Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΤΟ ΣΔΟΕ ΤΣΑΚΩΣΕ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ μεγαλοδικηγόροι και συμβολαιογράφοι

 

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ μεγαλοδικηγόροι και συμβολαιογράφοι

 


Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκεται λίστα με ονόματα 695 δικηγόρων και συμβολαιογράφων, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και την ίδια στιγμή δηλώνουν στην εφορία χαμηλά ή ακόμη και μηδενικά εισοδήματα.
Σύμφωνα με το imerisia.gr οι φορολογούμενοι αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» αλλά και με άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, προκειμένου να αποκαλυφθούν όσοι αποκρύπτουν τα πραγματικά εισοδήματά τους ή έχουν αποκτήσει ακίνητα με «μαύρο χρήμα».
Οι διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εντόπισαν... εξόφθαλμες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, συμβολαιογράφος της Αθήνας έχει στην κατοχή του ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ομως το 2010 δήλωσε στην εφορία εισοδήματα μόλις 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι στην «ελίτ» των φορολογουμένων, αφού με το νέο Μνημόνιο έχει δεσμευτεί για τη διενέργεια 1.300 ελέγχων έως το τέλος του έτους σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Οι 600 έλεγχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πρώτοι στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών βρίσκονται οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα, με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Αμέσως μετά ακολουθούν μηχανικοί και λογιστές.
Από την πρώτη λίστα που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ ξεχωρίζουν οι εξής περιπτώσεις:
Μεγαλοδικηγόρος από την Αθήνα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ και φορολογική δήλωση με εισόδημα 40.000 ευρώ.  Δικηγόρος από την Κόρινθο με αξία ακίνητης περιουσίας 1,085 εκατ. ευρώ, ο οποίος το 2010 εμφανίζεται στην εφορία να μην έχει καθόλου εισοδήματα.
Συμβολαιογράφος από την Κόρινθο ο οποίος επίσης δήλωσε μηδενικό εισόδημα αλλά έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 1,049 εκατ. ευρώ. Μεγάλες αποκλίσεις εντοπίζονται και ανάμεσα στην ακίνητη περιουσία ύψους 2,694 εκατ. ευρώ ενός δικηγόρου από την Κρήτη ο οποίος δήλωσε εισόδημα 22.600 ευρώ, ενώ λιγότερο ύποπτος για τις φοροελεγκτικές αρχές είναι δικηγόρος από την Κόρινθο με δηλωθέντα εισοδήματα 160.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας 1,261 εκατ. ευρώ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου