Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ

Στα διχτυα του ΣΔΟΕ κύκλωμα αγροτών που εισέπρατε παράνομα επιστροφές ΦΠΑ

 

Στα διχτυα του ΣΔΟΕ κύκλωμα αγροτών που εισέπρατε παράνομα επιστροφές ΦΠΑ

Εκτεταμένη έρευνα σε αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου, προκειμένου να εξετασθεί εάν υπάρχουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pheme.gr, μετά από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ ήρθε στην επιφάνεια το εκτεταμένο κύκλωμα χονδρεμπόρων που σε συνεργασία με αγρότες των νομών Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου χρόνου, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, όταν η ΔΟΥ της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας εντόπισε μεγάλο αριθμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων στα χέρια αγροτών της περιοχής.
Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ, η οποία διενήργησε εκτεταμένη έρευνα, σε συνεργασία με όλες τις ΔΟΥ της περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τους ελέγχους που έγιναν, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, οι οποίοι έκοβαν χιλιάδες εικονικά τιμολόγια.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών, καθώς εκεί είχαν το στρατηγείο τους οι διακινητές τιμολογίων της Μεσσηνίας, οι οποίοι «διακινούσαν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια» στους αγρότες της περιοχής.
Όπως προκύπτει από τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, παραγωγοί και έμποροι της περιοχής Φιλιατρών έκαναν προπώληση των τιμολογίων στους αγρότες, λαμβάνοντας την αμοιβή τους έπειτα από την είσπραξη του ΦΠΑ από τους αγρότες. «Η συμφωνία ήταν ότι το 4% θα κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% θα το έδιναν στους διακινητές των τιμολογίων», αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Σε μια άλλη περίπτωση η έρευνα εντόπισε ακόμη και τραπεζικούς υπαλλήλους από άλλες περιοχές, οι οποίοι αν και δεν διέθεταν ούτε ένα στρέμμα γεωργικής γης «υπέβαλαν τιμολόγια αξίας έως και 450.000 ευρώ». Επίσης, σε μια άλλη περίπτωση εντοπίστηκε αγρότης ο οποίος υπέβαλε πλαστά τιμολόγια, εισπράττοντας 330.000 ευρώ σε μια μόνο χρονιά. Σε άλλες περιπτώσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι «οι εξοφλήσεις των τιμολογίων έγιναν 'τοις μετρητοίς', αν και αφορούν τιμολόγια αξίας ακόμη και 25.000 ευρώ».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου