Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ




Δύο άτομα επικεφαλής των δύο συμμοριών - Συνεχίζονται οι έρευνες για τη "μαφία" της Κρήτης

"Τριγμοί" λόγω της εμπλοκής αστυνομικών που είχαν "ύποπτες" συνομιλίες με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης - 67 άτομα συνολικά στη δικογραφία - Πέραν των αστυνομικών εμπλέκονται επίσης ένας γιατρός και δύο δικηγόροι.
Στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση της "μαφίας" που αποκαλύφθηκε στην Κρήτη έδωσε, σήμερα, ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου, Φανούρης Μανιαδάκης. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στον Άγιο Νικόλαο, γνωστοποιήθηκαν στοιχεία για τη μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας, που την ίδια στιγμή συνταράζεται εξαιτίας της εμπλοκής τριών αστυνομικών στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή πρόκειται για δύο διαφορετικές σπείρες που συνεργάζονταν: η μία στο Λασίθι απαρτιζόταν από 8 άτομα (6 Έλληνες και 2 Αλβανούς) και η άλλη στο Ηράκλειο απαρτιζόταν από 12 άτομα (8 Έλληνες και 4 αλλοδαπούς). Σε ότι αφορά τους "εγκεφάλους" και συντονιστές της δράσης των δύο συμμοριών, ο αρχηγός της οργάνωσης του Λασιθίου ήταν "συναρχηγός" της ομάδας του Ηρακλείου, μαζί με ένα ακόμη άτομο.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 47 άτομα (συνολικά 67 άτομα δηλαδή), ενώ μεταξύ των εμπλεκόμενων διακρίνονται τρεις ανήλικοι και τρεις γυναίκες! Οι τρεις αστυνομικοί που εμπλέκονται διώκονται για παράβαση καθήκοντος, παράβαση του νόμου περί όπλων και ο ένας για χρήση ναρκωτικών. Εμπλέκονται ακόμη ένας γιατρός και δύο δικηγόροι, για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ο γιατρός για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης.

Έρχονται κι άλλες συλλήψεις

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη "μαφία" της Κρήτης, του τεράστιου κυκλώματος καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, λάθρεμπορίου όπλων και ζωοκλοπών, που δρούσε στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, έως τα ξημερώματα της Τρίτης, οπότε ξεκίνησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή πάνω από 200 αστυνομικών (διαβάστε εδώ).

Δικογραφίες έχουν σχηματιστεί σε βάρος περισσότερων από 40 ατόμων, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί 16 άτομα. Μεταξύ αυτών και οι δύο αστυνομικοί από το Λασίθι, ενώ ερευνάται ο ρόλος ενός ακόμη αστυνομικού - από το Ηράκλειο.

Εν τω μεταξύ η επιχείρηση συνεχίζεται ενώ "έρχονται" και νέες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον της Εισαγγελίας Λασιθίου που θα αναλάβει την δικαστική έρευνα της υπόθεσης.
Μεταξύ άλλων, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν 800 φυσίγγια τα οποία και κατασχέθηκαν, 20.000 ευρώ,μία ζυγαριά ακριβείας και άλλα πειστήρια εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.
Και βέβαια, στο "μικροσκόπιο" των αρχών βρέθηκε και το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως αποκάλυψε το Cretalive, και επιβεβαιώθηκε πλήρως! (δείτε εδώ)
Αναταραχή στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. από την εμπλοκή αστυνομικών

Σοβαροί είναι οι τριγμοί εντός των κόλπων της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της εμπλοκής τριών αστυνομικών στην υπόθεση. Οι τρεις αστυνομικοί - ο ένας εκ των οποίων είναι υψηλόβαθμος και κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει σε θέσεις - κλειδιά - είχαν "ύποπτες" συνομιλίες με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παρέχοντας ... εκ των έσω πληροφόρηση σε σχέση με έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για την αναζήτηση χασισοφυτειών.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι με εντολή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και οι τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε ΕΔΕ.



Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και  παρουσία δεκάδων συγγενών τους έξω από το Δικαστήριο οδηγήθηκαν λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα στην Εισαγγελέα Λασιθίου,  οι  συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε  δύο κυκλώματα  σε Ηράκλειο και Λασίθι  (δείτε εδώ).
Το κτίριο είναι στην κυριολεξία υπό τον κλοιό των Αστυνομικών δυνάμεων όχι μόνο του Λασιθίου αλλά και από το Ηράκλειο, ενώ οι προσαγωγή των συληφθέντων έγινε οχι από την κεντρική είσοδο αλλά από πλαϊνή πόρτα.
Υπενθυμίζεται ότι , σύμφωνα και με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου  η μία στο Λασίθι απαρτιζόταν από 8 άτομα (6 Έλληνες και 2 Αλβανούς) και η άλλη στο Ηράκλειο απαρτιζόταν από 12 άτομα (8 Έλληνες και 4 αλλοδαπούς).

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 47 άτομα (συνολικά 67 άτομα δηλαδή), ενώ μεταξύ των εμπλεκόμενων διακρίνονται τρεις ανήλικοι και τρεις γυναίκες! Οι τρεις αστυνομικοί που εμπλέκονται διώκονται για παράβαση καθήκοντος, παράβαση του νόμου περί όπλων και ο ένας για χρήση ναρκωτικών. Εμπλέκονται ακόμη ένας γιατρός και δύο δικηγόροι, για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ο γιατρός για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης.


Σε δηλώσεις του πάντως  ο δικηγόρος  κ. Γιώργος Στειακάκης,  συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων, που χαρακτηρίζεται από την αστυνομία ως εγκέφαλος της συμμορίας του Ηρακλείου  χαρακτήρισε «επιφανειακή» τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί , με αφορμή το γεγονός ότι αυτή στηρίζεται μόνο στο υλικό που συγκεντρώθηκε από την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανωνύμων, όπως είπε. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ήταν τα κίνητρα αυτών που έλεγαν τα όσα καταγράφηκαν» , είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι δεν προκύπτει από αυτές ότι  υπάρχουν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ούτε δικηγόροι , ούτε γιατροί.
«Δεν φαντάζεστε πόσοι χρησιμοποιούν ονόματα ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση» τόνισε ο κ. Στειακάκης .

Σημειώεται ότι ένας εκ των θεωρούμενων "εγκέφαλων" της σπείρας ήταν και υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.
Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας
Στο επίσημο δελτίο τύπου της Αστυνομίας αναφέρεται:
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκαν δύο (2) πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, διακίνησης όπλων και ζωοκλοπών Οι δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που σχηματίστηκαν, περιλαμβάνουν συνολικά εξήντα επτά (67) άτομα μεταξύ των οποίων (34) μέλη των οργανώσεων Συνελήφθησαν, με την αυτόφωρη διαδικασία, δεκαέξι (16) άτομα, μεταξύ των οποίων Αξιωματικός, Ανθυπαστυνόμος και Αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση
Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η ευρεία αστυνομική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε χθες για την εξάρθρωση δύο (2) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών (κάνναβης), διακίνησης όπλων και ζωοκλοπών. Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρέθυμνου, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ενώ συνέδραμε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Συνελήφθησαν χθες (13.11.2012), στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δεκαέξι (16) μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τρεις (3) αστυνομικοί ( Αξιωματικός, Ανθυπαστυνόμος και Αρχιφύλακας).
Οι κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφίες που σχηματίστηκαν, περιλαμβάνουν συνολικά εξήντα επτά (67) άτομα (52 ημεδαπούς και 15 αλλοδαπούς), τα οποία είτε συμμετείχαν στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, είτε συνεργάζονταν με αυτές σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες και δοσοληψίες. Πιο συγκεκριμένα, την 1η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτούσαν 15 μέλη, οκτώ (8) από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά «στελέχη» της και οι υπόλοιποι επτά (7) είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στην παράνομη δράση της. Την 2η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτούσαν 19 μέλη, δώδεκα (12) από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά «στελέχη» της και οι υπόλοιποι επτά (7) είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στην παράνομη δράση της οργάνωσης.
Τα υπόλοιπα άτομα, που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες ως κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα, εμπλέκονται κυρίως σε δοσοληψίες με τις εγκληματικές οργανώσεις, σχετικά με αγορά και διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, φυσιγγιών και ζώων. Από τους τρεις αστυνομικούς που συνελήφθησαν, οι δυο (Αξιωματικός και Αρχιφύλακας) κατηγορούνται για συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις, ως απλοί συνεργοί και η παράνομη δράση τους - διασύνδεση με τις εγκληματικές οργανώσεις προσδιορίζεται στην παροχή πληροφοριών για διενεργούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις. Επίσης, στην κατοχή του πρώτου βρέθηκε ένα πιστόλι κρότου και 289 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ στην κατοχή του δεύτερου βρέθηκαν 525 βεγγαλικά και 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ κατηγορείται και για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο τρίτος αστυνομικός και συγκεκριμένα ο Ανθυπαστυνόμος εμπλέκεται σε υπόθεση απόπειρας αγοραπωλησίας πολεμικού όπλου Kalashnikov και παράνομη κατοχή 147 φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων ενώ και οι τρεις κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος . Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Σημειώνεται ότι για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων προηγήθηκαν πολύμηνες συστηματικές αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητες τους. Οι δυο εγκληματικές οργανώσεις είχαν συσταθεί και δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια. Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι συνεργάζονταν σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ εκτιμάται ότι από τις παράνομες δραστηριότητες τους έχουν αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ άλλων :
• διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν τις (2) εγκληματικές οργανώσεις,
• διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση,
• διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις,
• εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi),
• εξατομικεύτηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε ο βαθμός συμμετοχής των μελών καθώς και η εμπλοκή των συνεργών τους στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν.
Αναλυτικότερα, από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, έχει προκύψει η εμπλοκή των εγκληματικών οργανώσεων σε πλήθος υποθέσεων καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών (κάνναβης), εμπορίας - διακίνησης όπλων και φυσιγγίων και ζωοκλοπών.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής:
• Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 323 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 21.08.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
• Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 250 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 28.08.2012, στην αγροτική θέση Νησί του Δ.Δ. Ποταμών Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
• Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 131 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 14.09.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Αστριτσίου Δ. Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου. • Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 250 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 20.09.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Χώνου Δ. Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.
• Δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις εμπορίας & διακίνησης ποσοτήτων κάνναβης σε 13 δράστες - αγοραστές (12 ημεδαποί & 1 υπήκοος Αλβανίας).
• Προέκυψε και η καλλιέργεια άλλων τριών (3) φυτειών κάνναβης που δεν ανευρέθηκαν, καθώς επίσης και τριών (3) άλλων φυτειών, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί το έτος 2011 και ταυτοποιήθηκαν ιδιοκτησιακά στις προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις.
• Κλοπή 85 αιγοπροβάτων την 02.08.2012, από την περιοχή Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
• Κλοπή αγνώστου αριθμού αιγοπροβάτων την 18.08.2012, από την περιοχή Δ.Δ. Σίσι Δ. Αγ. Νικολάου Λασιθίου.
• Εμπρησμός δασικής έκτασης 4 στρεμμάτων την 20.08.2012, στην περιοχή Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου. Συνολικά από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές των Νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 3 οχήματα
• 688 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
• 525 βεγγαλικά - πυροτεχνήματα
• το χρηματικό ποσό των (19.200) ευρώ
• 1 κυνηγετικό όπλο κα 1 πιστόλι κρότου
• 2 ζυγαριές ακριβείας
• λοιπά πειστήρια (μη εύχρηστο πιστόλι, θήκες όπλου, μαχαίρι, τσιγαριλίκι, κ.α.) που σχετίζονται με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, πραγματοποιήθηκε και έρευνα στο Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου κατασχέθηκε δείγμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις ατόμου, υποδίκου για υπόθεση καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών.
Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνάται περαιτέρω από τον Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, παρουσία του οποίου διενεργήθηκε η σχετική έρευνα . Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων ατόμων αφορούν, τις κατά περίπτωση, κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, της διακίνησης όπλων, ζωοκλοπών και της παράβασης καθήκοντος.
Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου