Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ





Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατηγορείται για κατασκοπεία σε πελάτες και υπαλλήλους!

Η γερμανική αλυσίδα λιανικού εμπορίου Aldi κατηγορείται από το περιοδικό Σπίγκελ ότι κατασκόπευε το προσωπικό της αλλά και τους πελάτες της, και μάλιστα τη στιγμή που πληκτρολογούσαν τους μυστικούς κωδικούς των πιστωτικών καρτών τους στα ταμεία των καταστημάτων.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ορισμένοι διευθυντές υποκαταστημάτων είχαν εγκαταστήσει κάμερες που είχαν τη δυνατότητα να ζουμάρουν στα ταμεία την ώρα που οι πελάτες πλήρωναν πληκτρολογώντας τους μυστικούς κωδικούς τους. Οι εικόνες αυτές καταγράφονταν στη συνέχεια σε DVD τα οποία μοιράζονταν μεταξύ τους οι υπεύθυνοι.
   "Οι κανονισμοί της βιντεοπαρακολούθησης είναι καθορισμένοι με σαφήνεια και απαγορεύουν την κινηματογράφηση της ζώνης πληρωμής", απάντησε στο δημοσίευμα η διευθύντρια επικοινωνιών του ομίλου, Κίρστεν Βίντχορν, υποστηρίζοντας ότι κατά συνέπεια αποκλείεται να βιντεοσκοπούνταν οι κωδικοί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν τελικώς έγινε κάτι τέτοιο η εταιρεία "θα λάβει πειθαρχικά μέτρα" ή ακόμη και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
   Ωστόσο η Βίντχορν δεν έδωσε καμία απάντηση για τις πληροφορίες του Σπίγκελ σύμφωνα με τις οποίες οι πελάτισσες που φορούσαν κοντές φούστες ή βαθύ ντεκολτέ κινηματογραφούνταν επίσης σε γκρο-πλαν τη στιγμή που έσκυβαν στα ψυγεία των κατεψυγμένων ειδών ή στα ράφια. Και σε αυτήν την περίπτωση οι εικόνες καταγράφονταν σε DVD.
   Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, το οποίο αφιερώνει μεγάλο μέρος του στην "αυτοκρατορία" Aldi και ιδίως στις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της (μερική απασχόληση, χαμηλοί μισθοί κλπ), οι τελευταίοι παρακολουθούνταν επίσης, όταν βρίσκονταν στους χώρους αποθήκευσης.
   "Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί οι συνεργάτες να παρακολουθούνταν μέσω κάμερας όταν υπήρχαν συγκεκριμένες υποψίες για διάπραξη αδικημάτων που τιμωρούνταν με πρόστιμο", παραδέχτηκε η Βίντχορν, υπογραμμίζοντας ότι η παρακολούθηση αυτή γινόταν "με χίλιες προφυλάξεις".
   Ο ιδιοκτήτης της Aldi, ο Καρλ Άλμπρεχτ, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γερμανία.
   Οι μέθοδοι που ακολουθούν τα γερμανικά πολυκαταστήματα καταγγέλλονται συχνά από τις συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά και τον Τύπο της χώρας. Το 2008 η ανταγωνιστική αλυσίδα Lidl τέθηκε στο στόχαστρο επειδή παρακολουθούσε τους υπαλλήλους της με ιδιωτικούς ντετέκτιβ. Η αλυσίδα Schlecker --η οποία μείωσε το προσωπικό της κατά 11.000 άτομα-- έχει επίσης κατηγορηθεί ότι οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της ήταν στα όρια του ανεκτού και ότι ασκούσε έντονες ψυχολογικές πιέσεις που έφταναν μέχρι την κατασκοπεία σε βάρος τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου