Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΩΝ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ


 


Τα ψέματα του Γιάννου για τον λογαριασμό στην HSBC
Bιοπαλαιστής «χάρισε» 1,3 εκατ. € στη γυναίκα του Γιάννου

Περισσότερο τα έμπλεξε ο Γιάννος Παπαντωνίου τα πράγματα με τις περίφημες καταθέσεις της συζύγου του στην Ελβετία παρά τα αποσαφήνισε με την πολυσέλιδη απάντηση που έστειλε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά την περιουσιακή κατάσταση νυν και πρώην πολιτικών.
Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του κ. Κώστα Σημίτη όχι μόνο δεν πείθει με την, καταφανώς έωλη, επιχειρηματολογία του, αλλά κινδυνεύει πλέον να βρεθεί κατηγορούμενος για περισσότερες υποθέσεις απ’ όσες εμπλέκεται, καθώς ομολογεί, μεταξύ άλλων, ότι έχει υποπέσει σε φοροδιαφυγή από πώληση ακινήτων! Με τον κ. Παπαντωνίου, στο κατόπι του οποίου βρίσκονται εισαγγελείς, εφοριακοί και ορκωτοί λογιστές της Βουλής προκειμένου να ξεμπλέξουν το κουβάρι με τις τραπεζικές καταθέσεις του, φαίνεται να προκύπτει ένα ιδιόμορφο déjà vu: οι απίθανες δικαιολογίες του για το πώς βρέθηκε η σύζυγός του κυρία Ρούλα Κουράκου στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ως κάτοχος 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά και πώς δικαιολογούνται μαύρες τρύπες στις προσωπικές του καταθέσεις, θυμίζουν το πώς ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν θλιβερές περιπτώσεις πολιτικών όπως εκείνη του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, αλλά και άλλων. Ειδικά όμως με τον κ. Παπαντωνίου φαίνεται ότι το όλο θέμα θα έχει πολύ σασπένς και ιδιότυπες πτυχές, ιδίως εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πρώην υπουργός επιστρατεύει πλέον τον πρώην σύζυγο της κυρίας Κουράκου, τον οποίο εμφανίζει ως πηγή προέλευσης των 1,3 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό της, στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Ο έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με μακρά επαγγελματική παρουσία στην οδό Λιοσίων, στην Αθήνα, κ. Θεόδωρος Ουσταμπασίδης αναδεικνύεται έτσι σε ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά, αν και η νέα αυτή εκδοχή στην υπόθεση φαίνεται να μπάζει από παντού.
«Τα γυρίζει» για τον λογαριασμό
Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο από τη νέα τροπή που έλαβαν τα πράγματα είναι ότι ο πρώην υπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών και παραδέχεται τώρα ότι ο λογαριασμός στην Ελβετία είναι όντως της συζύγου του, ενώ στις 28 Οκτωβρίου, όταν αποκαλύφθηκε η λίστα Λαγκάρντ (από το περιοδικό «HOT DOC») ή έστω μία εκδοχή της, ο κ. Παπαντωνίου διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η «Stavroula kourakou», που αναφερόταν στον κατάλογο, ήταν άλλο πρόσωπο και ότι πρόκειται για συνωνυμία!
Ο λογαριασμός άνοιξε το 2000 και ενώ οι δυο τους ήταν παντρεμένοι ήδη τρία χρόνια… Ακόμη κι αν δεν τον ενημέρωσε τότε η σύζυγός του για την ενέργειά της να ανοίξει παρτίδες με την Ελβετία, καθώς τα χρήματα προορίζονταν για τα παιδιά της από τον πρώτο της γάμο, είναι πρακτικά αδύνατο να μην του το ομολόγησε όταν ξέσπασε το θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ. Iσως, βέβαια, η κυρία Κουράκου να είναι ένας πολύ περίεργος τύπος: ή πολύ cool και αδιάφορη ή απελπιστικά απόμακρη. Πιθανόν δε να αποφεύγει να του αναφέρει τα οικονομικά της θέματα. Εκτός κι αν το ζευγάρι περνάει τέτοια κρίση που σχεδόν δεν μιλάει ο ένας στον άλλον.
Δίνεται φυσικά και μια άλλη, πιο γήινη, εξήγηση. Ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του να συνεννοήθηκαν και να επέλεξαν να πουν ένα εύκολο ψέμα για να καλύψουν την υπόθεση, εκδοχή που γεννά τεράστια ερωτήματα: εάν τα πράγματα ήταν από την αρχή ξεκαθαρισμένα και οι καταθέσεις νόμιμες και διαφανείς, γιατί το ζεύγος δεν είπε την αλήθεια; Γιατί διακινδύνευσαν να διασυρθούν από τις εξελίξεις και να εκτεθούν με τις ψευδείς ανακοινώσεις εάν δεν έχουν να κρύψουν τίποτα; Και, κυρίως, εάν είπαν ένα τόσο προκλητικό ψέμα πριν από δύο μήνες και ενώ βούιζε όλη η οικουμένη, γιατί να μην επαναλαμβάνουν αυτή την τακτική των ψεμάτων κάθε φορά που βρίσκονται εκτεθειμένοι από νέες αποκαλύψεις;
Τι ισχυρίζεται, λοιπόν, τώρα ο κ. Παπαντωνίου; Υποστηρίζει ότι τα χρήματα προέρχονται κυρίως από τον κ. Ουσταμπασίδη και οικονομικές πηγές της οικογένειας της κυρίας Κουράκου. Είναι απορίας άξιον όμως το πώς φέρεται, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, να κινείται ο πρώην σύζυγος της συζύγου του. Το ζευγάρι Ουσταμπασίδης - Κουράκου είχε ένα επεισοδιακό διαζύγιο στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αποτέλεσμα της επιλογής της συζύγου να συνάψει ερωτική σχέση και να ζήσει με τον κ. Παπαντωνίου. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ένταση ήταν πολύ μεγάλη και ο συμβιβασμός επώδυνος για την κυρία Κουράκου, καθώς η συμφωνία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο ανήλικα παιδιά της θα ζούσαν με τον πατέρα, ο οποίος αποκτούσε και την επιμέλεια.Πόσο λογικό είναι λοιπόν ένας απατημένος σύζυγος, που έχει ο ίδιος την επιμέλεια των παιδιών του, να καταθέτει ένα τεράστιο ποσό, ίσως άνω του 1 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό της πρώην συζύγου του, με μοναδικό δικαιούχο εκείνη (!), η οποία στο μεταξύ έχει φτιάξει τη ζωή της με διαφορετικό τρόπο, και μάλιστα έχει αποκτήσει ένα ακόμη παιδί με τον νέο σύζυγό της; Εάν ήθελε να διαθέσει χρήματα για το μέλλον των παιδιών του γιατί να μην τα καταθέσει σε δικό του λογαριασμό, ή έστω να είναι και ο ίδιος συνδικαιούχος; Ή, ακόμη, και να βάλει συνδικαιούχους τα δύο παιδιά του, ώστε να εξασφαλίσει κάπως ότι τα χρήματα θα ανήκουν όντως σε αυτά - στην περίπτωση που στο μεταξύ πήγαινε κάτι στραβά. Εκτός κι αν ο κ. Ουσταμπασίδης δεν γνώριζε ότι καταθέτοντας τα χρήματα στον λογαριασμό της πρώην συζύγου του αμέσως το ποσό αυτό είναι δυνατόν να ανήκει τόσο στον νυν σύζυγο της κυρίας Κουράκου όσο, φυσικά, και στο τρίτο της παιδί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου