Άμεση ήταν η αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών στις καταγγελίες των παραγωγών της Κρήτης για τις Σκοπιανές τομάτες  που έχουν "πλημμυρίσει" το τελευταίο διάστημα και την αγορά του νησιού (δείτε εδώ).
Ήδη , σύμφωνα με τις πληροφορίες τόσο οι Διευθύνσεις Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και το ΣΔΟΕ ερευνούν το πώς ο εισαγωγέας προχώρησε στην κίνηση αυτή, ελέγχοντας παραστατικά, προέλευση αλλά και πού τις διοχέτευσε ( και με ποιόν τρόπο) , ενώ για το ίδιο θέμα ο Γιώργος Ντισπυράκης εκ μέρους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ)  ενημέρωσε σχετικά τον αρμόδιο εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβαση του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των παραγωγών θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι καθόλου τυχαία και έχει καθαρά στόχο να πλήξει τους ντόπιους καλλιεργητές . Όπως τονίζουν έγινε σε μια εποχή που η τιμή του προϊόντος είχε ξεφύγει από τα χαμηλά των 15 λεπτών των κιλό που πωλείτο μέχρι πρόσφατα και είχε φτάσει και στα 30 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αθρώα αυτή εισαγωγή τομάτας από τα Σκόπια έγινε για να "γεμίσει" η αγορά , να πέσει η τιμή και να μπορέσουν και πάλι οι επιτήδιοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και τους ντόπιους παραγωγούς.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ηρακλείου επισημαίνει:
""Ή Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ ΚΡΗΤΗΣ) μετά από σχετική έρευνα στην ντόπια αγορά καταγγέλλει ότι άγνωστες ποσότητες ντομάτας εισαγωγής (Σκοπίων) έχουν εισαχθεί στην Ελληνική αγορά και στην ντόπια κρητική αγορά, χωρίς την εκ του νόμου υποχρεωτική αναγραφή, κατά την διάθεση του στην λιανική αγορά, της χώρας προέλευσης και των λοιπών διακριτικών στοιχείων ιχνηλασιμότητας του προϊόντος.
Αυτό έχει σαν συνέπεια οι καταναλωτές να μη μπορούν να γνωρίζουν αν οι ντομάτες που αγοράζουν και πληρώνουν ως ντόπιες (Ιεράπετρας ή Μεσαράς) είναι πράγματι τέτοιες. Αυτές οι τομάτες εισαγωγής είναι αμφίβολο αν είναι "καθαρές" από αγροχημικά καθώς πχ. στα Σκόπια επιτρέπονται ουσίες φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν αυτά τα προϊόντα ελέγχθηκαν κατά την εισαγωγή τους; Έτσι οι καταναλωτές υφίστανται οικονομικής παραπλάνηση και κίνδυνο καθώς πληρώνουν ως ασφαλή ντόπια, πρώιμα κηπευτικά εισαγωγής αγνώστου ποιότητας και επιβάρυνσης με φυτοφάρμακα.
Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ ΚΡΗΤΗΣ) είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρητικών παραγωγών πρωίμων κηπευτικών είναι πιστοποιημένοι.
Ακολουθούν πιστά τα αυστηρότατα πρότυπα φυτοπροστασίας & συγκομιδής της Ευρώπης επιβαρυνόμενοι το ανάλογο κόστος παραγωγής. Για αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ουδεμία επισήμανση η προειδοποίηση από εντεταλμένους Ευρωπαϊκούς φορείς ελέγχου, επιβαρυμένων με αγροχημικά πρωίμων κηπευτικών από την Κρήτη. Οι ενδιαφερομένοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΕΝΚΗ (http://www.enkh.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=120&Itemid=44) όπου τηρείτε σχετική λίστα αναφορών.
Στην λίστα αυτή θα παρατηρήσετε ότι φιγουράρουν συχνότατα εκτός των συνήθως υπόπτων (Τουρκία, Αίγυπτος, Κίνα, Μαρόκο κλπ) και άλλες υποτίθεται αυστηρές ως προς την νομοθεσία χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία κα. Η παράνομη αυτή διαδικασία εισαγωγής ντομάτας και διάθεσης της ως ντόπια, εκτός της αδιαφάνειας που εμπεριέχει ως προς την εμπορική πλευρά, λειτουργεί ως δούρειος ίππος συμπιέζοντας τις τιμές διάθεσης των παραγωγών μας οδηγώντας τους στην εξαθλίωση και την εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Εμπορίου, ΕΦΕΤ, ΣΔΟΕ) να ελέγξουν με όση περισσότερη αυστηρότητα μπορούν το θέμα αυτό επιβάλλοντας τις ανάλογες κυρώσεις.
Συμβουλεύουμε επίσης τους καταναλωτές να μην αγοράζουν πρώιμα κηπευτικά αμφιβόλου συσκευασίας ως ντόπια αλλά να πιστοποιούν από τις ταμπέλες ότι πρόκειται για ασφαλή, ανώτερης ποιότητας ντόπια κηπευτικά".


Πηγή