Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 34 ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Ποιοι είναι και γιατί ελέγχονται οι 36 πολιτικοί από το ΣΔΟΕ 


Ποιοι είναι και γιατί ελέγχονται οι 36 πολιτικοί από το ΣΔΟΕ

Βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος βάζει η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων ελέγχει το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό και για φοροδιαφυγή που είδε χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας.
Στη λίστα περιλαμβάνονται 16 πρόσωπα προερχόμενα από τη Νέα Δημοκρατία. Το ενδιαφέρον φυσικά είναι ότι μεταξύ τους περιλαμβάνονται έξι εν ενεργεία βουλευτές. Τα πιο ηχηρά ονόματα και λόγω της θέση που κατέχουν σήμερα είναι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Αθανάσιος Νάκος που μάλιστα είναι αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής για τα Πόθεν Εσχες και τον παράνομο πλουτισμό των πολιτικών.
Από το ΠΑΣΟΚ στη λίστα περιλαμβάνονται 14 πολιτικά στελέχη, όλα πρώην βουλευτές και υπουργοί. Από αυτούς στην ενεργό πολιτική βρίσκονται σήμερα ο Χρήστος Βερελής τον οποίο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όρισε συντονιστή των ομάδων κοινοβουλευτικού έργου του ΠΑΣΟΚ καθώς ο ίδιος απέτυχε να επανακάμψει στη Βουλή. Και ο Μιχάλης Καρχιμάκης που δηλώνει ακόμη γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Μαζί τους ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Λιάσκας που διετέλεσε υπουργός στην Οικουμενική κυβέρνηση του 1989-1990 και ο υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Φίλιππος Φουντής.
Εκπληξη τέλος προκαλεί το ότι στη λίστα εμπεριέχεται και το Ιδρυμα Καραμανλή.
Συνολικά, στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας δεν υπάρχει για όλους τους εμπλεκόμενους επαρκής αιτιολόγηση του ελέγχου. Και αυτό δεν βοηθά στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Πάντως για αρκετούς από τους εμπλεκόμενους έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν μεγάλος ή μικρότερος δημοσιογραφικός θόρυβος με αφορμή συγκεκριμένες καταγγελίες που είτε δεν είχαν αποδειχθεί τότε από τη δημοσιογραφική έρευνα ή απλώς έκαναν τον κύκλο τους και ξεχάστηκαν.

Αναλυτικά, τα ονόματα είναι τα εξής:
Από τη Νέα Δημοκρατία
  • Ελισάβετ Βόζεμπεργκ, πρώην βουλευτής που διεγράφη από τον Αντώνη Σαμαρά λόγω της μη υπερψήφισης του δεύτερου Μνημονίου.
  • Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα που απεστάλη στις 18 Ιουλίου 2012. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
  • Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού γνωστός από την απόπειρα αυτοκτονίας του και την υπόθεση με το ροζ DVD.
  • Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος πρόσφατα έθεσε υποψηφιότητα για γραμματέας του κόμματος. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηνών. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης τον Ιούνιο του 2012. Η καταγγελία παραπέμπει σε συσχετισμό με προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας (Αθήνα 9,84) και αφορά πόθεν έσχες και παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
  • Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού, ανιψιός του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
  • Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία που εδώ και καιρό έχει αποπεμφθεί από το κόμμα. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
  • Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε μετά από καταγγελίες που έφτασαν στην υπηρεσία, προφανώς -αν και δεν διευκρινίζεται- για το «Καρούζος Gate»
  • Αντώνης Μπέζας, πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας που έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το ΣΔΟΕ. Ελέγχεται μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης.
  • Αθανάσιος Νάκος, με επάγγελμα κατασκευαστής, αντιπρόεδρος της Βουλής, προεδρεύων της επιτροπής για τα Πόθεν Εσχες των βουλευτών . Η έρευνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 και ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
  • Γιώργος Ορφανός, βουλευτής Θεσσαλονίκης και υφυπουργός Αθλητισμού. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007)
  • Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη ΝΔ. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας προς το Σώμα Επιθεωρητών ΣΕΕΔ. Εχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα αποτελέσματα αναμένονται.
  • Γιώργος Πατούλης στελεχος του κόμματος, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό.
  • Αρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β' Αθηνών. Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για την πηγή των δηλωθέντων εισοδημάτων του από την αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα.
  • Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υπουργός Αμυνας.
  • Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας. Ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.
  • Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης. Ελέγχεται μετά από καταγγελία για παράνομο πλουτισμό.
  • Ιδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.
Από το ΠΑΣΟΚ
  • Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας τον οποίο διέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Πάχτα» με την τροπολογία στο Πόρτο Καράς. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και προέκυψε εξ' αιτίας της εμπλοκής του, ως δικηγόρος, σε διάφορες εταιρίες, για τις οποίες η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας που διεξάγει. Εχει ζητηθεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
  • Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, βουλευτής και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.
  • Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας.
  • Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, επανήλθε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ φέτος,αλλά δεν εξελέγη. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών.
  • Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας και δήμαρχος Βόλου. Ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
  • Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην βουλευτής Λασιθίου και κατά δήλωση του ακόμη γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Εγινε ανώνυμη καταγγελία για παράνομο πλουτισμό, η οποία αναφέρει ότι κατέχει τρία ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα τα οποία ίσως να μην είναι στο όνομά του.
  • Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και έλεγχος των τραπεζικών του λογαριασμών στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.
  • Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμυνας. Διενεργείται έλεγχος τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η έρευνα ξεκίνησε στα πλαίσια εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και βρίσκεται σε αναμονή των στοιχείων από τις τράπεζες.
  • Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αμυνας που ήδη ελέγχεται για το σκάνδαλο με τις μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
  • Λεωνίδας Τζάνης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας και υφυπουργός Εσωτερικών. Ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».
  • Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής Χίου και υφυπουργός Ναυτιλίας. Ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου για την περίοδο που ήταν βουλευτής.
  • Ακης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Αμυνας, που ήδη βρίσκεται προφυλακισμένος για μίζες πολλών εκατομμυρίων.
  • Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά.ο μπασκετμπολίστας και πρώην πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στη Δίωξη.
  • Απόστολος Φωτιάδης, πρώην βουλευτής Εβρου και υφυπουργός Οικονομικών. Εχει γίνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό. Κατόπιν αυτής εκδόθηκε εντολή έρευνας. Ελέγχονται τα εισοδήματα και οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2000-12 καθώς και η περιουσιακή του κατάσταση βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχει υποβάλλει. Εχουν ζητηθεί στοιχεία και για τις μετακινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και τα αποτελέσματα αναμένονται.
Ανεξάρτητοι Ελληνες
  • Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος. Εξετάζεται από το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και ελέγχεται για την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής. Η δίωξη θα προβεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς έχει σταλεί εισαγγελική παραγγελία. Ελέγχεται για ακίνητα στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.
  • Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας. Ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
Ακόμη στη λίστα περιλαμβάνονται:
  • Νίκος Κωνσταντόπουλος, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού.
  • Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους. Ελέγεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου.
  • Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που έχει διατελέσει υπουργός στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.
  • Νικόλαος Ανδριανόπουλος, υπάλληλος καριέρας και πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου