Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΤΟΥ Α.Π.Θ.



Ποιος είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, o πρύτανης με τη «χρυσή» τουαλέτα ή «Αρης Βελουχιώτης» των πρυτάνεων


Ποιος είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, o πρύτανης με τη «χρυσή» τουαλέτα ή «Αρης Βελουχιώτης» των πρυτάνεων

Εγινε διάσημος στο πανελλήνιο με τη «χρυσή» τουαλέτα που στοίχισε 30.000 ευρώ. Είναι ο άνθρωπος που πήγε στο Φανάρι να παντρέψει τη γραμματέα του και τα έξοδα πλήρωσε το Πανεπιστήμιο, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι! Ο ίδιος σιγοσφυρίζει αδιάφορα, κάνει δηλώσεις στα κανάλια, δεν τον τρομάζει κανένας νόμος.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ του ΑΠΘ καθηγητής Ιωάννης Παντής χάρισε ένα iPhone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο το χρέωσε στο Πανεπιστήμιο. Τι συμβαίνει, το κράτος έχει καταλυθεί, οι νόμοι στην Ελλάδα είναι ανίσχυροι ή ο κύριος πρύτανης είναι πονηρός σαν αλεπού;
Το Πανεπιστήμιό του έχει μεταμορφωθεί σε σκουπιδότοπο, οι εικόνες που προβάλλονται σοκάρουν. Ο πρύτανης τσαλαπάτησε το νόμο Διαμαντοπούλου για την εκλογή νέου αξιολογικού Συμβουλίου Διοίκησης και σήκωσε αντάρτικο δημοσίως. Εκθείαζε το ΠΑΣΟΚ ώσπου να γίνει πρύτανης και τώρα φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τον κατηγορούν ότι υποκίνησε και πλήρωσε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ίδρυμα, για να εκβιάσει την εκταμίευση κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, τον καταγγέλουν ότι παρακινούσε τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου να πάνε να κάνουν κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα! ΗΕισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει παρέμβει ήδη δύο φορές για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτήν των καταγγελιών. Ο ίδιος ο Γιάννης Μυλόπουλος σφυρίζει αδιάφορα.
Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας Ελλήνων από τη Ρωσία
Σε άρθρο στην εφημερίδα «Θεσσλονίκη» το 2011 καταγράφηκε η διαδρομή του Γιάννη Μυλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από κει στο «αντάρτικο».
Παιδί εύπορης, αριστοκρατικής οικογένειας Ελλήνων από τη Ρωσία ο κ. Μυλόπουλος εισήχθη στο πανεπιστήμιο το 1976. Ως φοιτητής δεν ήταν ενταγμένος σε κάποια κομματική νεολαία, αν και ανήκε στον προοδευτικό χώρο. Παρά το ιδιαιτέρως πολιτικά φορτισμένο κλίμα της εποχής ο Γιάννης αφέθηκε στις καλλιτεχνικές ανησυχίες του, στην κιθάρα και στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, συμμετέχοντας μάλιστα και σε ένα μουσικό φοιτητικό γκρουπάκι.
Το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης εκτός από την επαγγελματική καθόρισε και την προσωπική ζωή του, αφού εκεί γνώρισε την έως πρόσφατα σύντροφό του, την Αθηνά, τοπογράφο μηχανικό, διορισμένη στην Περιφέρεια, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ανδρέα και την Ιωάννα, φοιτητές σήμερα.
Ενταξη στο ΠΑΣΟΚ
Με το που ολοκλήρωσε τον πρώτο ακαδημαϊκό κύκλο του, ο κ. Μυλόπουλος άρχισε να εμφανίζεται στα πασοκικά στέκια της Θεσσαλονίκης κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μετά το 2004 και την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ απέκτησε επαφή με το προεδρικό περιβάλλον μέσω της Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία είχαν κοινές περιβαλλοντικές αναζητήσεις. «Επιτέλους, κυβέρνηση!» έγραφε ο κ. Μυλόπουλος σε άρθρο στα Νέα, όταν ο Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές το 2009.
Στις αρχές του 2007 διορίστηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Στη θυελλώδη σύγκρουση που ακολούθησε μεταξύ Παπανδρέου-Βενιζέλου ο κ. Μυλόπουλος τάχθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποίο στη συνέχεια πήρε αποστάσεις, χωρίς ποτέ όμως να διαρρήξει τη σχέση τους. Ο Παπανδρέου φαίνεται πως δεν τον συγχώρησε ποτέ για τη στάση του στις εσωκομματικές του 2007.
Ηταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ
Από το 2005 τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής «Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης – Natura 2000» του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της γραμματείας του τομέα.
Στις εθνικές εκλογές του 2004, ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2002, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το Δήμο της Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Σπύρου Βούγια.
Πλησίασε τον Μίκη Θεοδωράκη
Από υποστηρικτής του Παπανδρέου ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, μαζί και η «Τιμητική επιτροπή από εξέχοντες Θεσσαλονικείς», ήταν εκείνοι που καλούσαν τον Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους «σε ανοιχτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο με σύνθημα ΟΧΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΟΧΙ στο ξεπούλημα, ΟΧΙ στην ξένη εξάρτηση».
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μίκη με τον πρύτανη, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να είναι ο κ. Μυλόπουλος ο «οικοδεσπότης», στα πρότυπα ανάλογης εκδήλωσης που είχε προηγηθεί στα Προπύλαια με διοργανωτή και βασικό προλογίσαντα τον επίσης πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη.
Η είδηση προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων, κυρίως μέσω facebook, διά του οποίου συνομιλούν καθημερινά χιλιάδες Θεσσαλονικείς, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες πανεπιστημιακοί. Ο πρύτανης αγνόησε -ενδεχομένως και να υποτίμησε- το πρώτο κύμα και βγήκε σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, για να απαντήσει στους επικριτές του υπερασπιζόμενος την ορθότητα της επιλογής του.
Όσο εκείνος εξηγούσε, το ηλεκτρονικό τσουνάμι φούσκωνε, και όταν κάμερες και μικρόφωνα έσβησαν και έριξε μια τελευταία ματιά στον υπολογιστή του, διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα του ακροατηρίου του ήταν «απέναντι». Όντας ευφυής και έχοντας αναπτύξει ισχυρό πολιτικό ένστικτο αυτοσυντήρησης, με μία ανακοίνωση πέντε αράδων ο πρύτανης απομακρύνθηκε από τη «Σπίθα», κατεβάζοντας και από το προφίλ του στο facebook το σχετικό δελτίο.
Πλησίασε τον ΣΥΡΙΖΑ
Εδώ και περίπου δύο χρόνια ο κ. Μυλόπουλος επιχειρεί μία σταδιακή μετατόπιση από τον κεντροαριστερό χώρο του ΠΑΣΟΚ προς τη λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά. Κάποιοι του καταλογίζουν καιροσκοπισμό, λέγοντας πως με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να εκλεγεί πρύτανης. Εδώ και κάποιους μήνες ο κ. Μυλόπουλος κινείται καθαρά σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ. Όντας πρύτανης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας φαίνεται να έχει βάλει ως στόχο να ηγηθεί εκείνος του πανελλαδικού ακαδημαϊκού κινήματος κατά των προωθούμενων από το υπουργείο Παιδείας μεταρρυθμίσεων, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του «Άρης Βελουχιώτης των πρυτάνεων».
Η αλήθεια είναι πως ο πρύτανης ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκε τους «Αγανακτισμένους» στο Λευκό Πύργο δηλώνοντας αλληλέγγυος. Παράλληλα δεν χάνει ευκαιρία να καταγγέλλει «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε εδώ μέσα από κανάλια της οικογενειοκρατίας και των μεγάλων τζακιών», λησμονώντας ίσως ότι μέρος αυτού του συστήματος υπήρξε και ο ίδιος.
Η κουμπαριά στο Φανάρι 
Πριν από μερικούς μήνες ο Γιάννης Μυλόπουλος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως κουμπάρος για να παντρέψει τη γραμματέα του στο Πατριαρχείο, αλλά τα έξοδα του ταξιδιού του πέρασαν στα ειδικά κονδύλια έρευνας του πανεπιστημίου του!
Η γαμήλια τελετή της γραμματέως του κ. Μυλόπουλου στο Φανάρι τον περασμένο Μάιο κυρίας Ευγενίας Τραϊκάπη αποτέλεσε κεντρικό κοσμικό γεγονός των πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ πριν μετεξελιχθεί σε σκάνδαλο.
Το μυστήριο, όπως αναφερόταν στο λιτό προσκλητήριο, έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 2 το μεσημέρι της 19ης του μηνός Μαΐου. Κουμπάροι του ζευγαριού και νονοί του παιδιού τους ήταν ο προϊστάμενος της νύφης κ. Μυλόπουλος και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κυρία Ελπίδα Κολοκυθά. Ο γάμος τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα από τον μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της Γραμματείας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του πανεπιστημίου όπως αυτά αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», τα εισιτήρια και η διαμονή του κ. Μυλόπουλου καλύφθηκαν από ερευνητικά προγράμματα. Στην ίδια απόφαση επισυνάπτεται και η δαπάνη εξόφλησης του ταξιδιωτικού γραφείου που οργάνωσε το ταξίδι στο Φανάρι.
Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η σχετική έγκριση πληρωμής του συγκεκριμένου έργου ύψους 1.642,68 ευρώ έχει ενταχθεί στο πλαίσιο χρηματοδότησης της επιτροπής ερευνών έχοντας ως τίτλο: «Διερεύνηση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ»!
Τρελές σπατάλες 8,3 εκατ. ευρώ
Το γεγονός που έκανε διάσημο τον Γιάννη Μυλόπουλο είναι η τουαλέτα του Πανεπιστημίου η οποία κόστισε 30.000 ευρώ. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η διοίκηση του ΑΠΘ ξόδεψε 8,3 εκατ. ευρώ για δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης (ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας), την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.
Αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν για το ποσό των 30.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την... πρυτανική τουαλέτα, ο κ. Μυλόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τουαλέτα στο γραφείο του και τα χρήματα δόθηκαν για την ανακατασκευή μέρους του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου, η κουζίνα και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, καθώς και για την ανακατασκευή μέρους του ισογείου του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.
Σχετικά με το ποσό των 1.185.000 ευρώ που αφορούν την ανακαίνιση της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα έργα, αλλά οι δαπάνες αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση, όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός.
Για τα 235.000 ευρώ που αφορούν την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», εξήγησε ότι το ποσό δεν αφορά μόνο τη διαρρύθμιση του καταστήματος έκτασης 180 τ.μ., αλλά την ανακατασκευή, αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας, ενός χώρου 400 τ.μ.
Για τα 244.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τον ηλεκτροφωτισμό της πανεπιστημιούπολης, ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι βοήθησαν στη μείωση κατά 50% της εγκληματικότητας, ενώ τα 430.189 ευρώ που αναφέρονται στον «σχεδιασμό και εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας» αντιστοιχούν στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.
Πάντως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την υπόθεση ανέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλημάτων, ώστε να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο κ. Μυλόπουλος κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις στον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο.
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ΑΠΘ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της συμπρωτεύουσας πολλά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος. Ο τοπικός Τύπος βοά περί υπέρογκων αμοιβών σε στενούς του συνεργάτες, αλλά και στη κουμπάρα-γραμματέα του, η οποία, λένε, αμείβεται με το ποσό των 3.100 ευρώ –που χορηγείται από την έναρξη της πρυτανικής θητείας του κ. Μυλόπουλου- όσο δηλαδή ο μισθός ενός τακτικού καθηγητή.
Ο κ. Μυλόπουλος , σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενέκρινε παράνομες πληρωμές στον εαυτό του, τους αντιπρυτάνεις και το προσωπικό του γραφείου του, από χρήματα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου.
Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες βάσει των οποίων καταβάλλονται ποσά από 500 - 1500 ευρώ σε άτομα τα οποία ήδη πληρώνονται ως συνεργάτες της πρυτανείας, ως γραμματείς, οδηγοί, νομικοί σύμβουλοι και στελέχη του γραφείου τύπου.
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για αμοιβές του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των συνεργατών τους που φτάνουν τις 30.000 ευρώ το μήνα και δίνονται από τότε δηλαδή που ανέλαβε την πρυτανεία η διοίκηση Μυλόπουλου.
Ήδη παραιτήθηκε και η δεύτερη αντιπρύτανης, από τον δεύτερο μισθό που ελάμβανε με απόφαση του πρύτανη, θορυβούμενη από τις επιπτώσεις που θα είχε η έκταση του θέματος.
Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει
Η εφημερίδα Καθημερινή έθεσε το θέμα στον πρύτανη. «Δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε κάτι. Αλλωστε είμαστε το πρώτο ίδρυμα που παρουσιάσαμε στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία μας στο πρόγραμμα "Διαύγεια"», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Μυλόπουλος.
Ομως πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι ανακύπτει ζήτημα ηθικής τάξης. Πώς μπορεί ο πρύτανης να αποζημιώνεται για τη διερεύνηση και αξιολόγηση του έργου του ιδρύματός του; Ως πρύτανης με τι αναμενόταν να ασχοληθεί; Είναι δυνατόν η αντιπρύτανης Ερευνας να αποζημιώνεται για την ανάπτυξη της έρευνας; Ο αντιπρύτανης Οικονομικού μπορεί να αμείβεται για τη στρατηγική του αναπτυξιακού προγράμματος; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που έθεσε η εφημερίδα. Επίσης, στελέχη του υπουργείου που μίλησαν στην «Κ» θεωρούν ότι ανακύπτει ηθικό ζήτημα, καθώς, ως φαίνεται, στο ΑΠΘ... «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», όπως τόνισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου