Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ


 fuel2
 
Ιδού ποιοι "φουσκώνουν" τις τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης
 
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η βενζίνη (αμόλυβδη) έχει φτάσει να πωλείται σχεδόν δύο ευρώ το λίτρο και γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται 1,40 ευρώ από τον ερχόμενο μήνα.
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί το κράτος δυστυχώς δεν μπορεί να καταπολεμήσει την λαθρεμπορία στα καύσιμα, άρα να έχει τα προβλεπόμενα έσοδα, και τα φορολογεί εξοντωτικά για να καλύψει την αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να τα έχει καταστήσει είδος «πολυτελείας».
Δεν νοείται στα 1,83 ευρώ που διαμορφώθηκε η μέση τιμή πώλησης την προηγούμενη εβδομάδα, τα 1,03 ευρώ να είναι φόροι και τέλη. Δηλαδή πάνω από το μισά χρήματα ανά λίτρο να είναι χαράτσια.
Πως διαμορφώνεται η τιμή της αμόλυβδης
 Η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 1,838 € ανά λίτρο. 
  • Η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ανά λίτρο για την διαμορφώθηκε στα 0,7065 € ανά λίτρο.
  • Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 1,0361 € ανά λίτρο.
  • Σο εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά              μέσο όρο στα 0,0954€ ανά λίτρο (9,5 λεπτά).
  • Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 38,4%,
  • από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 56,4%, και
  • από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορών υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 5,2%
 Πως διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Τιμή διάθεσης: Η διυλιστήρια τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή την περίοδο, διαμορφώνεται περίπου στα 692 ευρώ ανά 1000 λίτρα καυσίμου. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, μέχρι και πέρυσι, έφτανε μόλις στα 60 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Προστίθετο το εμπορικό κέρδος (περίπου 70 λεπτά ανά 1000 λίτρα) και ο ΦΠΑ (περίπου 189 ευρώ ανά χίλια λίτρα) και κάπως έτσι προσεγγίζαμε την τιμή λιανικής: 1 ευρώ ανά λίτρο. Αυτά μέχρι και πέρυσι. Διότι φέτος, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 60 ευρώ θα εκτοξευτεί στα 330 ευρώ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να παρασυρθεί προς τα πάνω και ο ΦΠΑ καθώς στην Ελλάδα συνηθίζουμε να επιβάλλουμε φόρο και στον φόρο. Δηλαδή, ο ΦΠΑ επιβάλλεται και επί του φόρου κατανάλωσης. Πως διαμορφώνεται η τιμή από τις 15 Οκτωβρίου;
1. Τιμή διυλιστηρίου: 692 ευρώ
2. Ειδικός φόρος κατανάλωσης: 330 ευρώ
3. Εμπορικό κέρδος: 70 ευρώ
4. ΦΠΑ (23%): 251,2 ευρώ
Έτσι, η τελική τιμή αναμένεται να φτάσει 1343 ευρώ ανά 1000 λίτρα ή περίπου στα 1,35 ευρώ ανά λίτρο.
Προσοχή: Αυτή η τιμή θα ισχύσει για τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Στην επαρχία και ειδικά στα βόρεια και στις νησιωτικές περιοχές κινδυνεύουμε να δούμε τιμές άνω των 1,4 ευρώ ανά λίτρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου