Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΠΛΗΡΩΝΕ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


 

 

Φόρος «και στα κοτέτσια» από τα 50.000 ευρώ και πάνω

Αφορολόγητο που ουσιαστικά θα απαλλάσσει τα αγροτεμάχια  αλλά αρκετά χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης, εισηγείται η διακομματική Επιτροπή που επεξεργάζεται τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Εφόσον γίνουν δεκτές οι προτάσεις των εκπροσώπων των τριών κυβερνητικών εταίρων που συνεδρίασαν την Παρασκευή παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρους που θα ξεκινάνε από 1 τοις χιλίοις (για πολύ χαμηλής αξίας ακίνητα) και θα φτάνουν έως και τα 2,5 τοις χιλίοις.
Αν και το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να τεθεί τελικώς ένα χαμηλό –έστω- αφορολόγητο της τάξεως των 50.000 ευρώ τουλάχιστον, στον ενιαίο φόρο ακινήτων και αυτό να αποτελέσει τη βάση για το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους πολιτικούς αρχηγούς, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται το φορολογικό σύστημα.
Έτσι φαίνεται πως θα μείνουν αφορολόγητοι όσοι έχουν μόνο μικρά οικόπεδα ή κάποια εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, αλλά αν τυχόν έχουν κάποιο σπίτι τότε θα φορολογούνται για το σύνολο της περιουσίας τους μαζί και με τα οικόπεδα. Αφορολόγητοι θα μείνουν και οι έγγαμοι, εφόσον έχουν μερίδιο από 50% στα ακίνητα, επειδή το αφορολόγητο προτείνεται να είναι ατομικό και ξεχωριστό για κάθε σύζυγο.
Ο φόρος θα ξεκινά από 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ (δηλαδή 50 ευρώ φόρος αν ισχύσει το αφορολόγητο των 50.000) και θα κλιμακώνεται έως και 2,5 τοις χιλίοις για πιο μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Ωστόσο από τις προτάσεις της διακομματικής για αφορολόγητο, αν τελικώς γίνουν δεκτές, φαίνεται να ανοίγει μια «τρύπα» στα έσοδα του 2013 1 δισ. ευρώ, αφού πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν πως έτσι οι φόροι αυτοί δεν θα αποδώσουν 3 δισ. ευρώ που γράφτηκαν στο μνημόνιο, αλλά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Για να κλείσει η "τρύπα", φαίνεται πως δεν αρκεί ούτε η φορολόγηση των ακινήτων της Εκκλησίας που έχουν εμπορική χρήση, όπως εισηγείται η Επιτροπή και μέλη της εκφράζουν προβληματισμό αν πρέπει να επεκταθεί η φορολόγηση και στην υπόλοιπη ακίνητη περιουσία της.
Γενικότερα για τα εμπορικά ακίνητα η Επιτροπή εισηγείται μειώσεις, λόγω της κρίσης στην αγορά.
Αντιδράσεις για την περικοπή του αφορολόγητου
Έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε πάντως,  σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης  να καταργήσει το ειδικό αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά, που προβλέπεται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου