Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ


Εφραίμ για ύποπτο δάνειο από Marfin

Τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από την τράπεζα «Marfin» η Μονή Βατοπεδίου τη διετία (2006-2008) τέθηκαν στο… μικροσκόπιο της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Καλού στο πλαίσιο της απολογίας του ήδη προφυλακισμένου στον Κορυδαλλό, ηγούμενου Εφραίμ κάλεσε τον τελευταίο να απαντήσει επί της «διασύνδεσης» της Μονής με τη Marfin από την οποία έλαβε το ιλιγγιώδες ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κ. Καλού ερωτά: Στο υπόμνημα που μας καταθέσατε αναφέρετε ότι ο Ηγούμενος της Μονής ασκεί κυρίως πνευματικά καθήκοντα. Ήταν στα πλαίσια των ως άνω καθηκόντων σας η σύναψη δανείων από την τράπεζα Marfin, για λογαριασμό της Μονής μέσα σε μια διετία (2006-2008) με κεφάλαια πάνω από 150.000.000 ευρώ με σκοπό «τη χρηματοδότηση με κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων»;
Ο ηγούμενος Εφραίμ απαντά: Εμείς έχουμε 35.000 τ.μ. εγκαταστάσεων τεράστιες οικονομικές ανάγκες, π.χ. 480.000 ευρώ το χρόνο μόνο για πετρέλαιο θέρμανσης, φιλοξενούμε περίπου 50.000 ανθρώπους κατ’ έτος, συντηρούμε σπανιότατα κειμήλια με εξαιρετικά υψηλό κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά χρειάζονται τεράστια χρηματικά ποσά για τα οποία πρέπει να εξευρεθούν πηγές.
«Οι ανταλλαγές μας επιβληθήκαν»
Αναφερόμενος στις επίδικες ανταλλαγές ο Εφραίμ υποστήριξε ότι η Μονή Βατοπεδίου δεν επεδίωξε τις ανταλλαγές αλλά αυτές επιβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ.
Εφραίμ: Δεν θέλαμε τις ανταλλαγές, αλλά μας επιβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν οι τοπικοί φορείς που δεν μας ήθελαν εκεί…

Ανακρίτρια: Εφόσον δεν θέλατε τις ανταλλαγές τι σας εμπόδιζε να τις αρνηθείτε;

Εφραίμ: Μας έπεισαν οι νομικοί μας σύμβουλοι ότι δεν είχαμε άλλη διέξοδο γιατί διαφορετικά θα είχαμε μακροχρόνιες διενέξεις πράγμα το οποίο δεν επιθυμούσαμε.
Ο ηγούμενος Εφραίμ αρνήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να επηρεάσει τους τότε υπουργούς, υποστηρίζοντας για τις επισκέψεις του στα γραφεία τους στην Αθήνα, πως «έτσι συνηθίζεται στο Άγιο Όρος, την πρώτη φορά να πηγαίνει ο Ηγούμενος και να ξαναπηγαίνει μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να επηρεάσουμε αθέμιτα τις αποφάσεις των Υπουργών».
Όσον αφορά στις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστήριξε πως είχαν σκοπό την επίδοση και μόνο προσκλήσεων και πως οι συζητήσεις του με το διευθυντή του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Αγγέλου περιορίζονταν σε θέματα που σχετίζονταν με την Αγιορείτικη παράδοση και όχι με τη Μονή εκτός από μία φορά, χωρίς ωστόσο εκείνος να δείξει κανένα ενδιαφέρον.

Εφραίμ: Στη ροή του λόγου, όταν φτάσαμε στα χρυσόβουλα, του είπα ότι είμαι λυπημένος γιατί δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το μόνιμο πάγιο και ποθητό αίτημά μας να μας δώσει τη διαχείριση της λίμνης και μας εξαπέστειλαν από το μετόχι μας. Του το είπα και αυτός σαν αφηρημένος δεν έδειξε ενδιαφέρον και είπε ότι δεν ασχολείται με αυτά και ότι αυτά είναι των αρμοδίων. Δεν μου έδωσε σημασία. Άλλη φορά δεν του έκανα λόγο γι’ αυτό το πράγμα.

Ανακρίτρια: Είναι φυσιολογικό να μην σας δώσει σημασία ο κ. Αγγέλου για το θέμα σας, έστω και για λόγους ευγενείας?

Εφραιμ: Τα πράγματα είναι όπως σας τα είπα.
Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο Εφραίμ «Εμείς πάντοτε είχαμε ευγενή κίνητρα. Θέλουμε με εμπειρικό τρόπο να μαρτυρήσουμε την αλήθεια της Ορθοδοξίας σε όλη την Οικουμένη και νυχθημερόν όλοι οι πατέρες και εγώ ταπεινά θυσιαζόμαστε για το λαό του Θεού. Δεν έχουμε ιδιοτελή ελατήρια για καμία κίνησή μας και προσπαθούμε με τις ταπεινές δυνάμεις μας να παρηγορούμε τους ανθρώπους που μας πλησιάζουν».

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου