Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΣΕ 40 ΒΗΜΑΤΑ



Αυτά είναι τα 40 χαράτσια και όχι μόνον που μας επιβάλλει το Μνημόνιο 3



Σαράντα είναι τα χαράτσια που προβλέπει το «Μνημόνιο 3» και έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που έχουν ήδη επιβληθεί και να εξανεμίσουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των Ελλήνων. Με τα χαράτσια αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει έσοδα προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους.
  1. Μειώνεται ο κατ' αποκοπήν συντελεστής επιστροφής φόρου των αγροτών από το 11% στο 6%.
  2. Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ, του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
  3. Αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, με κύριο στόχο τα «στριφτά». Η τιμή του καπνού υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 1 ευρώ το φακελάκι. Ταυτοχρόνως, απαγορεύεται και η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού «για σκοπούς έρευνας αγοράς».
  4. Παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής για την πραγματοποίηση ελέγχων σε πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις, νομικών και φυσικών προσώπων για όλες τις φορολογίες μέχρι τις 31.12.2012.
  5. Καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013 οι διατάξεις που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες επιδοτήσεις ανεργίας και ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας («Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ», Μ.Α.Β.Ε. «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ», TVX Hellas AE, «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ», Ολυμπιακή κ.λπ.).
  6. Η καταχώριση και οποιαδήποτε μεταβολή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καθώς και η χορήγηση αντιγράφων ή πιστοποιητικών, προϋποθέτει την καταβολή τέλους που αποτελεί έσοδο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κατά ποσοστό 80% και έσοδο της οικείας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. κατά ποσοστό 20%.
  7. Επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης έως 35% στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής.
  8. Σε δημόσιο και ΔΕΚΟ καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013 υπολείμματα δώρων και επιδομάτων αδείας για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ.
  9. Αναστέλλονται από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μέχρι το τέλος του 2016, τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
  10. Επεκτείνεται από 1ης Ιανουαρίου 2013 στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ το βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων του Δημοσίου.
  11. Επιβάλλονται αναδρομικά, από 1ης Αυγούστου 2012, οι μειώσεις επί των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. Θα αναζητηθούν και θα κρατηθούν σαν «αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές» από το μισθό τους.
  12. Μειώνεται στο μισό (κατά 50%) η αντιμισθία προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
  13. Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων κ.λπ.
  14. Καταργείται, από 1ης Ιανουαρίου 2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
  15. Τίθεται πλαφόν στα 1900 ευρώ για τις μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ.
  16. Αναστέλλονται κατά ένα χρόνο οι δύο τελευταίες δόσεις της έκτακτης παροχής στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς, που αφορούσαν στα έτη 2012 και 2013. Αντίστοιχη χρονική μετακίνηση ισχύει και για τους συνταξιούχους δικαστικούς.
  17. Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων κ.λπ. στα 3.000 ευρώ το μήνα.
  18. Καταργούνται για όλους τα δώρα τους συνταξιούχους τα δώρα
  19. Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης
  20. Μειώνεται η σύνταξη με βάση τον μειωμένο βασικό μισθό των εν ενεργεία υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών
  21. Αυξάνονται οι εισφορές ΟΓΑ και σε όλα τα Ταμεία, στο ύψος των εισφορών του ΙΚΑ
  22. Επιβάλλεται «χαράτσι» 1 ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία
  23. Επιβάλλεται «εισιτήριο» 25 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
  24. Δεν θα παίρνουν σύνταξη όσοι απολύονται από το δημόσιο (για διαφθορά κ.λπ.)
  25. Η σύνταξη των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων που φεύγουν με 15ετία θα δίδεται στα 67
  26. Η συνταξιοδότηση για τους εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά θα δίδεται στα 58
  27. Σύνταξη στα 60 με ΒΑΕ στο δημόσιο (οδοκαθαριστές κ.λπ.)
  28. Στα 62 με 40 έτη η σύνταξη στον ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ. Στο δημόσιο θα ισχύσει από το 2020.
  29. Μειώνεται το εφάπαξ στο ΤΑΠΙΤ, στο ΤΠΔΥ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο ΕΤΑΑ, στο ΤΕΑΠΑΣΑ, και των Υπαλλήλων ΙΚΑ, ΟΓΑ και δικηγόρων του δημοσίου.
  30. Μαζικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και ιδιωτικού δικαίου) από τα τέλη του 2012 και ανά τρίμηνο, προς άλλα υπουργεία, περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ. Ο υπό μετάταξη υπάλληλος μεταφέρει το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιό του σε νέα συναφή θέση της ειδικότητας τους, ενώ αν δεν παρουσιαστούν στη νέα θέση τους απειλούνται με υποβιβασμό (οι μόνιμοι) ή απόλυση (οι ιδιωτικού δικαίου και οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα).
  31. Διαθεσιμότητα επί ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους) για μονίμους πολιτικούς υπαλλήλων του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι θέσεις των οποίων καταργούνται. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους να μετατάσσονται εκουσίως ή υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οπουδήποτε στο δημόσιο. Επίσης μπορεί να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης. Αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
    Η υπηρεσιακή σχέση των υπαλλήλων αυτών, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν, λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.
  32. Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2016 ο κανόνας περιορισμού των προσλήψεων «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο δημόσιο.
  33. Τίθενται αυτοδικαίως σε αργία υπάλληλοι εφόσον τους ασκηθεί ποινική δίωξη για κλοπή ή υπεξαίρεση (κοινή ή της υπηρεσίας), για παράβαση καθήκοντος κλπ. Επίσης, εάν εκδοθούν σε βάρος τους δικαστικές καταδίκες, ένταλμα προσωρινής κράτησης ή με περιοριστικούς όρους, εάν τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή παύσης κλπ. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντα του, εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο ετέθη σε αργία.
  34. Προβλέπονται μεταθέσεις εκπαιδευτικών, με δαπάνη του Δημοσίου από σχολείο σε σχολείο σε όλη την επικράτεια με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Θα καθοριστεί διαδικασία με κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η υπηρεσία σε σχολεία με δυσμενείς όρους διαβίωσης και λειτουργίας, η συνυπηρέτηση, η ανάγκη συνοίκησης συζύγων, η εντοπιότητα, η προστασία τέκνων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την διενέργεια των μεταθέσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία.
  35. Θεσπίζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου, για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί τα 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι αλλά όχι πέραν των 12 μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.
  36. Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από ένα νέο ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (α) έως 6.000 ευρώ θα λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (β) με 6.001 έως 12.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (γ) από 12.001 έως 18.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο το 1/3 του επιδόματος.
  37. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: 40 ευρώ το μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ για δύο τέκνα, 130 ευρώ για τρία τέκνα και 180 ευρώ για τέσσερα τέκνα. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ.
  38. Θεσπίζεται πιλοτικό Πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014 αλλά δεν προσδιορίζονται το ύψος των παροχών κι τα κριτήρια χορήγησης.
  39. Αλλαγές επέρχονται για επαγγελματικούς κλάδους όπως περιπτερούχοι, εφημεριδοπώλες, ταξί, εκτελωνιστές, βυτιοφόρα, φορτοεκφορτωτές, ξεναγοί, λογιστές, φοροτεχνικοί, ορκωτοί εκτιμητές, ενεργειακοί επιθεωρητές, ΙΙΕΚ, κολλέγια κ.λπ.
  40. Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη γίνεται, εκτός από τα φαρμακεία, και από σούπερ-μάρκετ τροφίμων, παντοπωλεία κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου