί ο 28χρονος αλλοδαπός οδηγός και με ένα λάστιχο «ρούφηξε» συνολικά 120 λίτρα πετρελαίου τα οποία έβαλε σε έξι μπιτόνια. Όμως πριν προλάβει να την κοπανήσει ο οδηγός τον ακινητοποίησε και ειδοποίησε την Αστυνομία!

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε κάνει έγγραφες καταγγελίες και στην Ασφάλεια και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μας κλέβουν τα καύσιμα μέσα από τα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα οι οδηγοί να έχουν πρόβλημα από τους εργοδότες, οι οποίοι τους θεωρούν υπεύθυνους με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα δικαστήρια» τονίζει στο protothema.gr  ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας κ. Γιάννης Παπαδακής και προσθέτει «Κλέβουν τα πετρέλαια και στους δρόμους και στα πάρκινγκ και στα λιμάνια και αυτό οι εργοδότες το εκμεταλλεύονται για να διώξουν όσους οδηγούς έχουν πολλά χρόνια ως υπεύθυνους κλοπής. Μάλιστα η μία κατέληξε στα δικαστήρια. Η εταιρεία οδήγησε την υπόθεση στο δικαστήριο κατηγορώντας τον οδηγό ότι έκλεψε αυτός το πετρέλαιο. Άλλοι οδηγοί που ήταν σε μια μάντρα, έπεσαν θύμα κλοπής. Πήραν από δέκα αμάξια περίπου 1000 λίτρα πετρέλαιο. Και δεν φθάνει που τους έκλεψαν αλλά οι άνθρωποι έμειναν και στο δρόμο από καύσιμα. Αναγκάζονται να κάνουν πατέντες οι οδηγοί για να προστατευθούν. Όπως να βάλουν κλειδαριές και να παρακολουθούν ηλεκτρονικά».

Μια άλλη περίπτωση που έφθασε στην Αστυνομία, ήταν αυτή που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Πρέβεζα όταν τρεις νεαροί, πλησίασαν άγριο ξημέρωμα μια νταλίκα και με ένα απλό λάστιχο, αφού παραβίασαν την τάπα, προσπάθησαν να αδειάσουν τα καύσιμα. Όμως οι δράστες στάθηκαν άτυχοι καθώς έγιναν αντιληπτοί, συνελήφθησαν και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

«Σαν οδηγοί έχουμε πάρει τα μέτρα μας για να διασφαλίσουμε τα καύσιμα μας. Πρόσφατα, δεχτήκαμε καταγγελίες από τρεις οδηγούς στον Ασπρόπυργο από τους οποίους έκλεψαν το πετρέλαιο. Μέσα ενάμισι μήνα είχαμε τρία κρούσματα. Οι δράστες, βάζουν αντλία στο ρεζερβουάρ και αφαιρούν το καύσιμο. Σε τέσσερα λεπτά βγάζουν 150 λίτρα για πλάκα. Οι οδηγοί λαμβάνουν τα μέτρα τους και είναι πιο προσεκτικοί. Δεν σταματούν σε απομονωμένα σημεία, βάζουν διπλά λουκέτα και κωδικούς στα ρεζερβουάρ» εξηγεί ο γραμματέας του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας κ. Άκης Δερμάτης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου