Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Κόμματα χρεωμένα ως το λαιμό με δάνεια 272 εκατομ. ευρώ

Κόμματα χρεωμένα ως το λαιμό με δάνεια 272 εκατομ. ευρώ


Δάνεια που ξεπερνούν τα 270 εκατομμύρια ευρώ πήραν από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια όλα τα κόμματα της Βουλής, με πρωταθλητές τους δύο πάλαι ποτέ ισχυρούς κομματικούς φορείς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ κρατάει τα σκήπτρα αφού δανείστηκε 132.437.915 εκατομμύρια ευρώ (κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα) με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με δάνεια ύψους 120.757.300 εκατ. ευρώ.
Τα λιγότερα έχει δανεστεί από τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ αφού το ύψος του χαρτοφυλακίου του στις τράπεζες είναι 8.276.788 εκατ. ευρώ. Το ΚΚΕ προηγείται ελαφρά με δάνεια ύψους 10.977.245 εκατ. ευρώ.

Σε κούρεμα ελπίζει η ΝΔ
Σύμφωνα με τα Νέα, η ΝΔ ετοιμάζεται να ζητήσει κούρεμα των δανείων της και απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος το χρέος της να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ ετοιμάζεται να ζητήσει μείωση και του επιτοκίου, το οποίο σήμερα κινείται στο 8,5%, αλλά και επανακαθορισμό των όρων που έχει υπογράψει με τις τράπεζες να παρακρατούν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης, με το επιχείρημα ότι αν δεν καταλήξουν κάποια χρήματα από την επιχορήγηση στα ταμεία της Συγγρού τότε η ΝΔ δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τις άμεσες υποχρεώσεις της.
Καταγγελίες Μπάμπη Βωβού για τα ενοίκια
Αίσθηση είχε προκαλέσει προ ημερών η αποκάλυψη του γιού του Μπάμπη Βωβού Άρη ότι η ΝΔ η οποία έχει εγκατασταθεί στη Λεωφόρο Συγγρού, σε κτίριο ιδιοκτησίας της εταιρίας του πατέρα του, έχει να πληρώσει ενοίκιο από τον Απρίλιο του 2011. Μάλιστα, όπως, είπε ο Αρης Βωβός, για το λόγο αυτό ακυρώθηκε και συμφωνία της εταιρίας του με δύο τράπεζες.
Δραματικά τα οικονομικά και στο ΠΑΣΟΚ
Με εκκωφαντικό τρόπο ήρθαν χθες στην επιφάνεια τα οικονομικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστολή εργαζομένων στο κόμμα, οι οποίοι αφού κατήγγειλαν ότι παραμένουν απλήρωτοι 11 μήνες, ζήτησαν από τα κορυφαία στελέχη «να πουλήσουν τις βίλες και τα κότερα που έχουν για να τους πληρώσουν».

Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολικό χρέος περίπου 120 εκατ. ευρώ και πρόσφατα κινδύνευσε να βρεθεί στο δρόμο αφού στην Ιπποκράτους έφτασε αίτημα δικαστικής έξωσης. Ηδη εδώ και μήνες έχει επιτευχθεί κούρεμα 50% των μισθωμάτων των κτιρίων που ενοικιάζει το κόμμα.
Το κτίριο της Ιπποκράτους που κόστιζε μηνιαίως 67.000 ευρώ μειώθηκε στα 35.000 ευρώ ενώ για το κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη που στεγάζει το ΙΣΤΑΜΕ από ενοίκιο 11.500 ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.000 ευρώ.
Οι οφειλές του ΠΑΣΟΚ από απλήρωτα μισθώματα ανέρχονται στα 110.000 ευρώ και συμφωνήθηκε να μειωθούν στις 50.000 ευρώ με τον όρο το ποσό να καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.
Χθες το ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του γενικού διευθυντή του κόμματος Νίκου Σαλαγιάννη προς ψηφοφόρους και φίλους, ζήτησε να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να στηρίξουν οικονομικά την παράταξη. Ηδη έχουν αποσταλεί επιστολές σε 1.000 στελέχη και παράγοντες ανά την Ελλάδα και αναγνωρίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση».

Χρεωμένος και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλό δανεισμό σε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά δεν έχει πληρώσει δεδουλευμένα στους 45 υπαλλήλους του κόμματος και στους εργαζομένους στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο κόκκινο 105,5. Οι τελευταίοι έκαναν μάλιστα πρόσφατα τετραήμερη απεργία ζητώντας τα δεδουλευμένα και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου, μόλις εκταμιευθεί η προκαταβολή της κρατικής επιχορήγησης.
Ας σημειωθεί ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επί της Πλατείας Κουμουνδούρου είναι ιδιόκτητο ενώ το δάνειο που έχει λάβει από τις τράπεζες ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ έχει ρυθμιστεί.

Μεγάλη οικονομική κρίση στο ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, παρότι πέρασε από την εποχή των παχέων αγελάδων με ανθηρά οικονομικά, βρίσκεται σήμερα σε δεινή οικονομική κατάσταση και τα δάνειά του ανέρχονται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ.
Τον φετινό Ιανουάριο το ΚΚΕ έκανε αίτηση στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ Α.Ε., της εκτυπωτικής επιχείρησης του κόμματος ενώ έκλεισε και την τηλεόραση «902».
Η Κεντρική Επιτροπή εξήγγειλε δίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αποδίδοντας σε αυτή μεγάλη σημασία και αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι «Το ΚΚΕ βίωσε ήδη βαρύ οικονομικό πλήγμα τόσο από την καπιταλιστική κρίση όσο και από την πολιτική επίθεση που δέχτηκε η περιορισμένη οικονομική δραστηριότητά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου