Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΡΕΛΙΤΣΑ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ




Προσωρινά κρατούμενος ο Λ. Λαυρεντιάδης
Του Παναγιώτη Στάθη 


Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) για την πραγματοποίηση εξετάσεων μεταφέρθηκε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μετά την επίκληση ψυχολογικών προβλημάτων σε σχέση με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αλλά και το στρες που του προκάλεσε η απόφαση των δικαστικών αρχών για την προσωρινή του κράτηση.

Ο κ. Λαυρεντιάδης, που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, μεταφέρθηκε στο δημόσιο νοσοκομείο όπου θα παραμείνει φρουρούμενος παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν παθολογικοί λόγοι που να αιτιολογούν τον παραπάνω ισχυρισμό.

Νωρίτερα, μετά την απολογία του στη δεύτερη ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, ο επιχειρηματίας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα.

Ο κ. Λαυρεντιάδης απολογήθηκε στον Ευαγγελισμό όπου διακομίστηκε χθες το βράδυ μετά τη σύλληψή του,  λόγω του γνωστού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την υγεία του. 

Κατά την απολογία του η οποία ήταν λιτή, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αναφέρθηκε επί μακρόν στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει για να αποδείξει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και παρέπεμψε για περισσότερες απαντήσεις στα υπομνήματα που έχει κατά καιρούς καταθέσει. Επίσης, επανέφερε πρόταση που είχε υποβάλει στο παρελθόν που αφορούσε την αποδέσμευση τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία προκειμένου να μεταφέρει ποσό 160 εκατ. ευρώ στην Proton Bank. Ωστόσο, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές τότε που ο κ. Λαυρεντιάδης είχε υποβάλει την ίδια πρόταση του δόθηκαν 4 προθεσμίες προκειμένου να φέρει τα χρήματα, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν το έπραξε ποτέ.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο επιχειρηματίας δεν θέλησε να κάνει χρήση του δικαιώματος προθεσμίας και αποφάσισε να απολογηθεί  χωρίς να λάβει γνώση της δικογραφίας και του κατηγορητηρίου το οποίο αριθμεί 400 σελίδες. 

Συλλήψεις και εντάλματα
Όπως ανέφερε από νωρίς σήμερα το Capital.gr, κύμα συλλήψεων βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο μιας γιγαντιαίας δικαστικο-αστυνομικής επιχείρησης για την υπόθεση της Proton Bank με κεντρικό πρόσωπο τον κρατούμενο στον Ευαγγελισμό επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Μετά την αιφνιδιαστική σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη, με ένταλμα σύλληψης της 2ης ειδικής ανακρίτριας, το βράδυ συνελήφθησαν με την ίδια διαδικασία τρία υψηλόβαθμα -πρώην- στελέχη της τράπεζας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, πρόκειται για τους κ.κ. Αν. Αθανάσογλου, Τρ. Κολλίντζα, Δ. Σαραμαντή.

Την ίδια στιγμή έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και για το στενό συνεργάτη του κ. Λαυρεντιάδη Πέτρο Κυριακίδη, τον οποίο η αστυνομία αναζήτησε στην οικία του χωρίς να τον εντοπίσει και ως εκ τούτου καταζητείται. Παράλληλα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και για την Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, που ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton Bank, η οποία επίσης καταζητείται.

Για την υπόθεση, που σχετίζεται με τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια που χορηγούσε η τράπεζα την περίοδο που πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης, κατηγορούνται για σειρά κακουργημάτων 27 συνολικά πρόσωπα, ενώ το συνολικό σχηματικό ποσό των επισφαλών δανείων που φέρονται να δόθηκαν σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία, αγγίζει τα 701 εκατ. ευρώ.

Πάντως κατά τον έλεγχο στο σπίτι του βρέθηκαν χαρτοκιβώτια με πολλά χρήματα (φήμες λένε για πάνω από 400.000 ευρώ), εκατοντάδες μικρά κουτάκια με πανάκριβα κοσμήματα, θωρακισμένα αυτοκίνητα κλπ. τα οποία κατασχέθηκαν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ χθες το βράδυ μαζί με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη συνελήφθησαν δεκαέξι άτομα και συγκεκριμένα δύο λιμενικοί, δύο αστυνομικοί και δώδεκα ιδιώτες, με την κατηγορία ότι του παρείχαν προστασία. Οι 16 βρέθηκαν στο σπίτι του επιχειρηματία και οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας, χωρίς άδεια. Οι λιμενικοί, είναι δύο 32χρονοι βατραχάνθρωποι που υπηρετούν στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ενώ οι αστυνομικοί είναι ένας υπαστυνόμος ηλικίας 50 ετών, που υπηρετεί στα ΜΑΤ και ένας αρχιφύλακας 45 ετών, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων.

Λ. Λαυρεντιάδης: Διάτρητο και προκατειλημμένο το πόρισμα της ΤτΕ

Για «δυσμενή επιλεκτική μεταχείριση» κάνει λόγο ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με αφορμή την απόφαση για προσωρινή κράτησή του.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λαυρεντιάδης αναφέρει πως τα προβλήματα της υγείας του «αγνοήθηκαν προκλητικά» ενώ τονίζει πως ουδέποτε επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Λαυρεντιάδη:

"Μολονότι όπως όλοι γνωρίζουν έχω σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που καθιστά κατά καιρούς αναγκαία την νοσηλεία μου στο εξωτερικό,

1. Επέστρεψα στη χώρα μου αμέσως μετά την κίνηση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος μου προκειμένου να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της δικαιοσύνης. Εμφανίστηκα πάντοτε, όπου και όποτε τούτο μου ζητήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών, ενώ είμαι γνωστής διαμονής και ουδέποτε επιχείρησα να διαφύγω στο εξωτερικό.

2. Τα προβλήματα υγείας μου αγνοήθηκαν προκλητικά. Καθιστώ υπεύθυνη την δικαιοσύνη για οτιδήποτε μου συμβεί.

3. Η παρούσα ποινική διαδικασία σε βάρος μου στηρίχτηκε σε ένα διάτρητο, αντιφατικό και εντελώς προκατειλημμένο πόρισμα ελέγχου που συντάχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για κλασική περίπτωση δυσμενούς επιλεκτικής μεταχείρισης. Πολύ πριν μου απαγγελθεί ποινική κατηγορία είχα επιστήσει με ειδική οικονομοτεχνική πραγματογνωμοσύνη την προσοχή της δικαιοσύνης στα κραυγαλέα σφάλματα του πορίσματος. Αγνοήθηκε παντελώς.

4. Δεν τηρήθηκε καθόσον αφορά το πρόσωπό μου η δικονομική τάξη και καταστρατηγήθηκε κάθε δικονομικό δικαίωμά μου. Αρνήθηκα να συμπράξω σε αυτό.

5. Λυπάμαι τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν τώρα χωρίς δουλειά και αναρωτιέμαι για ποιον λόγο, σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα στιγμή, δεν θέλουν κάποιοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα 160 εκατομμύρια ευρώ που έχω δηλώσει από τον Ιούλιο ότι θέλω να καταβάλλω."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου