Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Βίλες σε Μύκονο και Αττική, μετοχές και καταθέσεις 50 εκατ. ευρώ μπλόκαρε το ΣΔΟ 



Βίλες σε Μύκονο και Αττική, μετοχές και καταθέσεις 50 εκατ. ευρώ μπλόκαρε το ΣΔΟΕ

Το πρώτο καίριο χτύπημα δόθηκε χθες σε φοροδιαφυγάδες αφού κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία από 121 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τρεις ξενοδόχοι, ένας χρηματιστής, αγρότες, ένας τραπεζικός υπάλληλος και ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων ενώ ο «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.
Το μήνυμα που δίνεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι φοροφυγάδες θα χάνουν στο εξής τις περιουσίες τους. Το ΣΔΟΕ προχώρησε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και πολυτελών ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες την όλη επιχείρηση παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ζητήσει ενημέρωση για την όλη πορεία του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία κατασχέθηκαν 6 πανάκριβες βίλες με πισίνες, 50 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς και 640.000 ευρώ σε μετοχές. Αντιμέτωποι βρέθηκαν τουλάχιστον 3 ξενοδοχειακές μονάδες, εκ των οποίων η μία σε νησί του Ιουνίου και οι άλλες 2 στα Δωδεκάνησα. Κατηγορούνται επίσης αγρότες που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών τιμολογίων. Η επιχείρηση που κατηγορείται είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων βρέθηκε με 140.000 ευρώ στον λογαριασμό του τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχε εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών. Ο τραπεζικός υπάλληλος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και διακίνηση ναρκωτικών.
Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που θεωρούνται ύποπτοι μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής. Ως τώρα οι κατασχέσεις αφορούσαν μόνο περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση». Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».
Εκλεβαν το Δημόσιο
Οι συγκεκριμένοι 121 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν για εγκλήματα φοροδιαφυγής διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν επί σειρά ετών το Δημόσιο μη εκδίδοντας αποδείξεις με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν ΦΠΑ και να μη δηλώνουν εισοδήματα προκειμένου να γλυτώσουν φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εν λόγω φοροφυγάδες εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας τα οποία διακινούσαν στην αγορά. Στην εφορία δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις ή είχαν δηλώσει πολύ λιγότερα εισοδήματα από τα πραγματικά.
Οι 121 φοροφυγάδες που πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ προδώθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στους οποίους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν είχαν δηλώσει. Την ίδια μέθοδο θα ακολουθήσουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για όσους εμφανίζονται με τεράστια ποσά στην τράπεζα και δεν έχουν πληρώσει φόρους ή πρόστιμα και οι περιουσίες τους θα κατάσχονται.
Οι κατασχέσεις
Κατασχέθηκαν έξι τουλάχιστον βίλες στην Αττική και στη Μύκονο. Το πιό πολυτελές ακίνητο εντοπίστηκε στη Βούλα Αττικής ενώ όλες οι βίλες που κατασχέθηκαν ήταν μεγάλης έκτασης με πισίνα.
Οι λογαριασμοί των 121 φοροφυγάδων άνοιξαν και δεσμεύτηκαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά μόνο τα 20 εκατομμύρια ευρώ ανήκουν σε off shore εταιρεία η οποία δεν υπέβαλε δηλώσεις και δεν πλήρωνε τον ειδικό φόρο ακινήτων.
Κατασχέθηκαν μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας και της Νέας Υόρκης. Τουλάχιστον 640.000 ευρώ έχουν κατασχεθεί σε μετοχές. Επίσης κατασχέθηκαν επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες.
Τι ισχύει στις δεσμεύσεις
Σύμφωνα με τη νομοθεσία μπλοκάρονται οι μεταβιβάσεις με υπηρεσιακό σημείωμα στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου που έχει δεσμευτεί.
Στην περίπτωση των τραπεζικών λογαριασμών με κάθε δέσμευση «παγώνει» κάθε κίνηση. Οι δικαιούχοι δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις ή να μεταφέρουν καταθέσεις και εμβάσματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου