Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

2004 ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ !!!

Παρέμβαση της δικαιοσύνης για το φαγοπότι των Ολυμπιακών της Αθήνας 2004


 

Παρέμβαση της δικαιοσύνης για το φαγοπότι των Ολυμπιακών της Αθήνας 2004

Την άμεση επέμβαση της δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών όπου προκύπτουν τόσο για την υπέρβαση στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 όσο και για τη μετα-ολυμπιακή εγκατάλειψη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ζητά η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων Βασιλική Θάνου.
Με το κόστος στο σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης, ένα θέμα που έχεi αναδείξει το STAR, να φθάνει στα 30 δισ. από τα 2,5 δισ. που ήταν αρχικός σχεδιασμός, δεν χρειάζεται εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις κανείς για να συνδέσει το θέμα αυτό με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα.
Όπως αναφέρει η Αρεοπαγίτης κα Θάνου «τόσο οι αποδιδόμενες οικονομικές ατασθαλίες, όπως η υπερβολική υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού κατασκευής των ολυμπιακών έργων ή οι απευθείας αναθέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όσο και η εγκατάλειψη των περισσότερων εξ αυτών (των έργων) και η παράλειψη αξιοποίησής τους, και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια της οποίας επιβάλλεται να αξιοποιείται στο μέγιστο η περιουσία του Δημοσίου, είναι δύο ζητήματα πολύ σοβαρά, τα οποία πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη. Θεωρώ βέβαιο ότι μετά τον θόρυβο που προκύπτει και πάλι, θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα τα αρμόδια όργανα και να αποδοθούν ευθύνες όπου προκύπτουν».
Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη διοργάνωση, δεν έχει γίνει καμία επίσημη αποτίμηση του συνολικού κόστους της Ολυμπιάδας της Αθήνας, θεωρείται από μόνο του ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων… Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος που δέκα βουλευτές ζητούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το που πήγαν τα χρήματα της «χρυσής» Ολυμπιάδας και γιατί υπήρξαν τόσο σημαντικές υπερβάσεις.
Όπως δείχνουν νέα στοιχεία που έρχονται σήμερα στο φως η σπατάλη του δημόσιου χρέους με απευθείας αναθέσεις προμηθειών εκατομμυρίων ευρώ, είναι ανεξέλεγκτη.
Η τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων διαπίστωσε μια σειρά ατασθαλιών, που δεν βάζει ο ανθρώπινος νους. Μόνο για δεξιώσεις και τραπεζώματα έφαγαν 2,1 δις δρχ.
Μεταξύ άλλων το πόρισμα έδειξε ότι για τα έτη 2000 – 2001 η Οργανωτική Επιτροπή ξόδεψε:
-Πάνω από 2 δις δρχ για δημόσιες σχέσεις, δεξιώσεις, εκθέσεις, τραπέζια ξένων και εγχώριων προσκεκλημένων, δημοσιογράφων κλπ.
-Το ίδιο χρονικό διάστημα προχώρησε σε ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων για τα στελέχη με απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμούς ή έρευνα αγοράς.
-Προσελήφθησαν επιλεκτικά και παράνομα πλήθος υψηλόβαθμων για να στελεχώσουν την Οργανωτική Επιτροπή, με υψηλότατες αμοιβές που έφταναν τα 4 εκατομμύρια δρχ.
Και σαν μην έφταναν αυτά η κορύφωση των εξόδων σημειώνεται την περίοδο 2003 – 2004.
«Χρυσές» οι δημόσιες σχέσεις
Στο πόρισμα των δικαστών – ελεγκτών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής για τις δημόσιες σχέσεις, για τις οποίες σε ένα μόνο έτος, το 2000, ξοδεύτηκαν 2.168 δις δρχ!
Το μεγάλο φαγοπότι
Το ποσό των 2.412.900 δρχ δόθηκε σε γνωστό εστιατόριο, όπου η Οργανωτική Επιτροπή έκανε το τραπέζι σε 165 άτομα. Δηλαδή δόθηκαν 14.624 δρχ για το κάθε άτομο που βρέθηκε εκεί, ενώ άλλες 214.300 δρχ δόθηκαν σε γνωστή εταιρία για το γεύμα υψηλού στελέχους του «Αθήνα 2004» με 4 μέλη της ΔΟΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα – φωτιά είχε δοθεί στον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους αρμόδιους υπουργούς, όμως φαίνεται ότι πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.
Την ίδια στιγμή, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου τα έργα και οι εγκαταστάσεις έγιναν με γνώμονα την μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση τους καθώς είναι λυόμενες κατασκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε Ολυμπιακούς αγώνες άλλων χωρών.
Η άμεση επέμβαση της δικαιοσύνης και οι φωνές για διαλεύκανση του μεγάλου αυτού σκανδάλου πληθαίνουν, καθώς σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε επώδυνα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ επειδή κάποιοι αυτά τα χρήματα (και πολύ περισσότερα) τα χαίρονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.
Πρέπει επιτέλους οι υπεύθυνοι να καθίσουν στο σκαμνί και να αποδοθούν ευθύνες. ​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου