Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΟΥΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ



 
Από τη «Βωβούπολη» στο κρατητήριο...

"Οι γυάλινοι πύργοι του Μπάμπη Βωβού θρυμματίστηκαν από το σκάσιμο της αλαζονικής φούσκας που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή" ...
Το απόγευμα της Τρίτης η Αστυνομία προχώρησε στο Μαρούσι στη σύλληψη του Μπάμπη Βωβού για χρέη προς το Δημόσιο ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Ένα πικρό τίμημα για την διαδρομή του 79χρονου μεγαλοκατασκευαστή που θα έκανε την Αθήνα Μανχάταν. Τελικά μετασχημάτισε ένα μέρος του κεντρικό άξονά της πόλης που οδηγούσε στα βόρεια προάστια σε μια μοντέρνα φαβέλα εμπορικών ημι-ουρανοξυστών, εκμεταλλευόμενος τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης ο οποίος του επέτρεψε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία από μπετόν και γυαλί . 
Δεν την ονόμασαν τυχαία οι κάτοικοι του Μαρουσιού «Βωβούπολη» και συνοδευτικά «Τζανικιστάν» από τα όνομα του Παναγιώτη Τζανίκου, δημάρχου της περιοχής που συνδέθηκε με τις άδειες ανέγερσης και αυτών των γραφειακών συγκροτημάτων.
Η αλήθεια είναι ότι τα σύννεφα που πύκνωναν για καιρό στον ουρανό της Κηφησίας θα ξέσπαγαν σε σφοδρή καταιγίδα που θα θόλωναν τις γυάλινες προσόψεις των πανύψηλων κτιρίων που δέσποζαν στη λεωφόρο και που έχτισε ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Ο τυφώνας της κρίσης θα οδηγούσε και τον ίδιο να πάρει άμεσα το ασανσέρ της ταχείας καθόδου . Μια κατηφορική πορεία που είχε ξεκινήσει με τη ραγδαία πτώση της αγοράς ακινήτων αλλά κυρίως λόγω της ώθησης προς τον πάτο εξαιτίας της αναστολής των εργασιών κατασκευής του εμπορικού κέντρου δίπλα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Μέχρι τότε με ειδικούς πελάτες το Δημόσιο, την Εκκλησία και πολυεθνικές αποκόμιζε τεραστία κέρδη από τα μονομπλόκ κτίριά του που τα νοίκιαζε μακροχρόνια με υπέρογκα ενοίκια ενώ διατηρούσε τη διαχείρισή τους Το συγκεκριμένο μοντέλο εκμετάλλευσης εξασφάλιζε στην εταιρεία πολύ μεγάλους πόρους.

Λέγεται ότι πριν λίγες ημέρες οι τραπεζικοί πιστωτές του προχώρησαν στην κατάσχεση της βίλας του στο Ψυχικό για χρέη 8 εκατ. ευρώ. Ελάχιστοι, ωστόσο, πίστευαν ότι θα συλλαμβανόταν από την Αστυνομία και ο άνθρωπος που έχτισε πάνω από 30 ακίνητα συνολικής επιφάνειας άνω των 500.000 τ.μ.. και συνέδεσε το όνομά του με τα σύγχρονης αρχιτεκτονικής συγκροτήματα όπως τα Atrina, Agora, Polis, Delfi Corner, Atrium, Monumental Plaza κ.ά. Έγινε όμως και αυτό στην Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης. Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 που είχε απορριφθεί αρχικά από το δικαστήριο και είχε σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τους εργαζομένους ήταν το προοίμιο της «χαριστικής βολής» που θα ακολουθούσε.

Ο Χαράλαμπος Βωβός ξεκίνησε από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας πριν 60 περίπου χρόνια για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας της οποίας ο πατέρας τον προόριζε για αγροφύλακα. Έγινε, όμως, πολιτικός μηχανικός που σύντομα μπήκε στα κόλπα της Αθήνας των εργολαβιών της αντιπαροχής προχωρώντας σε εμπορικές κατασκευές που ξεχώριζαν κάπως από τα γκρίζα δάση των πολυκατοικιών που χτίζονταν τότε μαζικά. Το 1968 κατασκεύασε τα κτίρια στα οποία στεγάζεται το υπουργείο Δημοσίων Έργων στη γωνία λεωφόρου Αλεξάνδρας και Χαρ. Τρικούπη, ενώ το 1975 επί Κωνσταντίνου Τσάτσου συμμετείχε και στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου. Ήδη, όμως, από το 1974 είχε ιδρύσει τη δική του τεχνική εταιρεία, η οποία το 1999 μετονομάστηκε σε Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική ΑΕ. και το 2001 εισήχθη στο Χρηματιστήριο.

Η εταιρεία του δραστηριοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην εγχώρια αγορά εμπορικών ακινήτων, υλοποιώντας το όραμα, κατ’ άλλους εμμονή, του ιδρυτή της να ορθώσει γιγαντιαία κτίρια σε εμπορικούς άξονες. Μετά από ένα ταξίδι του στην Αμερική επέστρεψε με την πεποίθηση ότι η δεξιά πλευρά της ανόδου των αρτηριών που οδηγούν στα προάστια των μεγαλουπόλεων είναι ο ιδανικός χώρος για επένδυση και ανάπτυξη. Τα οικόπεδα πλάι στο ανοδικό ρεύμα της Κηφησίας έγιναν αυτόματα η γη Χαναάν του κατασκευαστή που θα τη μετέτρεπε σε μπετοναρισμένη Βαβέλ. Εργατικός, επιμελούνταν ο ίδιος την ανέγερση ενώ μετά την περάτωση της κατασκευής εγκαθιστούσε σε κάθε κτίριο από ένα γραφείο του στο υπόγειο πλάι στο κλιμακοστάσιο. Παράλληλα αναρτούσε στην κορυφή ενός εκάστου μια ταμπέλα που έφερε το όνομά του. Ιδιοφυής, πνευματώδης αλλά και υπερόπτης ο Μπάμπης Βωβός μάλλον μαγευόταν από τις σειρήνες της ματαιοδοξίας.

Μαζί με τη γυναίκα του Μαίρη απέφευγε τα συνήθη γκλαμουράτα γκαλά της κοσμικής Αθήνας, προτιμώντας για αναψυχή τα μακρινά εξωτικά ταξίδια ενώ παιδαγωγικά αυστηρός στο θέμα της μόρφωσης επέβαλε και στα τρία του παιδιά να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Αντίθετα με το χαμηλό προφίλ των διακριτικά φιλάνθρωπων γονιών τους, τα παιδιά τους, ο υπερδραστήριος σπόρτσμαν Άρης, ως πιλότος σε ράλι αυτοκινήτων και πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Μαρουσιού, η κοσμική μοδάτη Άντα και η περισσότερο συνεσταλμένη Ναταλία απολάμβαναν μια διασκεδαστικά πλούσια, αν όχι χλιδάτη, κοινωνική ζωή. Ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων για την κατασκευαστική εταιρεία που από συστάσεώς της παρουσίαζε κερδοφορία μέχρι και την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το έτος 2008. Διάφορες ματαιώσεις και επενδυτικές αναποδιές όπως του Κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, του εργοστασίου της ΗΒΗ στο Μαρούσι, του κτιρίου στο ρέμα της Σαπφούς, τις εξοχικές κατοικίες στο Λαύριο, δεν σκίαζαν τον ορίζοντά της.

Ώσπου η υπόθεση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό έφερε την εταιρεία στο μάτι του κυκλώνα. Από κεκτημένη αδράνεια, επανάπαυση σε παρελθούσες επιτυχίες, αδυναμία συνειδητοποίησης του μεγέθους της επερχόμενης ύφεσης η « Μπάμπης Βωβός ΑΕ» ξεδίπλωνε μάλλον αισιόδοξα τα σενάρια για το μέλλον της. Είχε ήδη προχωρήσει σε επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας, τα μπετά έπεφταν σωρηδόν γύρω από το νέο γήπεδο, η μεγάλη έκθεση σε δανεισμό συνεχιζόταν ακάθεκτη όταν το 2009, ύστερα από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε όλες τις εργασίες ανέγερσης. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινούσε.

Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν απέδωσαν καθώς οι ρήτρες ήταν αυστηρές, σύντομα εμφανίστηκαν αρνητικές ταμειακές ροές, οι πληρωμές των εργαζομένων καθυστερούσαν, ήρθαν και οι απολύσεις που μείωσαν σε μόνο 30 τους άλλοτε 350 υπαλλήλους που απασχολούνταν παλιότερα στην εταιρεία, τα χρέη διαρκώς μεγεθύνονταν προς προμηθευτές , το ΙΚΑ, την εφορία. Αναπόφευκτα η υπαγωγή στο άρθρο 99 και η κατοπινή κατάθεση αίτησης πτώχευσης φάνταζε μονόδρομος προς τον γκρεμό. Τα αποτέλεσμα ήταν σύλληψη, χειροπέδες και μεταφορά στον Εισαγγελέα. Οι γυάλινοι πύργοι του Μπάμπη Βωβού θρυμματίστηκαν από το σκάσιμο της αλαζονικής φούσκας που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή αλλά ούτε και ο ίδιος ανέμενε ότι ένας Βοτανικός θα γινόταν ο σκληρός κήπος όλων των δεινών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου