Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΟ ΕΜΒΑΣΜΑ 2 ΕΚΑΤ. €



Η Εφορία ζητάει εξηγήσεις για τον δωρητή
Οσμή από υπόθεση Μayo, το έμβασμα των 2 εκατ. στο Ίδρυμα Καραμανλή

 

 Υπόθεση Mayo αρχίζει να θυμίζει η μυστηριώδης δωρεά ύψους 2 εκατ. ευρώ που δέχτηκε προ μηνών από εταιρεία με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Isle of Man της Μεγάλης Βρετανίας, το Ίδρυμα Καραμανλή.

Μάλιστα οι ανακοινώσεις του ιδρύματος αλλά και του πρωτοεμφανιζόμενου στην "επιχειρηματική σκηνή" κ. Αθανάσιου Λουκόπουλου όχι μόνο δεν πείθουν, αφού δεν αναφέρουν ο, τιδήποτε σχετικά με τις αποκαλύψεις γύρω από τις έρευνες της Εφορίας για το θέμα, αλλά και εγείρουν νέα ερωτηματικά, αφού η κοινή γνώμη θυμάται ότι οι απαντήσεις της Νέας Δημοκρατίας επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Mayo παρέπεμπαν σε ...κοινωφελή funds, τα οποία αποδείχθηκε ουσιαστικά ότι ήταν εταιρεία που σχετιζόταν με την τότε ηγεσία του κόμματος.


Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, το Ιδρυμα δεν γνωστοποιεί ποιος είναι πίσω από τη Loucopoulos Trust, που εμφανίζεται ως δωρητής, αλλά αρνείται να παράσχει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Εφορία, η οποία έχει ζητήσει τα προβλεπόμενα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι πρόκειται για υπαρκτό και νόμιμο νομικό πρόσωπο. Παρότι ο έλεγχος κάθε οικονομικής και τραπεζικής δραστηριότητας έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ασφυκτικός για τους κοινούς Έλληνες, ακόμη και για ποσά της τάξης των 10 και 20 χιλιάδων ευρώ, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν επιδείξει μέχρι τώρα κανένα ενδιαφέρον για την κατάθεση των 2 εκατ. ευρώ, αφήνοντας την υπόθεση στο πλήρες σκοτάδι. Με τις σκιές να πέφτουν βαριές πάνω από το πολιτικό σύστημα της χώρας, η στάση του Ιδρύματος Καραμανλή προκαλεί ερωτήματα, ενώ εύλογες είναι και οι απορίες για την αβελτηρία των ελεγκτικών αρχών.


Δωρεά αγνώστου προελεύσεως


Η ιστορία ξεκινά στις 10 Μαρτίου του 2011 όταν η Loucopoulos Trust καταθέτει το συγκεκριμένο ποσό, μέσω της Nordea Trust Company (Isle of Man) Limited, σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί το Ιδρυμα Καραμανλή σε ελληνική τράπεζα. Η δωρεά γίνεται αμέσως αποδεκτή από το Ιδρυμα και καταχωρείται στα βιβλία του υπό τον ειδικό λογαριασμό «Έσοδα από χρηματικές δωρεές». Στη συνέχεια η διοίκηση του Ιδρύματος επιχειρεί να δηλώσει τη δωρεά, ως οφείλει, στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, η οποία, όμως, τηρώντας τον νόμο, ζητά επιπλέον δικαιολογητικά, πέραν της απλής αίτησης και της καταβολής του προβλεπόμενου φόρου (ύψους περίπου 9.000 ευρώ).


Για την αποδοχή της δήλωσης δωρεάς η Εφορία και η Διεύθυνση Μητρώου του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν από το Trust να καταθέσει το καταστατικό του μία βεβαίωση αρμόδιας αρχής ότι υφίσταται και λειτουργεί νόμιμα, καθώς και να ορίσει εκπρόσωπο στην Ελλάδα και να εκδώσει ΑΦΜ. Το Ιδρυμα Καραμανλή αντέδρασε έντονα, θεωρώντας ότι έτσι «τιμωρείται» ο δωρητής και επικαλούμενο τους νομικούς του συμβούλους (!) αρνήθηκε να ανταποκριθεί στη σύσταση της Εφορίας, την οποία μάλιστα κάλεσε με αυστηρό ύφος να αποδεχθεί τη δήλωση δωρεάς χωρίς άλλη αντίρρηση! Η δήλωση τελικά έγινε αποδεκτή και ο φόρος δωρεάς καταβλήθηκε, όμως η κατάθεση εγγράφων εκκρεμεί επί μήνες.



Οι ανακοινώσεις του Ιδρύματος Καραμανλή και του Αθ. Λουκόπουλου


Σχετικά με τις αποκαλύψεις το Ίδρυμα απαντά ότι, ως κοινωφελής και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δέχεται δωρεές για την εκπλήρωση των, εκ του καταστατικού του, σκοπών, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και υπό τον έλεγχο των αρμόδιων οργάνων της Ελληνικής πολιτείας.


Η δωρεά του κ. Α. Λουκόπουλου, μέσω του ομώνυμου καταπιστεύματος, στην οποία αναφέρεται και ο ίδιος με σχετική δήλωσή του, κοινοποιήθηκε στις φορολογικές αρχές και καταβλήθηκε ο αναλογούν φόρος. Κατόπιν αυτού, ουδεμία εκκρεμότητα υφίσταται μεταξύ του Ιδρύματος και των Ελληνικών αρχών. Στην εν λόγω δωρεά δεν υπάρχει τίποτα «ύποπτο», ουδεμία «κατάθεση εγγράφων εκκρεμεί επί μήνες» και ουδόλως αυτή προήλθε από εταιρεία και μάλιστα φάντασμα, όπως το «Πρώτο Θέμα» άστοχα και κακόβουλα ισχυρίζεται, αλλά από καταπίστευμα (trust). Το 'Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την αήθη προσπάθεια σπίλωσής του και επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.


Σε δική του δήλωση ο κ. Αθανάσιος Λουκόπουλος υπογραμμίζει: «Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» της 22ας Απριλίου 2012, εγώ, ο Αθανάσιος Λουκόπουλος, δηλώνω ότι, μετά από μια ζωή επιτυχούς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στο εξωτερικό, δημιούργησα, από τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, ένα καταπίστευμα στο εξωτερικό στο όνομά μου, και συγκεκριμένα με την επωνυμία «Loucopoulos Trust», για την υποστήριξη κοινωφελών σκοπών.


Έχοντας επιστρέψει πλέον στην πατρίδα και με σκοπό να τιμήσω τη μνήμη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και σε αναγνώριση του σημαντικού έργου του ομώνυμου Ιδρύματος, αποφάσισα να προχωρήσω στη δωρεά των 2 εκ. ευρώ προς το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», μέσω του ως άνω καταπιστεύματός μου. Κατά τη διαδικασία της δωρεάς τηρήθηκαν όλοι οι τύποι και νόμοι, τόσο οι ελληνικοί όσο και οι διεθνείς. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, θεωρώ ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» είναι ανακριβέστατο στο περιεχόμενό του και κακόβουλο στη στόχευσή του. Στο βαθμό δε, που το εν λόγω δημοσίευμα με θιγεί προσωπικά, επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μου» καταλήγει ο κ. Λουκόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου