Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΜΕ ΜΙΖΕΣ

 


Οι πέντε «μικρές Siemens» με τις μίζες των 26 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα

Πέντε αμερικάνικες εταιρείες-κολοσοί έχουν «ομολογήσει» στις αρχές των ΗΠΑ πως έδωσαν σε έλληνες αξιωματούχους μίζες που ξεπερνούν τα 26,4 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 1997-2008 και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα - αλλά όχι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι πέντε αμερικάνικες εταιρείες δωροδοκούσαν έλληνες υπαλλήλους και αξιωματούχους σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας προκειμένου να πάρουν συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο. Οι πέντε μικρές Siemens δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της καπνοβιομηχανίας, των αυτοκινήτων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Πρόκειται για τις εταιρείες:
  • Johnson & Johnson-DePuy: Έδωσε 16,4 εκατ. δολάρια σε μετρητά σε δύο Έλληνες την περίοδο 1997-2006 μέσω θυγατρικών και υπαλλήλων της. Ένα μεγάλο μέρος πήγε σε μίζες σε αξιωματούχους του ΕΣΥ και των νοσοκομείων για την «προώθηση» των προϊόντων της. Μέσω του συστήματος αυτού, η Johnson & Johnson κέρδισε 24 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις. Πλήρωσε πρόστιμο με συμβιβασμό ύψους 21,4 εκατ. δολαρίων για το ποινικό μέρος και άλλα 48,65 εκατ. δολάρια για το αστικό μέρος.
  • Smith & Nephew: Ακόμα μια εταιρεία που παραδέχτηκε πως έδινε μίζες σε γιατρούς και αξιωματούχους του συστήματος περίθαλψης της Ελλάδας. Συνολικά, έδωσε 9,4 εκατ. δολάρια την περίοδο 1998-2006 μέσω offshore εταιρείας που ελεγχόταν από ελληνική εταιρεία διανομής. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 16,8 εκατ. δολαρίων για το ποινικό μέρος και 5,3 εκατ. δολαρίων για το αστικό μέρος.
  • Comverse Technology: Έδωσε μίζες 536.000 δολαρίων σε Έλληνες την περίοδο 2003-2006. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για «ανάρμοστες πληρωμές» μέσω υπαλλήλων της προς τρίτους με τελικό αποδέκτη άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ για να εξασφαλίσει παραγγελίες.
  • Daimler AG: Έδωσε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σε μίζες σε 22 χώρες την περίοδο 1998-2008, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Χρησιμοποιούσε offshore, τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων και παραπλανητικές τιμολογήσεις. Στις ΗΠΑ, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 185 εκατ. δολαρίων!
  • Alliance One International: Η εταιρεία καπνού έδωσε μίζα 96.000 δολαρίων σε Έλληνα αξιωματούχο των φορολογικών και τελωνειακών αρχών το 2003. Το κέρδος της ήταν να μειωθεί ο φόρος για την εισαγωγή των προϊόντων της από τα 2,5 εκατ. ευρώ στα 600.000 ευρώ. Για τις ελληνικές μίζες αλλά και τις μίζες που έδωσε σε άλλες χώρες (Κιργιστάν, Ταϊλάνδη, Μαλάουι, Ινδονησία, Κίνα, κοκ) πλήρωσε πρόστιμο 9,45 εκατ. δολάρια για το ποινικό μέρος και 10 εκατ. δολάρια για αστικό μέρος.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης, που μόλις τώρα αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα και άρχισε να ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές, είναι πως και οι πέντε εταιρείες έχουν ομολογήσει στις αμερικάνικες αρχές τα αδικήματα που διέπραξαν. Αυτό προκύπτει από έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, οι πέντε «μικρές Siemens» έχουν πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 350 εκατ. δολαρίων αλλά στην Ελλάδα δεν έχουν καν διωχθεί.
Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, ο οποίος διαβίβασε τους σχετικούς φακέλους με τα στοιχεία στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Οι δύο εισαγγελείς καλούνται τώρα να κάνουν προκαταρκτική εξέταση ώστε να εντοπίσουν τους έλληνες αξιωματούχους που πήραν τα 26,4 εκατ. δολάρια από τις πέντε εταιρείες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου