Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΜΙΑ ΠΟΝΟΨΥΧΗ ΓΑΙΔΟΥΡΑ


 
 
«Ασυνήθιστη» δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου
Μέρκελ: «Ματώνει η καρδιά μου για τους Έλληνες»


Τη συμπάθειά της για τους Έλληνες συνταξιούχους που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ με μια ασυνήθιστη δήλωσή της την Τρίτη στο Βερολίνο. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας και την έκκλησή της να πάψουν οι φωνές που ζητούν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, η «Σιδηρά Καγκελάριος» μίλησε για τον πόνο που νιώθει βλέποντας τους Έλληνες πολίτες που θίγονται από τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις τους.
«Ματώνει η καρδιά μου βλέποντας τις περικοπές των συντάξεων κάθε απλού δημόσιου ή ιδιωτικού υπαλλήλου στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε Γερμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής συνάντησης στην Καγκελαρία, τονίζοντας και το γεγονός πως πολλοί πλούσιοι Έλληνες έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. 
Μετά τις θετικές για την Ελλάδα τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε και του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ είναι μια ακόμα διαβεβαίωση από τα πλέον επίσημα χείλη για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 
Υπέρ της διατήρησης του ευρώ και εις εκ των επικεφαλής της Deutsche Bank
Την άποψή του πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις υπερχρεωμένες χώρες εξέφρασε και ο Anshu Jain της Deutsche Bank. Μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα αλλά οι αγορές έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις χώρες με μεγάλο χρέος, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης.  
Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το περιοδικό “Der Spiegel” η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ενώ δεν έχει δεσμευτεί για παράταση στην εφαρμογή των όρων του μνημονίου, το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου η Καγκελαρία αναμένει την έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μια απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου