Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΠΛΗΡΩΝΕ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

Αυξήσεις φωτιά σε τιμολόγια ΔΕΗ, νερού και εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών

 

Αυξήσεις φωτιά σε ρεύμα, νερό και αστικές συγκοινωνίες

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, νερού και στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, που φτάνουν έως και το 25% προβλέπουν τα τριετή επιχειρησιακά σχέδια που καταθέτουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τα όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Στα ίδια επιχειρησιακά σχέδια εμπεριέχονται και προτάσεις για μείωση των μισθών των εργαζομένων των εν λόγω επιχειρήσεων.
Οπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», δεδομένου ότι μέσα στην επόμενη τριετία τα έσοδα των ΔΕΚΟ πρέπει να αυξηθούν κατά 240 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν 362 εκ. ευρώ από μισθολογικές περικοπές, περιορισμός των λειτουργικών δαπανών κτλ., βάσει των όσων προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, οι διοικήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων καταθέτουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών τα επιχειρησιακά τους σχέδια.
Βάσει αυτών, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των τρένων το πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πάει από το 1,40 που είναι σήμερα στα 1,75 ευρώ, ενώ το απλό εισιτήριο που ισχύει μόνο για τα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ θα κοστίζει 1,50€ από 1,20€ σήμερα. Φυσικά από τις αυξήσεις δεν εξαιρείται ούτε το μειωμένο εισιτήριο που προμηθεύονται φοιτητές, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και πολύτεκνοι. Οι τιμές αναμένεται να φτάσουν τα 0,90€ και 0,75€.
Αυξήσεις έρχονται και στα τιμολόγια της ΔΕΗ των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού, το αργότερο μέχρι το 2013 τα τιμολόγια αυτά πρέπει να προσεγγίσουν το επίπεδο των τιμολογίων χονδρικής που είναι υψηλότερα κατά 65% περίπου. Από την αύξηση αυτή θα εξαιρεθούν μόνο τα τιμολόγια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης φυσικά δεν εξαιρεθούν των αυξήσεων, όπως προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω και η αποκρατικοποίησή τους.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προβλέπεται επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης της εταιρείας έως το τέλος του χρόνου, παρά το γεγονός ότι αρχικώς αυτή είχε οριστεί για το 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου