Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΩΝ ΙΚΕΑ



Η ΙΚΕΑ στα κάτεργα του Χόνεκερ
Πολιτικοί κρατούμενοι στην Ανατολική Γερμανία αναγκάζονταν να εργάζονται για τη σουηδική εταιρεία

Η σουηδική εταιρεία επίπλων ΙΚΕΑ ζήτησε επίσημα συγγνώμη επειδή επωφελήθηκε από τη χρήση καταδικασμένων σε καταναγκαστικά έργα αντιφρονούντων της Ανατολικής Γερμανίας, που παρήγαν προϊόντα για επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την ΙΚΕΑ πριν από τρεις δεκαετίες. Ανεξάρτητη έρευνα που έγινε έδειξε ότι ανατολικογερμανοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων πολλοί πολιτικοί διαφωνούντες, συμμετείχαν στην κατασκευή προϊόντων με τα οποία εφοδιαζόταν η ΙΚΕA τις δεκαετίες του '70 και του '80. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διευθυντές της ΙΚΕΑ γνώριζαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι κρατούμενοι να χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των προϊόντων και προσπάθησαν κατά κάποιον τρόπο να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, μάταια όμως.
«Λυπόμαστε βαθιά γι' αυτό που έγινε», δήλωσε η Τζάνετ Σκελμόσε, στέλεχος της σουηδικής εταιρείας. «Η χρήση πολιτικών κρατουμένων για την παραγωγή δεν ήταν αποδεκτή σε κανένα σημείο από την ΙΚΕΑ». Πρόσθεσε όμως ότι «τότε δεν είχαμε το πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα ελέγχου που διαθέτουμε σήμερα και δεν κάναμε πολλά για να εμποδίσουμε τέτοιες μεθόδους παραγωγής».
Η ΙΚΕΑ προσέλαβε την εταιρεία Ernst & Young προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες που έγιναν σε ντοκιμαντέρ της σουηδικής τηλεόρασης τον Ιούνιο, είχαν διατυπωθεί όμως για πρώτη φορά από οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1982. Χθες, ο επικεφαλής της ΙΚΕΑ στη Γερμανία Πίτερ Μπέτζελ ζήτησε επίσημα συγγνώμη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, την οποία παρακολούθησαν πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα. Η εταιρεία - που δημιουργήθηκε το 1943 από τον Ινγκβαρ Κάμπραντ - έχει ετήσια κέρδη άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Επιμένει ότι τίποτα παρόμοιο δεν συμβαίνει σήμερα, όμως ήδη έχουν εγερθεί ζητήματα αποζημίωσης, τα οποία θα κοστίσουν πολλά χρήματα στην ΙΚΕΑ, πέρα από το πλήγμα στο γόητρό της επειδή φαίνεται ότι επωφελήθηκε από ανθρώπους που αγωνίζονταν για την ελευθερία.
Ενας από αυτούς ήταν ο 51χρονος σήμερα Αλεξάντερ Αρνολντ. Φυλακίστηκε όταν ήταν μόλις 22 ετών επειδή μοίραζε φυλλάδια με ποιήματα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Χέρμαν Εσε, τα οποία θεωρήθηκαν «αντικομμουνιστική προπαγάνδα». Λέει ότι ακόμα έχει εφιάλτες για το κελί της απομόνωσης όπου τον έκλειναν εάν δεν ολοκλήρωνε το καθημερινό πλάνο παραγωγής - έφτιαχνε κομμάτια για καρέκλες γραφείου. «Κάθε μέρα δουλεύαμε όσο δυόμισι ημέρες οι κανονικοί εργάτες εκτός φυλακής. Εάν πέφταμε κάτω από το 80% του στόχου μας, μας έριχναν στην απομόνωση για δέκα ημέρες κάθε φορά». Γνώριζε όπως και όλοι οι συγκρατούμενοί του ότι δούλευαν για μια μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή εταιρεία, την ΙΚΕΑ. «Δεν ήταν μυστικό. Το όνομά της βρισκόταν πάνω στα κουτιά στα οποία πακετάραμε τα προϊόντα, αλλά μας το έλεγαν και οι φύλακες. Ολοι ήξεραν. Χαίρομαι που επιτέλους ήρθε στο φως». 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου