Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΛΟ


Δεκάδες ψυχές στοιβάζονται σε ... γκαρσονιέρες!

Εντοπίστηκαν συνολικά ... 17 άνθρωποι Πακιστανικής κυρίως καταγωγής σε ένα μόνον σπίτι στο Αρκαλοχώρι - Παίρνει μέτρα ο δήμος Μινώα Πεδιάδος.
 
Δεκάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά... Η κατάσταση αυτή αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, ενώ ο δήμος έχει ξεκινήσει ελέγχους με πρόθεση να βάλει τάξη!

Η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος είναι κυριολεκτικά τραγική, καθώς έχουν εντοπιστεί μέχρι και...17 άνθρωποι - αλλοδαποί κυρίως Πακιστανικής υπηκοότητας - μέσα σε ένα ... δωμάτιο!

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης ακόμη και ασθενειών αφού τα μέτρα προστασίας είναι σχεδον ανύπαρκτα!

Σε ελέγχους κλιμακίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ, διαπιστώθηκε το μέγεθος του προβλήματος και η δημοτική αρχή πλέον θα λάβει μέτρα υποχρεώνοντας σε έξωση τους ιδιοκτήτες των ακατάλληλων αυτών σπιτιών, όπου αφενός δεν πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής και αφετέρου στοιβάζεται σε λίγα τετραγωνικά ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ατόμων. 

Ως αποτέλεσμα της μη τήρησης των στοιχειωδών όρων υγιεινής, όπως η  παροχή νερού και η ύπαρξη τουαλέτας, είναι οι οικίες αυτές να αποτελούν εστίες μόλυνσης, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των μεταναστών, όσο και τη δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή ή γειτονιά.
Με γνώμονα τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας προχώρησε σε εντατικούς ελέγχους σε οικίες που ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, συγκροτώντας κλιμάκιο αποτελούμενο από μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, την Επόπτρια Υγείας του Δήμου, ιατρό του κέντρου υγείας Αρκαλοχωρίου, τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα υγείας και τον κατά τόπους πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία από εστίες μόλυνσης που δημιουργούνται σε οικίες όπου δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των αυτοψιών, που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, βρέθηκαν 17 οικίες όπου σε ένα μόλις δωμάτιο στοιβάζονταν από 15 μέχρι και 23 άτομα με ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, τόσο εντός, όσο και εκτός των οικιών.

Άμεσα, με επιστολή προς τους ιδιοκτήτες των οικιών ζητήθηκε η εκκένωσή τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να εξυγιανθούν οι χώροι και να καθαριστούν οι εστίες μόλυνσης που έχουν δημιουργηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από το Νόμο και θα επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, θα διαβιβαστούν τα αποτελέσματα των αυτοψιών τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία με τη σειρά της  θα προβεί σε ελέγχους και στο σφράγισμα των οικιών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης εμφανίστηκε αποφασισμένος ο Δήμος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση των υπευθύνων, τονίζοντας ότι η μέριμνα για τη δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ούτε η Δημοτική Αρχή αλλά ούτε και οι πολίτες δε θα ανεχτούν άλλο να δημιουργείται ανεξέλεγκτη κατάσταση στην περιοχή για το κέρδος ελάχιστων και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των οικιών να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει ο Νόμος, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.


Πηγή

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου