Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΑΚΟΥΤΕ Ή ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ;

Πολίτες προτείνουν μέσω Ίντερνετ 11 ισοδύναμα μέτρα στην κυβέρνηση

Πολίτες προτείνουν μέσω Ίντερνετ 11 ισοδύναμα μέτρα στην κυβέρνηση


Τον δικό τους αγώνα κάνουν πολίτες οι οποίοι μέσω του reducecostinparliament.blogspot.gr στοχεύουν στη μείωση του κόστους του πολιτικού μας συστήματος και προτείνουν μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν αρκετά εκατομμύρια, σώζοντας την ίδια στιγμή μισθούς και συντάξεις.
Στην ιστοσελίδα έχουν αναρτήσει 11 μέτρα τα οποία προτείνουν στην κυβέρνηση να λάβει προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ.
1. Μείωση των συνολικών καθαρών αποδοχών των βουλευτών.
Παρά τις μειώσεις που έχουν υπάρξει, σήμερα ένας βουλευτής από την Αττική λαμβάνει καθαρά ως αποζημίωση και χρηματικές παροχές 7.200 ευρώ τον μήνα. Οι βουλευτές επαρχίας λαμβάνουν περισσότερα χρήματα ως παροχή στέγης και γραφείων στην Αθήνα και άρα η μείωση των αποδοχών τους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.
Αν αποδεχθούμε την πρόταση που είχε κάνει ο κ Κρεμαστινός με επιστολή του, η μείωση μπορεί να είναι της τάξης των 3.000¤ καθαρά τον μήνα μεσοσταθμικά.
Σε ετήσια βάση 10,8 εκατομμύρια ευρώ.
2. Αμεση κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων.
Πιθανότατα και σε ανθρώπινα πλαίσια να υπάρχουν πρώην βουλευτές ή χήρες και άγαμες θυγατέρες τους που να χρειάζονται πραγματικά τα χρήματα. Κανείς ποτέ όμως δεν έχει εισφέρει για αυτήν την σύνταξη. Εφέτος η δαπάνη για συντάξεις βουλευτών θα είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Το 2013 πιθανόν να ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ καθώς αρκετοί βουλευτές συνταξιοδοτήθηκαν στις εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου.
Η άμεση κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων θα εξοικονομούσε 30 εκατομμύρια ευρώ.
3. Κατάργηση της τηλεφωνικής ατέλειας των βουλευτών.
Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει με ελάχιστο κόστος διαχείριση που πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα η τηλεφωνική ατέλεια στους βουλευτές κοστίζει 12.000 ευρώ το χρόνο για τον κάθε ένα. Θεωρούμε εύκολη την μείωση στις 2.000¤ και άρα την εξοικονόμηση 3 εκατομμυρίων ευρώ.
4. Κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων με την χρήση leasing.
Αν οι βουλευτές επιμένουν να έχουν κρατικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να κάνουν χρήση όσων έχει ήδη το κράτος και εκχωρεί σε άλλους αξιωματούχους.
Η κατάργηση των μισθωμένων βουλευτικών αυτοκινήτων θα εξοικονομήσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
5. Κατάργηση της έννοιας των μετακλητών υπαλλήλων για την Βουλή των Ελλήνων.
Οι βουλευτές επιλέγουν τρεις ή τέσσερις βοηθούς από την δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων. Επιλέγουν όμως τους επιστημονικούς συνεργάτες τους από την ελεύθερη αγορά. Από την ελεύθερη αγορά επιλέγουν μετακλητούς και ο πρόεδρος της βουλής, οι αντιπρόεδροι, τα κόμματα και πολλοί "πρώην" που έχουν αυτό το δικαίωμα. Συνολικά οι μετακλητοί της βουλής μαζί με αυτούς των βουλευτών ξεπερνούν τους 600 εργαζόμενους. Το κόστος τους ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Αν αντικατασταθούν από δημοσίους υπαλλήλους της επιλογής των βουλευτών και των υπολοίπων δικαιούχων θα έχουμε άμεση εξοικονόμηση 24 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει μετακλητούς υπουργών κλπ. Πιθανόν το ποσό να διπλασιάζεται τότε.
6. Κατάργηση του επιδόματος επιτροπών και θερινών τμημάτων.
Εφέτος για πρώτη φορά δεν λειτουργούν θερινά τμήματα στην βουλή και αυτό είναι σημαντικό. Συνολική κατάργηση του επιδόματος συνιστά εξοικονόμηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
7. Κατάργηση των επιδοτήσεων και παροχών προς το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής.
Η μίσθωση των χώρων που διαθέτει η βουλή αποφέρει στο Ταμείο 500.000¤ ετησίως. Η Βουλή εισφέρει στο Ταμείο, το διπλάσιο των εισφορών που καταβάλουν οι υπάλληλοι που είναι μέτοχοι σε αυτό. Επιπλέον, το Ταμείο εκμεταλλεύεται τα έσοδα από την ανακύκλωση χαρτιού και πολλά ακόμα. Οι πληροφορίες όμως για το συγκεκριμένο θέμα είναι λίγες και ασαφείς, για τον λόγο αυτό θα υπολογίσουμε εξαιρετικά μετριοπαθώς ότι, καταργώντας επιδοτήσεις και παροχές προς το Ταμείο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 4 εκατομμύρια ευρώ.
8. Οι υπερωρίες των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων σε βουλευτές και κόμματα να περιοριστούν σε όσες «κάνουν» και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι αποσπασμένοι σε βουλευτές και κόμματα δημόσιοι υπάλληλοι δικαιολογούν 20 ώρες υπερωριών περισσότερες. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 8 εκατομμύρια ευρώ.
9. Ασφάλιση βουλευτών
Εφέτος η βουλή θα δαπανήσει 850.000¤ για να έχουν οι βουλευτές ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ. Το λογικό νομίζουμε θα ήταν να ισχύει ότι για όλους τους ασφαλισμένους' να καταβάλουν οι ίδιοι τις εισφορές που τους αναλογούν.
10. Κατάργηση του επιδόματος των αστυνομικών φρουρών της Βουλής των Ελλήνων.
Για κάποιον όχι πολύ σαφή λόγο, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην φρουρά της βουλής λαμβάνουν πέρα από τις παροχές της υπηρεσίας τους, επιπλέον επίδομα από την βουλή.
Εφέτος -χωρίς να είναι σωστά διασταυρωμένο - θα πλησιάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ.
11. Περαιτέρω μείωση της κρατικής χορηγίας στα κόμματα.
Για το 2012 τα κόμματα είναι προγραμματισμένο να λάβουν 30 εκατομμύρια ευρώ σαν κρατική χορηγία. Μία ελάχιστη μείωση κατά 5 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν, νομίζουμε, θετική.
Χαρακτηριστικά οι πολίτες αναφέρουν ότι «στα παραπάνω μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν άμεση εφαρμογή και απόδοση δεν αναφέρουμε καθόλου μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να αποφέρουν εντυπωσιακή εξοικονόμηση χρημάτων όπως, η κατάργηση του γυμναστηρίου της Βουλής και η χρήση του ιδιόκτητου χώρου που ανήκει στη Βουλή για δημιουργία γραφείων και εκχώρηση τους σε βουλευτές επαρχίας ώστε να μην χρειάζονται επίδομα γραφείου».
Επίσης, δεν έχουμε αναφερθεί πουθενά σε μείωση του προσωπικού της βουλής με απολύσεις, οι απολύσεις ακόμα και για τους υπαλλήλους της Βουλής που ελέγχονται απόλυτα για τον τρόπο που διορίστηκαν, είναι ένα μεγάλο θέμα.
Παρόλα αυτά αθροίσαμε 82 εκατομμύρια ευρώ σε ισοδύναμα μέτρα χωρίς να προτείνουμε απολύσεις ή δραματικές αλλαγές.
Νομίζουμε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες αν για άλλη μία φορά οι πολιτικοί μας αγνοήσουν τα του οίκου τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου