Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ !

Σοκ: Πετάνε στο δρόμο 200 ανάπηρα παιδιά!




Σοκ: Πετάνε στο δρόμο 200 ανάπηρα παιδιά!


Το Κράτος έκοψε τη χρηματοδότηση των σχολείων τους!
Αποκαλύπτουμε τις δραματικές επιστολές του Ιδρύματος
Ξέρουν και αδιαφορούν Σαμαράς, Στουρνάρας, Λυκουρέντζος, Αρβανιτόπουλος
Λέμε για τις δραματικές περικοπές, για την εξαθλίωση και τις κοινωνικές αδικίες που φέρνουν τα μέτρα Τρόικας- κυβέρνησης. Όμως αυτό, το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω, ξεπερνά κάθε όριο αναλγησίας και δεν θα το συναντήσετε ούτε στην πιο παρηκμασμένη, ούτε στην πιο απολίτιστη κοινωνία. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid, η κυβέρνηση αφήνει κυριολεκτικά στο δρόμο 200 παιδάκια με ειδικές ανάγκες, στα οποία ουσιαστικά απαγορεύει να πάνε σχολείο!!!
Να γίνουμε σαφέστεροι: Φέτος, για πρώτη φορά μετά από το 1939, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα (Μη κερδοσκοπικό Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας για την κατάρτιση παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες) δεν άνοιξε. Οι μαθητές του, περίπου 200 παιδιά με ειδικές ανάγκες ηλικίας από 5 ετών και άνω (έχει νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο στην Αθήνα), θα πρέπει να περιμένουν πότε θα δεήσει η κυβέρνηση να ανοίξει το σχολείο τους. Σε καιρούς κρίσης, άλλωστε, τα παιδάκια με ειδικές ανάγκες (με ειδικές δεξιότητες, θα ήταν καλύτερα να λέμε) πετιούνται στον Καιάδα. Και τι ειρωνεία: Αυτό γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των ηρώων της εθνικής Παραολυμπιακής ομάδας. Και σκεφτείτε: Ακόμα και οι Ναζί, είχαν συγκινηθεί και είχαν επιτρέψει να ανοίξει το Ίδρυμα. Η Τρόικα και η κυβέρνηση, αδιαφορούν.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, ουσιαστικά διοικείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και συγχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία των παιδιών και τις δωρεές. Η οικογένεια που το ίδρυσε (πριν από 70 χρόνια) το έκανε δωρεά στο κράτος (μιλάμε για μια τεράστια έκταση με κτιριακές εγκαταστάσεις) με μόνο έναν όρο: Να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του, ώστε να εξυπηρετούνται τα παιδάκια με ειδικές ανάγκες. Το κράτος, βέβαια, δεν κράτησε τον λόγο του. Μήπως ετοιμάζει (και) αυτή την έκταση για (ξε)πούλημα;
Τα χρήματα λοιπόν, δεν φτάνουν. Το Ίδρυμα, μείωσε το προσωπικό του από τα 60 άτομα στα 35, μείωσε το μισθολογικό κόστος, μείωσε το κόστος μεταφοράς των παιδιών και κατάφερε να επιβιώσει με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης από τα 810.907 € (το 2010) στα 150.000 € (την προηγούμενη σχολική χρονιά). Ουσιαστικά, την τελευταία διετία “ζούσε” μόνο με τα χρήματα των δωρητών. Κι αυτά όμως κάποια στιγμή θα τέλειωναν. Και φέτος, η κρατική επιχορήγηση δεν εκταμιεύθηκε.
Η δραματική επιστολή

Η διοίκηση του Ιδρύματος, με μια δραματική επιστολή προς τους γονείς των παιδιών, ενημέρωσε ότι τη φετινή χρονιά, τα σχολεία του δεν θα ανοίξουν. Διαβάζουμε την επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Συμεών Ι. Σικιαρίδης και ο διοικητικός διευθυντής του, Χρήστος Οικονόμου:
“Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,
Με λύπη μας είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για την εξάντληση πλέον των οικονομικών δυνατοτήτων λειτουργίας του Ιδρύματος που είναι συνέπεια της ελλιπούς κρατικής επιχορήγησης κατά τα τελευταία χρόνια.
Η Διοίκηση του Ιδρύματος από τον Μάιο του 2011 μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια με εκκλήσεις προς τον Υπουργό Υγείας καθώς και όλους τους αρμοδίους ( για τις οποίες έχει ενημερωθεί η Ένωση Γονέων ) για την πλήρη και εμπρόθεσμη καταβολή της κρατικής επιχορήγησης ώστε να μπορέσει το Ίδρυμα να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Στις 13/03/2012 παρελήφθη από το Ίδρυμα έγγραφο της Διεύθυνσης ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μας γνωστοποιείται η έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 όπως ακριβώς τον είχαμε υποβάλλει. Παρ’ όλα αυτά όμως έχουμε λάβει μόνο ~16% του προϋπολογισμού, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μήνες λειτουργίας του Ιδρύματος.
Από το 2010 έως το 2012 έχει επιτευχθεί και τεκμηριώνεται σημαντική περιστολή του κόστους λειτουργίας.
Το ίδρυμα μπόρεσε να λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια αναλώνοντας κεφάλαιο που προέρχεται από περιουσία των Δωρητών και όχι του Ελληνικού Δημοσίου, κεφάλαιο το οποίο πλέον εξαντλείται.
Η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Α.Ν. 1604/1939 βάσει του οποίου η Πολιτεία απεδέχθη τους όρους της αρχικής Δωρεάς.
Δυστυχώς χωρίς την έγκαιρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματός είναι ανέφικτη, με μόνη εναπομένουσα προοπτική την μη λειτουργία του μετά το καλοκαίρι, γεγονός που έχουμε επανειλημμένα επισημάνει σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας”.
Ακολούθησε επιστολή, στον ίδιο δραματικό τόνο (στις 6 Ιουλίου 2012, με αριθμό Πρωτοκόλλου 868, για να μη μας πουν ότι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός δεν ήξεραν προσωπικά και δεν αδιαφόρησαν) προς τους :
Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα
Υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Υπουργό Υγείας, κ. Αντρέα Λυκουρέντζο
Κοινοποίηση :
Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά
Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής, Δ/νση ΔΕΚΟ
Στην επιστολή, αναφερόταν:
“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Σε συνέχεια των διαδοχικών εγγράφων και εκκλήσεών μας από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012 προς τον Υπουργό Υγείας, σας ενημερώνουμε για την κατάσταση του Ιδρύματός μας που είναι συνέπεια της ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης κατά τα τελευταία χρόνια.
Το Ίδρυμά μας είναι κέντρο ανοιχτής φροντίδας για την κατάρτιση παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, στο Δ.Σ. του οποίου εκπροσωπούνται τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας.
Στις 13.03.2012 παρελήφθη από το Ίδρυμα έγγραφο της Διεύθυνσης ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μας γνωστοποιείται η έγκριση των στοιχείων του προϋπολογισμού 2012, όπως ακριβώς τα είχαμε αρμοδίως υποβάλει.
Προς ικανοποίηση της διοίκησης του Ιδρύματός μας, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε, όπως υποβλήθηκε από το Ίδρυμα και χωρίς υπόδειξη αναπροσαρμογών, γεγονός που πιστοποιεί την ορθολογική διαχείριση των πόρων και της περιουσίας του ιδρύματος.
Από το 2010 μέχρι το 2012 έχει επιτευχθεί και τεκμηριώνεται σημαντική περιστολή του κόστους λειτουργίας.(στην επιστολή παρατίθενται τα πλήρη οικονομικά στοιχεία του Ιδρύματος με τη μείωση του κόστους, τις περικοπές)
Τα τελευταία χρόνια η κρατική επιχορήγηση υπήρξε ελλιπής και μειούμενη ειδικά :
60% του ετησίου κόστους το 2008, 56% του κόστους του 2009, 41% του κόστους του 2010, 37% του κόστους το 2011 και για το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε λάβει ~8% του ετησίου κόστους.
Το ίδρυμα μπόρεσε να λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια αναλώνοντας κεφάλαιο που προέρχεται από περιουσία των Δωρητών και όχι του Ελληνικού Δημοσίου, κεφάλαιο το οποίο πλέον εξαντλείται.
Η κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Α.Ν. 1604/1939 βάσει του οποίου η Ελληνική Πολιτεία απεδέχθη τους όρους της αρχικής Δωρεάς.
Σας ενημερώνουμε ότι χωρίς την έγκαιρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματός μας είναι ανέφικτη, με μόνη εναπομένουσα προοπτική την μη λειτουργία του μετά το καλοκαίρι, γεγονός που έχουμε επανειλημμένα επισημάνει σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.
Ελπίζουμε στην άμεση ουσιαστική ενέργειά σας προκειμένου να αποτραπεί η προοπτική μη λειτουργίας του Ιδρύματος κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2012-2013″.
“Συγνώμη, κλείνουμε”
Έτσι, στις 4 Σεπτεμβρίου, ήρθε η ανακοίνωση των δυσάρεστων νέων στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών:
“Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,
Σε συνέχεια της από 26 Ιουλίου 2012 γραπτής ενημερώσεώς μας, σας γνωρίζουμε ότι οι μέχρι σήμερα συνεχείς γραπτές και προφορικές παραστάσεις μας προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (περιλαμβανομένων των Υπουργών Υγείας και Παιδείας) για την άμεση καταβολή της οφειλόμενης κρατικής επιχορήγησης δεν απέδωσαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι, μετά από εβδομήντα χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα αδυνατεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες.
Η αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος έχει ως αποτέλεσμα ότι, κατά την εκπαιδευτική περίοδο Σεπτεμβρίου 2012-Ιουνίου 2013, το Ίδρυμά μας δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στις εγκαταστάσεις του τις υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας και κατάρτισης τις οποίες παρείχε και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές.
Κατόπιν τούτου θα πρέπει να μεριμνήσετε για εναλλακτικές λύσεις για την φροντίδα και κατάρτιση των αγαπημένων και σε μας παιδιών σας, τα οποία είναι τα τελευταία που ευθύνονται για τις κρατούσες οικονομικές συγκυρίες και την διαπιστούμενη κρατική ολιγωρία.
Εκ της Διοικήσεως”
Τώρα, κύριε Στουρνάρα με τη βίλα στην ακροθαλασσιά, κύριε Αρβανιτόπουλε, Λυκουρέντζο και κυρίως, κύριε Σαμαρά που μας λέτε ότι “πονάτε” τους Έλληνες, δεν έχετε καμία απολύτως δικαιολογία. Τώρα, ξέρετε. Πώς θα κοιμάστε τα βράδια, ξέροντας ότι έχετε τιμωρήσει τους πιο αθώους αυτής της ζωής; Εντάξει, την κυρία Λαγκάρντ, δεν την συγκινούν τα Ελληνάκια “επειδή οι γονείς τους πρέπει να πληρώσουν”. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου