Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΩΝ OFF SHORE

Κράτος εν κράτει οι off shore στην Ελλάδα -Πλήρως ασύδοτες και ανεξέλεγκτες


Κράτος εν κράτει οι off shore στην Ελλάδα -Πλήρως ασύδοτες και ανεξέλεγκτες

Η πλήρης ασυδοσία και η ανυπαρξία κάθε ελέγχου, παρά τις κατά καιρούς μεγαλόστομες διακηρύξεις των αρμόδιων υπουργών, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα ανομίας όπου οι ιδιοκτήτες των off shore εταιρειών δεν φοβούνται κανέναν και τίποτε.
Τα στοιχεία που έδωσε στην Βουλή πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είναι αποκαλυπτικά του τι συμβαίνει στη χώρα όπου κανείς ελεγκτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί.
Σύμφωνα με αυτά οι off shore αυξάνονται αλλά πληρώνουν όλο και λιγότερους φόρους. Ελάχιστες κάνουν φορολογικές δηλώσεις και δηλώνουν συνεχώς μικρότερα έσοδα Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καταχωρημένες 21.065 εξωχώριες εταιρείες από τις οποίες οι 16.580 είναι ενεργές.
Το 2012 φορολογική δήλωση κατέθεσαν μόλις 965 και πλήρωσαν φόρους 345.200 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ κατά μέσο όρο, όπως επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
Αντιστοίχως, το 2009 κατατέθηκαν 201 δηλώσεις και πληρώθηκε φόρος 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και το 2010, κατατέθηκαν 1.177 δηλώσεις και πληρώθηκε φόρος 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα οι εξωχώριες εταιρείες έχουν βρει ασφαλές φορολογικό καταφύγιο στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο αριθμός των off shore δεν μειώθηκε. Αντιθέτως αυξήθηκε, από 789 το 2010 στις 829 φέτος.
Οι 40 νέες εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίστηκαν από το 2010 έως σήμερα να αποκτούν ακίνητα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο.
Φυσικά ένας από τους λόγους αυτής της ασυδοσίας είναι και η ανυπαρξία ελέγχων. Πρόσφατη άλλωστε είναι και η παραδοχή της ΔΟΥ Ναυπλίου ότι δεν μπορεί να ελέγξει φορολογικά τις δεκάδες off shore με έδρα το Κρανίδι Ερμιονίδας με κίνδυνο να χαθούν έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ καθώς υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στις 3 Δεκεμβρίου του 2012.
ΟΙ εφοριακοί προβάλλουν δικαιολογίες. Επικαλούνται κυρίως την έλλειψη προσωπικού: «Οι περισσότερες ΔΟΥ στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, δεν έχουν τμήματα ελέγχου και ως εκ τούτου θα πρέπει να το κάνει κάποιος που απασχολείται σε άλλο τμήμα. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη: για να δούμε ποιες από τις off shore δεν έχουν κάνει δηλώσεις θα πρέπει να αντιπαραβληθούν χειρόγραφες καταχωρίσεις από τα τμήματα του Κεφαλαίου και του Εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει πριν από αρκετά χρόνια – κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο. Στο προσωπικό όμως υπάρχουν τρομερές ελλείψεις.», λέει χαρακτηριστικά ένας έφορος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου