Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΜΕ ΤΗ ΓΟΜΟΛΑΣΤΙΧΑ

Ο Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε τα ξαδέλφια του από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ


Τα ξαδέλφια του αφαίρεσε ο Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ

Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει καθώς από την εξέταση της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι είχαν αφαιρεθεί τρία πρόσωπα, στενοί συγγενείς του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παραλάβει την πρώτη λίστα που εστάλη το 2010 και την παρέλαβε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την εξαδέλφη του Ελένη, κόρη του προδικτατορικού στελέχους της Ενωσης Κέντρου και μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και των συζύγων τόσο της ίδιας όσο και της αδελφής της Μαρίνας, Συμεών Σικιαρίδη και Ανδρέα Ρόσονη οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με τραπεζικό λογαριασμό ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στο ελβετικό παράρτημα της HSBC.

Οι δικαστικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα αφαιρέθηκαν όταν έφτασε η λίστα στην Ελλάδα και εξ΄ αυτού του λόγου ως πρώτος ύποπτος φέρεται ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος όχι μόνον παρέλαβε τη λίστα αλλά ταυτοχρόνως δεν την πρωτοκόλλησε ποτέ στο υπουργείο και δεν την έστειλε ποτέ επισήμως στο ΣΔΟΕ για πλήρη και αναλυτικό έλεγχο.

Βέβαια ο ίδιος ακόμη και σήμερα αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Δύο λογαριασμοί και 1,2 εκατ. δολάρια

Οι δύο εξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών και οι σύζυγοί τους, συνδέονται με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC που είχαν ανοιχτεί και κινούνταν από το 1997 έως το 2007. Ο ένας εκ των δύο λογαριασμών περιέχει το ποσό των 1.226.000 δολαρίων ενώ ο άλλος είναι ανενεργός και δεν αναφέρεται ποσό.

Ουσιαστικά, από την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ είχαν αφαιρεθεί τρία αρχεία, που αντιστοιχούν σε τρία πρόσωπα.

Εισαγγελείς: Κάποιος στην Ελλάδα έβαλε χέρι στην αυθεντική λίστα

Οπως ελέχθη χαρακτηριστικά από εισαγγελικούς κύκλους «κάποιος έβαλε χέρι στην πρώτη λίστα, που στάλθηκε από τη Γαλλία». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι δεν υπάρχει άλλη διαφοροποίηση στη δεύτερη λίστα, που παρελήφθη εσχάτως από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, τόνιζαν, οι γαλλικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι η λίστα που έστειλαν τώρα είναι ίδια που παραδόθηκε πριν δύο χρόνια στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επομένως η αλλοίωση έγινε στην Ελλάδα.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα δημιουργηθούν βάσιμες υποψίες ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε τα συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα που παρέλαβε από την κυρία Λαγκάρντ και θα διωχθεί για κακούργημα (πλαστογραφία).

Η Οδύσσεια της λίστας Λαγκάρντ από εδώ και πέρα

Υπενθυμίζεται πως οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, στο διαβιβαστικό έγγραφό τους προς τον Αρειο Πάγο δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα από τη σύγκριση των δύο λιστών, ζητούσαν όμως την παραπομπή του στη Βουλή.

Στη συνέχεια, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, διαβίβασε το έγγραφο των δύο οικονομικών Εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα το διαβιβάσει εντός της ημέρας στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και στον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής, Θανάση Νάκο.

Η Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, θα διαβιβάσει ολόκληρη την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ και στους πολιτικούς αρχηγούς για να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της.

Τι έλεγε ο Παπακωνσταντίνου στις 24 Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται πως όταν εκλήθη στη Βουλή στις 24 Οκτωβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αρνηθεί τα πάντα λέγοντας ότι δεν ανέχεται να ακούει για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Τότε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε πει το απίστευτο ότι έδωσε το CD με τη λίστα στο γραφείο του για φύλαξη και έκτοτε δεν ξέρει που είναι: «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας. Εγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από τη Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ όπου επικρατεί πανηγυρική ατμόσφαιρα καθώς εκτιμούν ότι αποδεικνύεται η πλήρης αθωότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν έχει κάνει κανένα επίσημο σχόλιο, την ώρα που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης πλήρη διαφάνεια και διαλεύκανση της υπόθεσης τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προαναγγέλλει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός σε γραπτή του δήλωση αρνείται κάθε ευθύνης:

Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης".

Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:

  • Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.
  • Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.
  • Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.
  • Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.

Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.

Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου