Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΓΑΙΔΟΥΡΙΩΝ


 Φαγοπότι. 6,9 εκατ. ευρώ πήραν οι σύμβουλοι για τις αποκρατηκοποιήσεις που δεν έγιναν

  • 135
     


 

Φαγοπότι 6,9 εκατ. ευρώ πήραν οι σύμβουλοι για τις αποκρατηκοποιήσεις που δεν έγιναν

 

Στο ποσό των 6,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αμοιβές – έξοδα των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δαπάνες για αμοιβές, μισθούς και αποζημιώσεις «παχυλά αμειβόμενων φίλων και προσκείμενων στην κυβέρνηση προσώπων», χωρίς την εκτέλεση οποιουδήποτε ουσιαστικού έργου το οποίο να εξυπηρετεί το συμφέρον του……
Ελληνικού Δημοσίου.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι την περίοδο Ιούλιος 2011-Μάρτιος 2012, το σύνολο των αμοιβών και εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους αξιοποίησης (χρηματοοικονομικούς, νομικούς, τεχνικούς), οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «οι αμοιβές των συμβούλων είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την επιτυχή ολοκλήρωση αξιοποίησης του κάθε περιουσιακού στοιχείου και την είσπραξη οικονομικού ανταλλάγματος (αμοιβές επιτυχίας)».
Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων στην προαναφερόμενη περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα που το σύνολο των αμοιβών τους ανήλθε σε 285.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του Ταμείου ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης, μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, τη διετία Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2012, ανέρχεται στο ποσό των 5.548.935,08 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το ΤΑΙΠΕΔ στη διάρκεια της λειτουργίας του ολοκλήρωσε την αξιοποίηση τριών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με συνολικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. έχουν ήδη εισπραχθεί και αποδοθεί στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τη νομική και τεχνική επεξεργασία και έχει ξεκινήσει διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση 6 ακόμα περιουσιακών στοιχείων ενώ έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η προετοιμασία 9 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με στόχο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αξιοποίησης τους εντός του 2013.
Ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνει, επίσης ,ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ -κατά την περίοδο Ιούλιος 2011-Μάρτιος 2012- και ότι το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθε σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι προϋπολογισμού για την αντίστοιχη περίοδο, ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 0,17% των πραγματοποιηθέντων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου