Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΤΟΥ ΓΑΪΔΟΥΡΙΟΥ

Ποιο μυστικό κρατά ακλόνητο τον Παπασταύρου στο πλάι του Σαμαρά;
 
Ποιο μυστικό κρατά ακλόνητο τον Παπασταύρου στο πλάι του Σαμαρά;
 
Η εμπλοκή με τη λίστα Λαγκάρντ, την υπόθεση Μαργαρίτας Παπανδρέου, τον Μιωνή και το Ισραήλ, τον... άλλο «Mionis» και τη φοροδιαφυγή-μαμούθ, τη Siemens και τη «διαπραγμάτευση» στην Ελβετία
Σίγουρα, ο Σταύρος Παπασταύρου δεν είναι τυχαίος. Και δεν αναφερόμαστε μονάχα στο μεταπτυχιακό και την υποτροφία στο Harvard (ξέρετε, το αμερικανικό πανεπιστήμιο για το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πιο περήφανος από το γεγονός ότι ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας). Ο κ. Παπασταύρου δεν είναι απλά ο ένας δικηγόρος (παρ’ Αρείω Πάγω), στον οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναθέσει τη διεύθυνση της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του κόμματος. Όπως όλα δείχνουν, είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ο άνθρωπος που από συνεργάτης του προκατόχου του στην κεφαλή της ΝΔ, κατάφερε να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά στο ρόλο του ως Ελληνα πρωθυπουργού.

Παρά την αρνητική δημοσιότητα που επανειλημμένα συγκεντρώνει στο πρόσωπό του, ο κ. Παπασταύρου βρίσκει πάντα θέση στο πλάι του κ. Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες στιγμές.
Σημειώστε ότι, σχεδόν πάντα, ο κ. Παπασταύρου δεν βρίσκεται στο πρώτο πλάνο των φωτογραφιών. Φαίνεται πως προτιμά το background. Πώς αλλιώς θα λειτουργούσε ως ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών;
Και, παρότι ουδέποτε έγινε γνωστό κάποιο συγκεκριμένο, εντυπωσιακό αποτέλεσμα των projects που αναλαμβάνει να διαχειριστεί, ο κ. Παπασταύρου μένει ακλόνητος στο πλάι του πρωθυπουργού, παρά την αρνητική δημοσιότητα που καταφέρνει κατά καιρούς να συγκεντρώνει και η οποία πλήττει –ασφαλώς- ευθέως το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Συνήθως, ο κ. Παπασταύρου προτιμά να κινείται στο περιθώριο. Αυτή είναι μια από τις λίγες φωτογραφίες στις οποίες απαθανατίζεται σε πρώτο πλάνο, δίπλα στον έτερο στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη.
Πλέον πρόσφατο περιστατικό, η εμπλοκή του ονόματός του κ. Παπασταύρου με τη λίστα Λαγκάρντ, την υπόθεση των 500 εκατομμυρίων και της Μαργαρίτας Παπανδρέου που έφεραν στη δημοσιότητα οι εφημερίδες ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και ΒΗΜΑ την περασμένη Κυριακή.
Όταν, στα τέλη Οκτωβρίου, το περιοδικό HOT DOC δημοσίευσε το όνομα «PAPASTAVROU STAVROS (LAWYER) μεταξύ άλλων 2.058 ονομάτων ως το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, ίσως οι πιο καλόπιστοι να έσπευσαν να σκεφτούν ότι μπορεί και να πρόκειται για απλή συνωνυμία με τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών του πρωθυπουργού. Καλοπιστία στα όρια της αφέλειας, βέβαια, αφού τόσο το ονοματεπώνυμο όσο και η ιδιότητα συμπίπτουν με το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, από την άλλη όμως «είναι ποτέ δυνατόν ο πρωθυπουργός να διατηρεί στο πλάι του έναν άνθρωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ;», θα σκέφτηκαν κάποιοι. Στη συνέχεια, όμως, με δηλώσεις του στο HOT DOC, ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής δεν άφησε και πολλές αμφιβολίες ότι πρόκειται για ένα και το αυτό πρόσωπο. Ο κ. Μιωνής, ο οποίος είναι γεννημένος στην Ελλάδα, αλλά από το 2006 ζει και δραστηριοποιείται με έδρα το Τελ Αβίβ (σημειώστε τη λεπτομέρεια αυτή, θα μας χρειαστεί παρακάτω), δήλωσε ότι τόσο η κυρία Μαρία Παντελή –που επίσης εμφανίζεται στη λίστα του HOT DOC- όσο και ο κ. Παπασταύρου ήταν διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων (funds) του και με αυτή τους την ιδιότητα ήταν συνδικαιούχοι σε καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC και όχι με προσωπικά τους κεφάλαια.

Το όνομα Παπασταύρου εμφανίστηκε ξανά, όμως, την περασμένη Κυριακή στην υπόθεση των 500 εκατομμυρίων και την εμπλοκή της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή από τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος και ο προϊστάμενος περιφερειακής διεύθυνσης του Σώματος, Ευ. Καραμάνος αναφέρονται στο όνομα της κυρίας Παπανδρέου. Λένε ότι ο διευθυντής ελέγχου του ΣΔΟΕ, Ν. Λέκκας τους είχε αναφέρει προφορικά ότι πίσω από την κατάθεση-μαμούθ στην ελβετική τράπεζα (σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον πλέον παχυλό λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα) κρύβεται η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Μετά το σάλο που ξέσπασε, έσπευσε -και αυτή τη φορά- να παρέμβει με ανακοίνωσή του ο κ. Μιωνής, στην οποία διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση του με την κυρία Παπανδρέου, καλύπτει πλήρως (ξανά) την κυρία Παντελή, αλλά –περιέργως…- αυτή τη φορά δεν αναφέρεται στον κ. Παπασταύρου.
Ας ανακεφαλαιώσουμε. Το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ, όπως τη δημοσίευσε το HOT DOC. Ο επιχειρηματίας –με έδρα το Ισραήλ- κ. Μιωνής σπεύδει να εξηγήσει ότι ο κ. Παπασταύρου διαχειριζόταν αμοιβαία κεφάλαια (funds) ιδιοκτησίας του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με τον εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά. Όταν έρχεται στη δημοσιότητα η εμπλοκή Μαργαρίτας Παπανδρέου, από τις καταθέσεις των στελεχών του ΣΔΟΕ και τα δημοσιεύματα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Μιωνής και ο συνεργάτης του κ. Παπασταύρου να λειτουργούσαν ως «μπροστινοί» της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού. Βεβαίως, ο κ. Μιωνής σπεύδει να διαψεύσει κάθε τέτοιο σενάριο.
Το ερώτημα είναι γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν απομακρύνει από το πλάι του έναν άνθρωπο εις βάρος του οποίου συσσωρεύονται τόσες και τέτοιες κατηγορίες. Γιατί ένας προβεβλημένος υπουργός της κυβέρνησης, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει να εμφανιστεί ως ο πιο δεινός υπερασπιστής του κ. Παπασταύρου; «Μα είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», θα πουν κάποιοι. Σωστό. Όμως, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητά από τον χαμηλο-μισθωτό και τον χαμηλο-συνταξιούχο πρωτοφανείς θυσίες, την ώρα που θυσιάζει την ίδια την Υγεία μας για χάρη των δανειστών μας, την ώρα που οι υπουργοί του μας λένε ότι είναι… ευτύχημα να ζεις με μισθό 586 ευρώ, δεν είναι τεράστια πρόκληση το δεξί χέρι του πρωθυπουργού να εμπλέκεται κάθε δυο και τρεις με τη λίστα Λαγκάρντ, με ύποπτα κεφάλαια, με ισραηλινές εταιρείες και, τελικά, με ιλιγγιώδη ποσά, όπως τα 500 εκατομμύρια; Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια;
(Και, παρεμπιπτόντως, ποια η προσωπική εμπλοκή Χατζηδάκη με το θέμα;).
Με πρωτοφανή ζήλο και σε ρόλο... συνηγόρου υποστήριξε τον Σταύρο Παπασταύρου ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στην εκπομπή "Ανατροπή" την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο Παπασταύρου δεν έχει καμία εμπλοκή με τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζοντας τον με πάθος.


Ο «ΑΛΛΟΣ» MIONIS ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ-ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ποιος είναι, όμως, ο συνεργάτης του κ. Παπασταύρου, ο κ. Μιωνής που διαχειρίζεται τεράστια κεφάλαια –όλα νόμιμα, όπως σπεύδει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει- από το Τελ Αβίβ, αφού το 2006 εγκατέλειψε την Ελλάδα; Ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει τόσο στενή σχέση με τον έμπιστο του Αντώνη Σαμαρά που τον όρισε συνδικαιούχο σε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιλιγγιώδη ποσά στην Ελβετία;
Είναι ποτέ δυνατόν να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, τον Sabby Mionis, ο οποίος αναζητείται για τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής από την αμερικανική εφορία (IRS), ύψους –τότε- 1 εκατ. δολ.; ‘Η θα μας πουν, πάλι, ότι πρόκειται για συνωνυμία; Διότι το όνομα Mionis το ανακαλύπτουμε σε έγγραφο του IRS που καταγράφει την υπόθεση φοροδιαφυγής υπ’ αριθμ. 319327706, με ημερομηνία 29.6.2006 και ύψος 957.502 δολ. Σημειώστε ότι, προφανώς, το ποσό έχει αυξηθεί σημαντικά έκτοτε (με τόκους και πρόστιμα). Σημειώστε, επίσης, την χρονολογία. Το 2006 ήταν που ο «άλλος» Μιωνής εγκατέλειψε την Ελλάδα και κατέφυγε στο Ισραήλ. Μάλιστα, ο «άλλος» Μιωνής έπαψε να είναι διαχειριστής των επίμαχων funds (που μεταβιβάστηκαν στην ελβετική τράπεζα EFG) λιγότερο από ένα μήνα αφού στοιχειοθετήθηκε η υπόθεση της τεράστιας φοροδιαφυγής κατά του Mionis στις ΗΠΑ…



Πηγή

1 σχόλιο: