Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ



 

Επανέρχεται το θέμα του ειδικού λογαριασμού που θα ελέγχει τα ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα
Απόλυτο δημοσιονομικό έλεγχο αξιώνει η Τρόικα

Ζήτημα δημιουργίας ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού, πέραν του υπάρχοντος στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους, φαίνεται πως εγείρουν οι δανειστές της χώρας. Αυτό το «κλίμα» δημιούργησαν τόσο οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το Βερολίνο, όσο και αυτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Ο λογαριασμός αυτός, σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφόρησε, θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέτοντας ουσιαστικά την Ελλάδα κάτω από ένα καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου.
Τις προθέσεις των δανειστών επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά, με «μηχανισμούς» που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές.
Ο κ. Σόιμπλε, δεν δίστασε να παραδεχθεί πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιλυθεί γρήγορα, πρόσθεσε όμως ότι έχουν γίνει πολλά και ότι πρέπει να γίνει δουλειά «από τα κάτω προς τα πάνω». Σημείωσε δε πως πρέπει να δημιουργηθούν διοικητικές δομές σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πάντως όσον αφορά την αξίωσή του για την εγκαθίδρυση στην χώρα μας «μηχανισμών ελέγχου» από τους διεθνείς πιστωτές μας, ο χερ Σόιμπλε τόνισε πως κατανοεί πως κάτι τέτοιο  θα ήταν «πολιτικά δύσκολο» για την Αθήνα να το αποδεχτεί.
Το θέμα φέρεται να ετέθη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία εκφράστηκε και στην παρακάτω αποστροφή της δήλωσής του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων: «Επίσης, θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις ελληνικές αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η Τρόικα».
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο υπογραμμίζουν ότι δεν υφίσταται ζήτημα δημιουργίας ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα και κάνουν λόγο για παρερμηνεία όσων ειπώθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά, ενδεχομένως, και για παρερμηνεία των δηλώσεων Σόιμπλε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου