Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΔ



 

Νέα απάτη-μαμούθ στον ΟΠΑΔ

Νέα απάτη-μαμούθ α λα Καλλιθέα ερευνάται από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας και την αστυνομία, ύστερα από καταγγελίες που έφθασαν στο Σώμα, προκαλώντας οικονομική ζημία στο Δημόσιο που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ Πειραιά σε συνεργασία με γιατρούς, αλλά και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων πλαστογραφούσαν υπογραφές και σφραγίδες δεκάδων ανυποψίαστων γιατρών, ακόμη και γιατρών που είχαν αποβιώσει, παρουσιάζοντας ψεύτικες εξετάσεις ασθενών για τις οποίες πληρώνονταν στην συνέχεια προσκομίζοντας πλαστά παραστατικά και ζημίωναν το ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την έκθεση που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες Αρχές η έρευνα αφορά την περίοδο 2003 έως και 2005 καθώς πριν από το 2003 τα στοιχεία δεν είναι μηχανογραφημένα, ενώ όταν ξεκίνησε ο έλεγχος το 2010 ξέσπασε πυρκαγιά στο αρχείο της υπηρεσίας, που σύμφωνα με τους ελεγκτές κατέστρεψε πολλά στοιχεία και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών περισσότεροι από 100 γιατροί που φέρονται να έχουν υπογράψει και σφραγίσει παραπεμπτικά εξετάσεων έχουν ελεγχθεί ενώ έχει διαπιστωθεί πως από περίπου 770 εντολές οι 680 έχουν πλαστογραφηθεί. Η έρευνα συνεχίζεται και ήδη έχει ασκηθεί δίωξη κατά γιατρών στο Ζ ανακριτικό τμήμα του Πειραιά ενώ εκκρεμούν και μηνύσεις από γιατρούς που πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές και οι σφραγίδες τους.
 
Πως δρούσε το κύκλωμα
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών, αλλά και με όσα αναφέρονται σε μηνυτήρια αναφορά που έχει ήδη καταθέσει μια εκ των γιατρών που παραπλανήθηκαν, το κύκλωμα πλησίαζε ανυποψίαστους γιατρούς, που ήταν συμβεβλημένοι με το Δημόσιο και τους ζητούσε να υπογράψουν συμφωνία με διαγνωστικά κέντρα τα οποία θα χρησιμοποιούσαν τις σφραγίδες τους για εξετάσεις ασθενών. Αρκετοί γιατροί που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ συμφώνησαν σε αυτό, μιας και θα είχαν μια επιπλέον νόμιμη μηνιαία αμοιβή.
Παρόλ’αυτά και όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών, το κύκλωμα κατασκεύαζε πλαστά παραπεμπτικά, από υποτιθέμενα αληθινά βιβλιάρια ασφαλισμένων, που αφορούσαν μη πραγματοποιηθείσες ιατρικές εξετάσεις και αφού έβαζαν ανύπαρκτα ονόματα ασθενών και ιατρών έβαζαν τη σφραγίδα και την υπογραφή του ιατρού με τον οποίο είχαν κάνει συμφωνία και προσκομίζοντας αυτά τα παραπεμπτικά στην αρμόδια υπηρεσία έπαιρναν χρήματα από το ταμείο των Δημοσίων υπαλλήλων για υπηρεσίες που δεν είχαν διενεργηθεί.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα διαγνωστικά κέντρα από το 1992 αναγνωρίσθηκαν ως φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εξαιτίας της έλλειψης ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης αδυνατούσαν να συμβληθούν απευθείας με τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορούσαν όμως να αντιμετωπίσουν αυτό το κώλυμα συνεργαζόμενα με ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν συνάψει προσωπικά συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου. Έτσι στα διαγνωστικά κέντρα διενεργούνταν εξετάσεις ασφαλισμένων των ταμείων και στη συνέχεια υποβάλλονταν στο όνομα των συμβεβλημένων γιατρών τα σχετικά παραστατικά στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση των αντίστοιχων ενταλμάτων πληρωμής των εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο και τα διαγνωστικά κέντρα εισέπρατταν χρήματα που αναλογούσαν στις διενεργηθείσες εξετάσεις και το γιατρός πληρωνόταν με μηνιαίο μισθό που είχε συμφωνηθεί στη σύμβαση που είχε υπογράψει με το εκάστοτε διαγνωστικό κέντρο.
«Πρόκειται για μια βαριά βιομηχανία κατασκευής πλαστών εντολών εις βάρος του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων που δεν δίστασαν να πλαστογραφήσουν σφραγίδες και υπογραφές δεκάδων ανυποψίαστων ιατρών, ακόμη και ιατρών που είχαν αποβιώσει», καταλήγει το συμπέρασμα της έκθεσης του Σώματος των Επιθεωρητών Υγείας, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται. Σύμφωνα και με τη μήνυση που κατατέθηκε από ιατρό-ακτινολόγο εις βάρος συναδέλφου της ο οποίος φέρεται να είχε συμμετοχή στο κύκλώμα των πλαστογραφημένων εξετάσεων, η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αρμόδιοι ελεγκτές δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσουν την ακριβή έκταση όλης της παράνομης δραστηριότητας. «Την ίδια ώρα που περικόπτονται τα φάρμακα ακόμη και καρκινοπαθών, η αποκάλυψη ότι κάποιοι -υπάλληλοι του ΟΠΑΔ και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων- αποδεκάτιζαν για χρόνια τα χρήματα των ασφαλισμένων, εμφανίζοντας προς πληρωμή χιλιάδες ανύπαρκτες εξετάσεις ασθενών, προκαλεί οργή. Εξίσου όμως προκαλεί και το γεγονός ότι η λεηλασία αυτή θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί, αν στα ταμεία γινόταν απλώς ο στοιχειώδης έλεγχος. Το άρρωστο αυτό σύστημα που εξέθρεψε την ασυδοσία δεν είναι άλλο από αυτό που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και τους Έλληνες στη φτώχεια. Ο κόσμος είναι πλέον πεινασμένος για δικαιοσύνη. Αυτή όμως για να είναι πραγματική απαιτεί, πέρα από την παραδειγματική τιμωρία τέτοιων περιπτώσεων, και την επιστροφή των χρημάτων. Την ίδια ηθική και υλική αποκατάσταση επιζητά πρώτη η εντολίδα μου, η οποία είναι μία από τους πολλούς ιατρούς-θύματα του κυκλώματος» λέει ο δικηγόρος μιας εκ των γιατρών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κ. Στάθης Μητσοκάλης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου