Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΤΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


Μεθυσμένος broker αύξησε κατά λάθος την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως

 

Μεθυσμένος broker αύξησε κατά λάθος την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως

 

Ο Steve Perkins, broker (μεσίτης συμφερόντων) της PVM Oil Futures, αγόρασε 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου μέσω του φορητού υπολογιστή του, οδηγώντας την τιμή του πετρελαίου στη μεγαλύτερη τιμή που έχει "πιάσει" εδώ και οχτώ μήνες.
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Steve Perkins ήταν εντελώς μεθυσμένος και μέσα στη ζάλη του ξόδεψε το αστρονομικό ποσό των 520 εκατομμυρίων δολαρίων!
Η "μεθυσμένη" συναλλαγή έγινε στις 30 Ιουνίου του 2011, αλλά ήρθε στη δημοσιότητα μόλις σήμερα.
Την επόμενη ημέρα το πρωί, ο Steve Perkins ξύπνησε με πονοκέφαλο από το κουδούνι της πόρτας του σπιτιού του. Πίσω από την πόρτα ήταν ο εργοδότης του, ο οποίος έντρομος τον ρωτούσε να μάθει για τα 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Πίνω και μεθώ και ξοδεύω
Ο 34χρονος αρχικά ισχυρίστηκε ότι πέρασε το βράδυ στο σπίτι ενός πελάτη της εταιρείας με τον οποίο έκανε και τις συναλλαγές. Ωστόσο, η εμμονή του να μη "δίνει" το όνομα του πελάτη, άρχισε να δημιουργεί υποψίες στους ιθύνοντες της PVM Oil Futures.
Λίγες ώρες μετά την αρχική του εκδοχή, αποφάσισε να αποκαλύψει την αλήθεια. Παραδέχτηκε ότι ήταν ο υπαίτιος για το ξόδεμα των χρημάτων, αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί τις λεπτομέρειες λόγω της μέθης του!
Μέσα σε ένα βράδυ, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα ύψη. Το βαρέλι εκτινάχθηκε στο 1,50 δολάριο το βαρέλι μέσα σε μόλις μισή ώρα. Τέτοιες διακυμάνσεις συμβαίνουν μόνο όταν λαμβάνουν χώρα γεγονότα υψίστης γεω-πολιτικής σημασίας. Μέσα σε μία ώρα, τα χρηματιστήρια του πλανήτη πήραν κυριολεκτικά φωτιά.
Η PVM Oil Futures είχε καταγράψει απώλειες ύψους 9,763,252 δολαρίων. Ποσό ίσο με τα ετήσια έσοδα της εταιρείας και είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσει τη σεζόν με ζημιά 7,6 εκατομμυρίων.
Ο Steve Perkins απολύθηκε αλλά η ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Financial Services Authority, FSA). Σύμφωνα με την υπηρεσία που ανέλαβε τις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ο Perkins ήταν εντελώς μεθυσμένος μετά από ένα πάρτι σε εκδήλωση γκολφ στην οποία είχε παραστεί.
Το βράδυ της παγκόσμιας... παραζάλης
Ως broker ο ίδιος είχε δικαίωμα να πραγματοποιεί συναλλαγές για λογαριασμό των πελατών της εταιρείας που είχε αναλάβει και όχι να χρησιμοποιήσει ο ίδιος χρήματα της εταιρείας σε συναλλαγές.
Στη 1:34 το βράδυ, πραγματοποίησε όντως μια νόμιμη συναλλαγή για πελάτη του από το προσωπικό του laptop. Ακολούθησαν όμως επτά ακόμα, με ρευστό της εταιρείας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι καταγράφεται μια μεγάλη διακοπή στη δραστηριότητα του μέσα στη νύχτα, με τις συναλλαγές του να εντείνονται λίγο πριν τις 4 το πρωί.
"Έριξε" 520 εκ. δολάρια σε παραγγελίες αργού πετρελαίου μέσω της ICE Futures Europe, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους χρηματιστές να αγοράσουν ή να πουλήσουν αργό πετρέλαιο και να ποντάρουν στο αν οι τιμές θα ανέβουν ή θα πέσουν.
Στη 1:22 το βράδυ η τιμή του πετρελαίου ήταν $71.40 ανά βαρέλι και στις 4, $73.05!
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Perkins ανέβασε την τιμή καθώς ανέβαζε συνεχώς την προσφορά, μέχρις ότου έφτασε στο σημείο να είναι ο κύριος υπεύθυνος για το 69% των παγκόσμιων συναλλαγών που είχαν να κάνουν με το αργό πετρέλαιο εκείνο το βράδυ.
Γύρω στις 6.30 το πρωί, με το πρώτο φως του ήλιου, ο μεθυσμένος broker κατάλαβε τι είχε κάνει. Έστειλε ένα sms στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, με το οποίο επικαλέστηκε αδιαθεσία και έγραφε ότι την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσε να πάει στη δουλειά.
Οι αρχές  ανέφεραν ότι ο Perkins είχε "περιορισμένη ανάμνηση" του περιστατικού, καθώς δεν μπορούσε να θυμηθεί λεπτομέρειες.
Ο μεθυσμένος κίνδυνος της παγκόσμιας αγοράς
Μεταξύ άλλων, στην κατάθεση του, παραδέχτηκε ότι είχε χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ και έπρεπε να ξεκινήσει αποτοξίνωση. Η ποινή του ήταν απαγόρευση συναλλαγών για πέντε χρόνια και αρχικό πρόστιμο 150.000 δολαρίων, το οποίο τελικά μειώθηκε στα 72.000 δολάρια.
Μετά το πέρας της απεξάρτησης του, η FSA θα κρίνει αν μπορεί να εργαστεί και πάλι σαν broker. Παρόλα αυτά, άνθρωποι της Δίωξης ανέφεραν ότι "ο κ. Perkins αποτελεί έναν εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο για την αγορά, όταν είναι μεθυσμένος"... Η PVM πάντως, δε σχολίασε το περιστατικό.
Εν κατακλείδι, ο Steve Perkins κατάφερε μέσα σε ένα βράδυ να γίνει παγκοσμίως γνωστός και να αποδείξει περίτρανα πώς η παγκόσμια αγορά μπορεί να γίνει άνω κάτω εξ αιτίας ενός μεθυσμένου ατοπήματος.
Για την ώρα, ο ίδιος συνεχίζει να διαμένει στο αξίας 340.000 λιρών σπίτι του στο Essex και σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές, αυτή τη φορά νηφάλιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου